FOLLOW US: facebook twitter

Πολιτιστικός Αύγουστος στο Μπισχίνι

Ημερομηνία: 17-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

mpisxini-polit-augoustos3

Ολοκληρώθηκαν στους Σχίνους Ζαχάρως οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο εκί Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών  

Βραδιές για παιδιά, έκθεση χειροποίητης δημιουργίας και αφιέρωμα στους Μπισχιναίους μετανάστες

Με την έκθεση χειροποίητης δημιουργίας από τα μέλη του δραστήριου Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Γυναικών Σχινών Ζαχάρως  και με την συμμετοχή δεκάδων επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή, ετεροδημοτών αλλά και ομογενών, ολοκληρώθηκε ο Πολιτιστικός Αύγουστος 2016 στο Μπισχίνι.

mpisxini-polit-augoustos1

Οι Σχίνοι – ή Μπισχίνι- το όμορφο αυτό χωριό του δήμου Ζαχάρως, έγινε  για αρκετές μέρες, από τις 8 έως και τις 12 Αυγούστου, το επίκεντρο εορταστικών πολιτιστικών εκδηλώσεων που περιελάμβανε θεατρικά παιχνίδια, εκθέσεις και προβολή της παράδοσης και της ιστορίας της περιοχής. Στο εξαιρετικό Μουσείο Μαθητικής Ζωής και Εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και θεατρικά δρώμενα για παιδιά, όπως το Παιχνίδι στο Μπισχίνι, το Κυνήγι Χαμένου θησαυρού και η θεατρική παράσταση  «Τα δώρα της παπλωματούς», όπου τα παιδιά διασκέδασαν και πέρασαν όμορφες και δημιουργικές στιγμές. Την περασμένη Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε η Βραδιά τοπικής ιστορίας με θέμα «Μπισχιναίοι μετανάστες στο χώρο και στο χρόνο», μια πολύ ζεστή και γεμάτη συγκινησιακή φόρτιση βραδιά αφιερωμένη  στους Μπισχιναίους μετανάστες, στο προαύλειο του Αη Γιάννη. Οι  αναμνήσεις ζωντάνεψαν, τα μάτια βούρκωσαν έγιναν όλοι μια όμορφη αγκαλιά. Ο Σύλλογος ευχαρίστησε την κα Θεοδώρα Λεβεντούρη και τον κο Νίκο Παναγιωτόπουλο που ήταν μαζί τους.αλλά και την Ρέα μακρή για το πλούσιο υλικό που παρουσίασε, δίνοντας μια νότα νοσταλγίας στην εκδήλωση, αλλά κυρίως όλους όσους ήταν εκεί και τους τίμησαν με την παρουσία τους

mpisxini-polit-augoustos2

Ο Πολιτιστικός Αύγουστος ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με την  Έκθεση χειροποίητης δημιουργίας με χειροποίητα εκθέματα- υφαντές τσάντες και τσαντάκια, πίνακες ζωγραφικής, κοσμήματα δουλεμένα στο χέρι, υπέροχες τραχηλιές, πανέμορφα δαχτυλίδια. πέτρες ζωγραφισμένες με πενάκι, αρωματικά σαπούνια με ελαιόλαδοκ.α  και μαθήματα στον αργαλειό από τα μέλη του Συλλόγου, όπου το εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο Σχινών άνοιξε τις πύλες του και υποδέχθηκε πάρα πολλούς επισκέπτες. Το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού στήθηκε από τις γυναίκες και τους κατοίκους των Σχινών με πολύ αγάπη και φιλοξενεί μοναδικά δείγματα της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ ο αργαλειός στο κεντρικό του δωμάτιο είναι σε χρήση και παραδίδονται και μαθήματα από τις παλαιότερες στα νεότερα κορίτσια που μυούνται στα μυστικά της υφαντικής τέχνης που τείνει να εξαφανιστεί.

Τέλος, παρουσιάστηκε από τον Σύλλογο το νέο τους ιστορικό φωτογραφικό λεύκωμα –ημερολόγιο για το 2017, αφιερωμένο στους Μπισχιναίους μετανάστες. Στο ημερολόγιο του Συλλόγου παρουσιάζεται ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό καθώς και ιστορικά στοιχεία, τα οποία παρουσίασαν και στην βραδιά που ήταν αφιερωμένη στους μετανάστες, αγωνιστές της ζωής από το Μπισχίνι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος