FOLLOW US: facebook twitter

Ποιοι έχουν το δικαίωμα να καταβάλουν μειωμένη κατά 50% ασφαλιστική εισφορά

Ημερομηνία: 12-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Όσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν 40 χρόνια ασφάλισης, με αίτησή τους, μπορούν να καταβάλουν μειωμένη κατά 50% ασφαλιστική εισφορά, παραιτούμενοι από την προσαύξηση της σύνταξής τους ως προς τα επόμενα έτη ασφάλισης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 13 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016.

Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ημερομηνία έναρξης ισχύος της νέας διάταξης είναι η 1η Ιανουαρίου 2017. Στην παρούσα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ασφαλισμένοι που εισφοροδοτούνται με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 4387/2016, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι υπαγόμενοι στην ασφάλιση των π. φορέων ΟΑΕΕ, ΤΑΝΤΠ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της νέας διάταξης.

Προϋποθέσεις υπαγωγής

Τα ανωτέρω πρόσωπα μπορούν να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση, εφόσον πληρούν αθροιστικά τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

– Έχουν συμπληρώσει 40 έτη στον κλάδο κύριας ασφάλισης σε έναν ή διαδοχικά σε περισσότερους του ενός φορείς.

– Έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.

Χρόνοι ασφάλισης

Για τη συμπλήρωση των 40 ετών, συνυπολογίζονται οι πιο κάτω χρόνοι ασφάλισης:

– Χρόνος πραγματικής ασφάλισης. Ο χρόνος πραγματικής ασφάλισης, δηλαδή ο χρόνος ασφαλιστέας απασχόλησης ή ιδιότητας στον ΕΦΚΑ ή στους εντασσόμενους στον ΕΦΚΑ φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς, για τον οποίο έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο κύριας ασφάλισης (σύνταξης). Δεν συνυπολογίζονται για τη συμπλήρωση των 40 ετών χρόνοι πραγματικής ασφάλισης που δεν λογίζονται ως συντάξιμοι (πχ λόγω υπαγωγής στις ρυθμίσεις του αρθρ. 8 παρ. 14 του ν. 2592/1999, όπως ισχύει).

– Χρόνος προαιρετικής ασφάλισης. Ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης, που έχει διανυθεί και έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών, καθώς και επί ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 34 του ν. 4387/2016.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος