FOLLOW US: facebook twitter

«Ποιήματα 1943-2008»: Οι εκδόσεις ΚΙΧΛΗ παρουσίασαν στην Αθήνα το βιβλίο του Γιώργη Παυλόπουλου με όλα τα ποιήματά του

Ημερομηνία: 16-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Γιάννης Ξούριας, Αριστοτέλης Σαΐνης, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Γιώτα Κριτσέλη, Χάρης Παυλόπουλος, Τίτος Πατρίκιος

Οι Εκδόσεις ΚΙΧΛΗ παρουσίασαν την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017 το βιβλίο του Ηλείου ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1943-2008 στο βιβλιοπωλείο-πολυχώρο Books PLUS/ART & COFFEE στις 7.00 μμ.

Για το βιβλίο μίλησαν, ο Γιάννης Ξούριας Επίκουρος καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας, ο Αριστοτέλης Σαΐνης φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας και ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου κριτικός λογοτεχνίας.

Την χαρά και την ικανοποίηση της οικογένειας και των φίλων για την επανέκδοση του έργου του ποιητή σκίασε η απώλεια της αφοσιωμένης συζύγου του Γιώργη Παυλόπουλου Μήτσας λίγες μέρες αργότερα.

Ο γιος του Γιώργη Παυλόπουλου Χάρης, με την εικαστικό Αγγέλικα Κοροβέση.

Ο τόμος ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1943-2008 περιλαμβάνει όλα τα δημοσιευμένα και εγκεκριμένα από τον ίδιο τον ποιητή ποιήματα, καθώς τα είχε επιμεληθεί ο ίδιος τόσο κατά τις αυτοτελώς εκδεδομένες συλλογές του έργου του όσο και τη συγκεντρωτική έκδοση, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νεφέλη το 2001.

“Θα ήταν ευχαριστημένος ο Γιώργης Παυλόπουλος από την καλαίσθητη έκδοση η οποία περιλαμβάνει επτά στο σύνολό τους βιβλία, “Το κατώγι”, “Το σακί”, “Τα αντικλείδια”, ”Τριάντατρία χαϊκού”, “Λίγη άμμος”, “Πού είναι τα πουλιά;”, “Να μην τους ξεχάσω”, την οποία χαρακτηρίζει το φιλολογικό πάθος και η υψηλή αισθητική της εκδότριας Γιώτας Κριτσέλη” είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Ξούριας.

Παρών και ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος

Τα ποιήματα του Παυλόπουλου, όλα σε ελεύθερο στίχο, έχουν έντονα βιωματικό χαρακτήρα. “Αυτό που γράφω το έχω ζήσει” είχε πει ο ίδιος. Στα πρώτα του ποιήματα σκιαγραφούνται οι τραυματικές εμπειρίες της Κατοχής και του Εμφυλίου (Το κατώγι, Το σακί). Στα τελευταία του ποιήματα, ο λόγος του συγκεντρώνεται στις υπαρξιακές αγωνίες του ανθρώπου: τον έρωτα και τον θάνατο (Τα αντικλείδια, Λίγος άμμος).

Η πρώτη του ολοκληρωμένη συλλογή ποιημάτων με τίτλο Το κατώγι κυκλοφόρησε το 1971. Είχαν ωστόσο προηγηθεί πολλές δημοσιεύσεις ποιημάτων του σε λογοτεχνικά περιοδικά του Πύργου και της Αθήνας, καθώς και σε ένα τόμο Για το Σεφέρη, που κυκλοφόρησε στην Αθήνα το 1962.

Στα κατάλοιπά του δεν βρέθηκαν αδημοσίευτα ποιήματα. Τα νεανικά ποιήματά του, με μια εξαίρεση, ο Γιώργης Παυλόπουλος αποφάσισε να μην τα περιλάβει στο εκδεδομένο έργο του, μολονότι επανερχόταν κατά καιρούς σε αυτά.

Την βοήθειά του κατά την προετοιμασία της συγκεκριμένης έκδοσης παρείχε ο γιός του ποιητή κ. Χάρης Παυλόπουλος που είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Φίλοι, συμπατριώτες και συνάδελφοι του ποιητή προσήλθαν στο ζεστό και φιλόξενο χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου Books PLUS/ART & COFFEE που βρίσκεται απέναντι από το ΕΚΠΑ και είχαν να διηγηθούν αναμνήσεις και βιώματα από την γνωριμία τους με το Γιώργη Παυλόπουλο στο γιό του Χάρη, ο οποίος δήλωσε ότι συνεχίζει την έρευνα για να συγκεντρώσει υλικό που αφορά τον πατέρα του.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι έφυγε πλήρης ημερών η ευγενική σύζυγος και συμπαραστάτης του Γιώργη Παυλόπουλου κ. Μήτσα.

Πουλχερία Γεωργιοπούλου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος