FOLLOW US: facebook twitter

Πλώρη για την ΟΧΕ Κατακόλου – Πύργου – Ολυμπίας

Ημερομηνία: 20-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία

olympia

Δηλώσεις Γεωργιόπουλου  για τις προοπτικές που ανοίγονται με πρωτοβουλία της Περιφέρειας

Θετικές προοπτικές δημιουργεί η πρόθεση της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και της Π.Ε Ηλείας ο σχεδιασμός της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στο νομό μας με έναν πανίσχυρο άξονα Κατάκολο – Πύργος – Ολυμπία και με πολλές παράπλευρες κατευθύνσεις που μπορούν να φέρουν ανάπτυξη στον τόπο. Υπό την προϋπόθεση βέβαια πως οι εμπλεκόμενοι φορείς θα συνεργαστούν αρμονικά και θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες και το πλαίσιο για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο. Χθες ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκε στο θέμα που ανοίγει και με τη συζήτησή του την Δευτέρα στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το πρώτο βήμα μετά την χάραξη του άξονα, είναι να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο ένα σύμφωνο συνεργασίας με τους δύο εμπλεκόμενους δήμους Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη τετραετία ο σχεδιασμός με την στήριξη του ΕΣΠΑ.

georgiopoulos

Αναλύοντας ο κ. Γεωργιόπουλος τα δεδομένα της ΟΧΕ, τόνισε ότι η Ολοκληρωμένη Χωρική επένδυση  είναι ένα ολοκληρωμένο τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο.  «Κάθε περιφερειακή ενότητα που θέλει να σχεδιάσει σοβαρά την ανάπτυξή της, με βάση αυτό το νέο εργαλείο του ΕΣΠΑ, ορίζει μια γεωγραφική περιοχή την οποία θεωρεί ότι έχει την ιδιαίτερη εκείνη δυναμική για να πάρει μια υπεραξία – προστιθέμενη αξία στο οικονομικό της προϊόν και με κατάλληλα χρηματοδοτικά, προσπαθεί να μοχλεύσει πόρους μαζί και με τους ιδιώτες. Εμείς ορίσαμε και θεωρήσαμε πως ο άξονας Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία, με το Κατάκολο ως πύλη εισόδου περίπου ενός εκατομμυρίου επισκεπτών το χρόνο, αλλά ιδιαίτερα και με πυρήνα την Αρχαία Ολυμπία με την Παγκόσμια ταυτότητά της, τις μεγάλες δυνατότητες που δίνει αλλά και το αστικό κέντρο που λέγεται Πύργος, μπορούμε να πάρουμε αυτή την προστιθέμενη αξία, το οικονομικό προϊόν που αναζητούμε στην Ηλεία πολλά χρόνια τώρα. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να αντλήσει πόρους από όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά επιχειρησιακά προγράμματα» είπε αναφέροντας μερικά μόνο από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ταμεία χρηματοδότησης, που δίνουν τη δυνατότητα αξιοποίησης κάθε διαθέσιμου πόρου.

Ο κ. Γεωργόπουλος επισήμανε πως σε αυτό τον άξονα της ΟΧΕ, είναι δυνατό να εξακτινωθούν δράσεις και να συμπεριλάβουν παρεμβάσεις και σε άλλες περιοχές πέρα του συγκεκριμένου άξονα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ένταξη στο σχεδιασμό περιοχών, όπως η Αρχαία Ήλιδα και ο Επικούρειος Απόλλωνας, αλλά επίσης και οι ιαματικές πηγές του Καϊάφα. Στο σχεδιασμό μπορούν να συνεισφέρουν και θα είναι εταίροι της Περιφέρειας, φορείς όπως η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η ΔΟΑ, η ΕΟΕ, η ΔΟΕ, αλλά και το ΕΒΕ Ηλείας.

Θεματική «Πολιτισμός και Τουρισμός»

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας συμπλήρωσε πως οι δράσεις που θα αναπτυχθούν είναι πάνω στη θεματική «Πολιτισμός και Τουρισμός» με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

«Αυτό είναι και το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα και τον τόπο μας σε αυτούς τους ζοφερούς καιρούς» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους εμπλεκόμενους δήμους μετά την πρώτη συζήτηση που έκαναν όλες οι πλευρές πριν λίγες ημέρες, να περάσουν άμεσα από τα δημοτικά συμβούλια και να εγκρίνουν το σύμφωνο συνεργασίας ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. «Ελπίζω ότι όλοι μας για πρώτη φορά πρέπει να το κάνουμε σοβαρά στην Ηλεία. Να συνενώσουμε δυνάμεις γιατί αυτό θα μας κάνει τη διαφορά προκειμένου όλοι μαζί να πάρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον τόπο…» δήλωσε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος