FOLLOW US: facebook twitter

Πνιγμένες οι καλλιέργειες στην Αγουλινίτσα-Χάθηκαν οι κόποι της χρονιάς στη λίμνη

Ημερομηνία: 03-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

Χιλιάδες στρέμματα στις εκτάσεις της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας, έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από το πέρασμα της «Νεφέλης». Οι αγρότες κάνουν λόγω ακόμα και για καταστροφή που αγγίζει το 100% των καλλιεργειών, ενώ έως και χθες, πέντε ημέρες μετά το πέρασμα της καταιγίδας, τα νερά της βροχής σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν υποχωρήσει.

Οι περισσότερες καλλιέργειες μέσα στην πρώην λίμνη της Αγουλινίτσας έχουν υποστεί ζημιές από την κακοκαιρία. Το φιστίκι και η βιομηχανική τομάτα έχουν υποστεί η μεγαλύτερη ζημιά και ακολουθούν το βαμβάκι και το καλαμπόκι. Εκτιμάται πως περισσότερα από 10.000 στρέμματα καλλιεργειών από τη συνολική έκταση των 20.000 στρεμμάτων που καλλιεργούνται, έπεσαν «θύματα» της κακοκαιρίας.

Ο καλλιεργητής Αντώνης Ζαφειρόπουλος, επισήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν από την πλημμύρα της «Νεφέλης». «Ένα μεγάλο ποσοστό των εκτάσεων έχει ήδη καταστραφεί από τις ζημιές. Παρά το ότι έχει σταματήσει εδώ και μέρες η βροχή στις καλλιέργειες είναι αδύνατο να μπούμε μέσα, είναι όλα λάσπη. Κάτω έχει φιστίκια, καλαμπόκια, τομάτες και βαμβάκι. Μιλάμε για μία ζημιά που σε ορισμένα σημεία φτάνει το 100%. Έχουμε αράπικο φιστίκι και εκεί που έχει πλημμυρίσει η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Δεν μπορούμε να κάνουμε νέα σπορά συνεπώς μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή για όλη τη σεζόν» σημείωσε.

Ο πρώην αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και καλλιεργητής Δήμος Φωτεινόπουλος, σε δηλώσεις του τόνισε πως οι καλλιέργειες είχαν μπει στην τελική ευθεία και δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα για κάποια κίνηση να περισώσουν τη σεζόν. Ήδη από την περασμένη κακοκαιρία έγινε επανασπορά όπου χρειάστηκε και ακολούθησε η καταστροφή. «Ήδη μετά από τόσες ημέρες, το νερό είναι μέσα στα χωράφια. Λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών που έχουμε τώρα το νερό να βράζει και μαζί και η καλλιέργεια. Αυτό είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να γίνει. Ας ελπίσουμε πως οι αρμόδιοι θα δουν τις ζημιές προκειμένου και οι αγρότες να καλύψουν τα έξοδα που είναι τεράστια και σε γεωργικά φάρμακα που έχουν φτάσει στο κατακόρυφο, όπως έχει ανέβει πολύ και το αγροτικό πετρέλαιο. Πολύς κόσμος θα καταστραφεί».

Τις ελπίδες πλέον οι αγρότες εναποθέτουν στον ΕΛΓΑ. «Περιμένουμε τον ΕΛΓΑ για τις πρώτες εκτιμήσεις μας είπαν ότι θα έρθουν την Τετάρτη και θέλουμε να δούμε το μέγεθος των ζημιών που έχουν συμβεί. Η λίμνη είναι 24.000 στρέμματα, καλλιεργούνται 20.000 στρέμματα. Είναι πολλά τα στρέμματα και μιλάμε για περισσότερα από 10.000 στρέμματα που έχουν υποστεί ζημιά» σχολίασε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος