FOLLOW US: facebook twitter

“Πράσινο φως” για τον φάρο της Καυκαλίδας περνά στο δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης για να συντηρηθεί και να αξιοποιηθεί

Ημερομηνία: 29-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της περιοχής θα περάσει στα χέρια του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Ο ιστορικός φάρος της Καυκαλίδας, πάνω στην ομώνυμη βραχονησίδα, θα μετατραπεί σε έναν χώρο αντάξιο της ιστορίας του και του πολιτισμού. Η Υπηρεσία Φάρων μετά το αίτημα που κατέθεσε ο δήμος, έκανε θετική εισήγηση για την παραχώρησή του, υπό όρους και αναμένεται να γίνουν και οι επόμενες κινήσεις ώστε να περάσει επί της ουσίας στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης, η διαχείριση του ζωντανού αυτού μνημείου.

Τους τελευταίους μήνες ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ ανακαίνισε το θέμα κάνοντας κρούση στην Υπηρεσία Φάρων. Μέσω εγγράφου κανονίστηκε η πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, όπου μαζί με το δήμαρχο μετέβησαν ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Μίγκος και ο γ.γ. του δήμου Νίκος Σοφιανόπουλος.

Τότε κατατέθηκε προφορικά το αίτημα της δημοτικής αρχής και ακολούθησε και επίσημο έγγραφο προς την Υπηρεσία Φάρων. Κλιμάκιο της υπηρεσίας πριν λίγο καιρό επισκέφθηκε το φάρο της Καυκαλίδας μαζί με τον κ. Μοράντ και τον κ. Μίγκο, όπου πραγματοποίησαν αυτοψία και αποτύπωσαν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτίριο του 1906. Όπως διαπιστώθηκε δεν τίθεται θέμα στατικότητας, αλλά θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές.

Πριν λίγες ημέρες η Υπηρεσία Φάρων απάντησε θετικά στο αίτημα του δήμου με την προϋπόθεση ο φάρος να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς σκοπούς και εφόσον υπάρξει μελέτη από την πλευρά του δήμου για την επισκευή της εγκατάστασης. Μετά την κατάθεση της μελέτης θα υπογραφή σύμβαση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου ανήκουν οι φάροι της χώρας (Πολεμικό Ναυτικό) για τους όρους χρήσης.

«Είναι κάτι που επιδιώξαμε και τώρα πετυχαίνουμε» είπε ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναμπίλ Μοράντ. «Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου και φροντίζουμε για την ανάδειξή του, ως μνημείο πολιτισμού και αυτός θα είναι ο χαρακτήρας της αξιοποίησής του» σχολίασε ο κ. Μοράντ, όπου μέσω του Λιμενικού Ταμείου, θα προχωρήσει όλες τις ενέργειες για το έργο αυτό, που αφορά το σήμα κατατεθέν της περιοχής της Κυλλήνης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος