FOLLOW US: facebook twitter

Πρεμιέρα για «Το Αμάρτημα της Μητρός μου» από την Θεατρική Ομάδα Πύργου

Ημερομηνία: 09-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον Βασίλη Σαργέντη

Φωτογραφίες από τις πρόβες Λάμπρος Τσακριλής

Με ένα βιογραφικό, αριστουργηματικό έργο του Γεώργιου Βιζυηνού,  «Το Αμάρτημα της Μητρός μου» σε σκηνοθεσία για μια ακόμα χρονιά της Ευανθίας Στιβανάκη,  καταπιάνεται φέτος η Θεατρική Ομάδα Πύργου που κάνει πρεμιέρα στην νέα της παράσταση, αύριο Σάββατο 10 Μαρτίου, στο θέατρο Απόλλων στις 9.30 το βράδυ. Η Ομάδα, με το άγχος του… πρωτάρη που δεν μπορεί να αποσοβήσει η 24χρονη θεατρική της πορεία και εμπειρία, μαζί με την σκηνοθέτη ασχολούνται με τις τελευταίες λεπτομέρειες για να ανέβουν αύριο στη σκηνή. Χθες το μεσημέρι, στην καθιερωμένη τους συνέντευξη τύπου, κάλεσαν τον κόσμο να αγκαλιάσει την παράσταση και να ‘γνωρίσει’  μέσα από μια βαθύτερη ματιά, τον Γεώργιο Βιζυηνό.

Η σκηνοθέτης Ευανθία Στιβανάκη, αναφέρθηκε στο έργο και στην ζωή του συγγραφέα τονίζοντας ότι πρόκειται για μια νουβέλα, ένα μεγάλο αφήγημα το οποίο μετέτρεψαν  σε θεατρική πράξη και διασκεύασαν ώστε  να γίνει θεατρικός λόγος.

«Ο Βιζυηνός είναι ένα πολύ μεγάλο πρόσωπο της ελληνικής επιστήμης και λογοτεχνίας, γιατί υπήρξε παιδαγωγός, φιλόσοφος, ψυχολόγος, λαογράφος και μεγάλος λογοτέχνης με σπουδές στα μεγαλύτερα Παν/μια της Ευρώπης. Το έργο του αυτό είναι βιογραφικό και αφορά την ιστορία της μητέρας του όπως εκτυλίχθηκε στο Τουρκοκρατούμενο χωριό Βυζίτσα της Θράκης, στην Ανατολική Ρωμυλία που σήμερα ανήκει στην Τουρκία με το ίδιο όνομα και με ευκαιρία την αφήγηση της ζωής της μητέρας του που είναι συνταρακτική, συγκλονιστική και τραγική, αποδίδει και το ιστορικό, εθιμικό και λαογραφικό πλαίσιο της εποχής. Ο Βιζυηνός είναι επίσης μια τραγική φιγούρα στην προσωπική του ζωή, που έχει περάσει από διάφορες φάσεις,  αλλά η σκέψη του θα μείνει πάντα στην αδικημένη του πατρίδα και στην άτυχη τραγική μητέρα του».

Αναφερόμενη η κ. Στιβανάκη στην παράσταση, τόνισε ότι έχει ένα αφηγηματικό μέρος το οποίο κρατάει ο ίδιος ο Βιζυηνός και εμφανίζεται σε πολλές φάσεις της ζωής του και στην παιδική και στην ενήλικη και στην επιστροφή του στην Ελλάδα ως μέγας και τρανός και στην αποπομπή του ως τρελός γιατί έτσι τελείωσε η ζωή του χτυπημένος από την σύφιλη, όπου οδηγήθηκε σε παράλυση και πρώτα σε παράκρουση αφού είχε ερωτευτεί μια 14χρονη κοπέλα. Οι  φίλοι του μάλιστα του είχαν φτιάξει έναν εικονικό γάμο με σκοπό να τον βάλουν στο Δρομοκαίτειο. Ο γάμος βέβαια δεν έγινε ποτέ και ο Βιζυηνός πέθανε στο ψυχιατρείο σε ηλικία 45 χρονών.

«Εμείς αξιοποιήσαμε τα στοιχεία του αφηγήματος με δύο τρόπους Πρώτον διατηρούμε τον αφηγητή Βιζυηνό τον οποίο ερμηνεύει ο Γιάννης Μανώλης , ταυτόχρονα αποδώσαμε την μητέρα του τη Δέσποινα σε πέντε φάσεις της ζωής της ως τα βαθιά της γεράματα, γιατί είδε το θάνατο όλων των παιδιών της και πέθανε σε ηλικία 95 ετών βιώνοντας μια μεγάλη τραγωδία. Κατά δεύτερον παρουσιάζουμε τα στοιχεία του βίου της Δέσποινας – έχουμε και έναν παιδικό θίασο στο έργο και ταυτόχρονα αξιοποιούμε τα εθιμικά δρώμενα που ανέδειξε ο ίδιος, με στοιχεία κοινωνικής ανθρωπολογίας.»

Τέλος η σκηνοθέτης ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη παράσταση εκτός από την εικονοπλαστική δυναμική του έργου, έχουν χρησιμοποιήσει  15  κινηματογραφικά μέρη στο εγκαταλελειμμένο Λαδικό, όπου βίωσαν μια μέρα μαγική στα γυρίσματα, υπάρχει ζωντανή μουσική με όργανα της εποχής και σκηνογραφικούς και ενδυματολογικούς συμβολισμούς πολύ ισχυρούς.

Πολυπληθής φέτος ο θίασος

Η πρόεδρος της Θεατρικής Ομάδας Πύργου Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου αναφέρθηκε στους συντελεστές του έργου, στον πολυάριθμο φέτος θίασο που αποτελείται από 24 μέλη εκ των οποίων τα 7 είναι παιδιά. Παράλληλα ευχαρίστησε την Ευανθία Στιβανάκη για όλη την ωραία διαδρομή από το Σεπτέμβριο ως το Μάρτιο και την γνωριμία με το μεγάλο Βιζυηνό, όλη την Ομάδα, τους γονείς των παιδιών και τους χορηγούς. Οι παραστάσεις θα είναι από τις 10 Μαρτίου ως την 1η Απριλίου, οι από Πέμπτη έως και Κυριακή, ενώ η κ. Γερασιμοπούλου διατύπωσε και ένα παράπονο, για το ότι ο δήμος Πύργου φέτος τους πήρε το θέατρο και τις Τετάρτες.

Τέλος ο Δημήτρης Οικονόμου, τόνισε ότι η φετινή είναι χρονιά ορόσημο για την Ομάδα, υπογράμμισε ότι η παράσταση είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο Βασίλη Σαργέντη, που υπήρξε όλα τα χρόνια συνοδοιπόρος τους στα θεατρικά δρώμενα και στην σκηνή, ενώ ταυτόχρονα ανανεώθηκε με νέο αίμα

ΔΙΑΝΟΜΗ

Βιζυηνός: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Δέσποινα Α΄:  ΝΑΝΣΥ ΤΖΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δέσποινα Β΄: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΡΟΔΙΤΗ

Δέσποινα Γ΄:  ΝΙΚΗ ΚΑΤΣΙΑΔΡΑΜΗ

Δέσποινα Δ΄-Γιαγιά: ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ

Μιχαλιός: ΠΕΤΡΟΣ ΜΕΡΛΕΜΗΣ

Χρηστάκης-Πατέρας: ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΛΤΣΟΣ

Αννιώ – Δέσποινα (µικρή):  ΕΙΡΗΝΗ ΖΕΖΑ

Γιωργής (µικρός): ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΑΝΤΩΝΗΣ

Χρηστάκης (µικρός): ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΡΟΥΞΗΣ

Μιχαλιός (µικρός):  ΗΡΑΚΛΗΣ ΝΤΑΒΕΛΗΣ

Θετή κόρη: ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Κατερινιώ: ΕΛΕΝΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Παπάς – Πατριάρχης: ΣΤΑΥΡΟΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ

Κουκούγερος- Αποστολάκης- Γαµπρός- Περαστικός: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Γύφτος-Κουρέας-Πρωτόγερος – Περαστικός:

ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ

Μάγισσα – νύφη:  ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Μάγισσα (µικρή) – Περπερούνα:

ΔΩΡΑ ΦΑΜΕΛΟΥ

Προξενήτρα-Γειτόνισσα: ΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Γειτόνισσα Β’: ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΥΖΑ

Γειτόνισσα Γ’: ΡΑΝΙΑ ΤΣΑΚΟΠΙΑΚΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Ούτι: ΑΝΔΡΕΑΣ, ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ,  Πνευστά: ΗΡΑΚΛΗΣ ΝΤΑΒΕΛΗΣ,

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΑΜΠΑ

Σκηνοθεσία-Διασκευή: ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΤΙΒΑΝΑΚΗ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος