FOLLOW US: facebook twitter

Πλούσιο, πολύπλευρο και ποιοτικό το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχ. Ήλιδας

Ημερομηνία: 29-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Θέατρο, μουσική, κινηματογράφος και κοινωνία, απαρτίζουν το τετράπτυχο της φετινής – 28ης – διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχ. Ήλιδας. Χθες έγινε η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος από τον δήμαρχο κ. Χριστοδουλόπουλο, τον πρόεδρο του «Ηλείου» κ. Μανωλόπουλο και τη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια κα Ξένια Σαφαρή.

Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, σημείωσε για το φεστιβάλ πως έχοντας στην φαρέτρα του τα  προηγούμενα 27 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού μας, συνεχίζει το ταξίδι του στον πολιτισμό για 28η σεζόν. «Πεποίθησή μας τα χρόνια που διαχειριζόμαστε το φεστιβάλ είναι ότι, μπορεί ο θεσμός να διανθιστεί με όλες τις μορφές τέχνης, αγκαλιάζοντας το σύνολο του πολιτιστικού φάσματος.

Έτσι το Θέατρο, η Μουσική αλλά εφέτος για πρώτη χρονιά και ο κινηματογράφος, μας δίνουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία, μέσω της δουλειάς γνωστών στο ευρύ κοινό και αγαπημένων καλλιτεχνών, αλλά και με νέους δημιουργούς που παρουσιάζουν το έργο τους.

Βασικός μας στόχος για τη φετινή χρονιά είναι η αναβάθμιση του πολιτιστικού προϊόντος, μέσω της αρμονικής ανάπτυξης και της αξιοποίησης των πολιτιστικών υποδομών, δεδομένα που οφείλει να παντρεύει ένας μεγάλος πολιτιστικός θεσμός όπως είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας» σημείωσε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο φετινό πρόγραμμα τόνισε πως είναι πλούσιο με 22 εκδηλώσεις με 12 παραστάσεις, 3 συναυλίες, κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη και το μεγάλο και άκρως επιτυχημένο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών. Για τέταρτη συνεχή χρονιά θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό το Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας, με τη συνεργασία και επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας,

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος παρουσίασε τη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Ξένια Σαφαρή, την οποία ευχαρίστησε για την κατάρτιση του προγράμματος, ενώ ευχαρίστησε και τον προκάτοχό της Γιώργο Βούκανο αλλά επίσης τον πρόεδρο του «ΗΛΕΙΟΥ» Αλέξανδρο Μανωλόπουλο και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής για την συνεισφορά τους, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την προϊσταμένη της κα Κόλλια για την στήριξή της, αλλά και τους εθελοντές που θα συνδράμουν στην διοργάνωση και φέτος.

Ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ο Ηλείος» Αλέξανδρος Μανωλόπουλος αναφέρθηκε στον συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα προγραμματισμού και ενίσχυσης του θεσμού σε όλα τα επίπεδα και σημείωσε πως «… το φετινό Φεστιβάλ προσπαθεί να φέρει τον θεσμό πιο κοντά στο κοινό της ευρύτερης περιοχής, ενώ έμφαση δόθηκε στην δωρεάν παροχή εκδηλώσεων, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθήσουν συναυλίες και παραστάσεις και αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα». Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο κινηματογραφικό αφιέρωμα στο Μιχάλη Κακογιάννη στο Τατάνειο, αλλά και στο  Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών.

Η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Ξένια Σαφαρή, στο καλωσόρισμά της ευχαρίστησε στο δήμαρχο Ήλιδας για την εμπιστοσύνη και τη στήριξή του προς το πρόσωπό της, αλλά και τον πρόεδρο του «Ηλείου».

«Η φιλοσοφία του φετινού «28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας» είναι πολύ απλή και ταυτόχρονα σηματοδοτεί κάτι νέο. Θέλουμε το φεστιβάλ να είναι ένα «καταφύγιο» για τον πολιτισμό και ταυτόχρονα να δίνει τη δυνατότητα επιλογής μέσα από διαφορετικά είδη παραστάσεων και συναυλιών. Εξακολουθούμε να δίνουμε έμφαση συνεχίζοντας την  27χρονη πορεία του φεστιβάλ στο αρχαίο δράμα και στην Αττική κωμωδία. Επίσης, στο πνεύμα της «ψυχαγωγίας» με την κυριολεκτική έννοια του όρου, έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα σύγχρονες κωμωδίες ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Και οι συναυλίες μας είναι μία σύνδεση του παρόντος και του παρελθόντος μέσα μουσικές συναντήσεις. Τέλος προσπαθήσαμε αυτό το φεστιβάλ να έχει το μικρότερο έως σήμερα κόστος, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στις επιλογές και την ποιότητα των εκδηλώσεων» σχολίασε.

Αναφερόμενη στις φετινές καινοτομίες στάθηκε στην συνεργασία με το «Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης και το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Ακόμα στη συνεργασία με την ΕΦΑ Ηλείας για τις Νύχτες Πανσελήνου και την ένταξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας στο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Σε ότι αφορά τις βραβευμένες μαθητικές παραστάσεις που ματαιώθηκαν λόγω του καιρού, επαναπρογραμματίστηκαν για τον Σεπτέμβριο. Αναφορά έκανε και στη συνεργασία με την Πανηλειακή Ομοσπονδία Ομογενών Αμερικής – Καναδά και των απόδημων Ηλείων από κάθε σημείο του πλανήτη, για το «Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών».

Τέλος ευχαρίστησε τον προκάτοχό της Γιώργο Βούκανο για την άψογη συνεργασία τους, τους συνεργάτες της, ειδικά τον Κ. Κριετσιώτη και τους εθελοντές που στηρίζουν το θεσμό.

 

Πρόγραμμα 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας

Πρόγραμμα Θεάτρου Ήλιδας

Παρασκευή 13/07/18 – Συναυλία

Παντελής Θαλασσινός & Βασίλης Σκουλάς “Και χωρίς τα φτερά δε φοβάμαι…

Μια μοναδική μουσική συνάντηση των δύο μεγάλων τραγουδοποιών κι ερμηνευτών, μια ξεχωριστή σύμπραξη μέσα από τις φωνές και τα τραγούδια τους, που χαράσσουν τις εικόνες, τις μνήμες, τα συναισθήματα μας εδώ και πολλά χρόνια. Τραγούδια με τόσο έντονα αρώματα Ελλάδας, εκεί που η Κρήτη συναντά το Αιγαίο και τα Επτάνησα, εκεί που οι Κυκλάδες σμίγουν με τη Μακεδονία και την Ήπειρο, εκεί που η Ρούμελη βρίσκει τη Σμύρνη.

Σάββατο 14/07/18 – Παράσταση θεατρικής ομάδας 1ου ΓΕΛ Αμαλιάδας «Αλέξανδρος Κοσμόπουλος»

«Εκκλησιάζουσες», του Αριστοφάνη

Παρασκευή 20/07/18 – Παράσταση

Νιλ Σάϊμον: «Παράξενο ζευγάρι», με τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Γιάννη Ζουγανέλη

Γοητευτικός και άστατος, κοινωνικός και σκορποχέρης, ξενύχτης και τρομερά τσαπατσούλης, ο Όσκαρ είναι ο αντίποδας του φίλου του του Φέλιξ που είναι και οικονόμος και μονογαμικός και σπιτόγατος και άσσος στο νοικοκυριό. Οι δυο τους, εκτός από μια βαθιά φιλία, μοιράζονται και την εμπειρία ενός διαλυμένου γάμου. Διότι όταν η σύζυγος του Φέλιξ τον πετάει έξω από το σπίτι, ο φίλος του ο Όσκαρ του προσφέρει το δικό του ως καταφύγιο.

Η συμβίωση των δύο αυτών ανθρώπων, έχει ανατρεπτικά, εκρηκτικά, ξεκαρδιστικά αποτελέσματα…

Κυριακή 29/07/18 – Παράσταση

Σοφοκλή «Αντιγόνη», με τους Αιμίλιο Χειλάκη, Αθηνά Μαξίμου και Μιχάλη  Σαράντη

Μετά την επιτυχημένη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, o Αιμίλιος Χειλάκης και o Μανώλης Δούνιας συν-σκηνοθετούν φέτος την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Η νέα μετάφραση είναι του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, η πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μιχάλης Σαράντης.

Πέμπτη 02/08/18 – Παράσταση

ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης – Αισχύλου «Αγαμέμνων»

Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, μετά την επιτυχία του Επτά επί Θήβας, σκηνοθετεί το πρώτο έργο της τριλογίας της Ορέστειας του Αισχύλου, Αγαμέμνων.

Στο διπλό ρόλο του Αγαμέμνονα και του Αίγισθου ο Γιάννης Στάνκογλου. Κλυταιμήστρα η Μαρία Πρωτόπαππα. Μαζί τους ο Θοδωρής Κατσαφάδος, ο Αργύρης Πανταζάρας, η Ιώβη Φραγκάτου και 12μελής χορός.

Παρασκευή 03/08/18 – Παιδική Παράσταση  

Παιδική Σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη: «Χάνσε λ και Γκρέτελ»

Η παράσταση, γεμάτη χρώματα και φως, με έξυπνους διαλόγους γεμάτους χιούμορ, πλημμυρισμένη από υπέροχες μελωδίες και τραγούδια, με διαλεχτούς ηθοποιούς – τραγουδιστές, χορογραφημένη στην λεπτομέρεια και όπως πάντα, με παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει τους μικρούς μας θεατές σε ονειρεμένους κόσμους.

Τετάρτη 08/08/18 – Παράσταση  

Γεωργίου Χορτάτση «Ερωφίλη project»

Φέτος το καλοκαίρι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το  πεντάπρακτο αριστούργημα του ρέθυμνιώτη ποιητή, τη  διασημότερη τραγωδία της κρητικής αναγέννησης, το χρονικό ενός αιματοβαμμένου έρωτα, σε μια σύγχρονη παράσταση που αναδεικνύει την ομορφιά του ποιητικού λόγου, συνοδευόμενο από ζωντανή μουσική πανδουρίδας, κιθάρας, μαντολίνου, κλαρίνου, βιολιού , κρουστών και υψηλού επιπέδου υποκριτικών ερμηνειών.

Δευτέρα 13/08/18 – Παράσταση

Βασίλη Μυριανθόπουλου – Βαγγέλη Χατζηνικολάου: «Μόλις Χώρισα»

Τι  μπορεί να συμβεί όταν συμπέσουν ένα  πάρτυ γενεθλίων κι  ένας  χωρισμός;  Πόσο πολύπλοκα μπορούν να γίνουν τα πράγματα από ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή;  Και τι ακολουθεί όταν λες τελικά «Μόλις χώρισα»;

Η Τζόυς Ευείδη, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, ο Κώστας Κάππας, η Θωμαϊς Ανδρούτσου, η Μαρία Κωνσταντάκη, ο Τριπόδης Χρήστος, η Ελίνα Μάλαμα, o Δημήτρης Ζωγραφάκης, ο Ανδρέας Βούλγαρης και ο Στρατής Νταλαγιώργος αποτελούν το τέλειο guest list για το πάρτυ της  χρονιάς, με γνωστά τραγούδια, όπως δεν τα έχουμε ξανακούσει και γενέθλια, όπως  δεν τα έχουμε ξαναδεί.

Σάββατο 18/08/18 – Συναυλία

Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση υπό τον τίτλο: «Βαμβακάρης – Μπιθικώτσης…  ο ρεμπέτης και ο σερ»

Την ιστορική πορεία & συνεργασία του ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ με τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ ζωντανεύουν επί σκηνής ερμηνευτές, μουσικοί, ηθοποιοί και χορευτικά σύνολα, συστήνοντας μια υψηλής αισθητικής μουσικοθεατρική παράσταση.

ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ:
Στέλιος Βαμβακάρης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, , Εβελίνα Αγγέλου,
Σωτήρης Δογάνης, Νίκος Γραίγος, Ελεάννα Φινοκαλιώτη

ΣΕΝΑΡΙΟ – ΑΦΗΓΗΣΗ :
Άννα Μπιθικώτση , συγγραφέας

Τετάρτη 22/08/18 – Παράσταση

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας «Οιδίπους, ο μύθος της ιστορίας του κόσμου, όπως τον είπαν οι Έλληνες»

Η παράσταση εξιστορεί έναν από τους αρχαιότερους μύθους, αυτόν των Λαβδακιδών,  όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές:  από την άφιξη του Κάδμου στην Θήβα, τον γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία, τη σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνίκη, την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα και το τέλος του Οιδίποδα.

 

Πρόγραμμα Κήπου Οικίας Τατάνη

Δευτέρα 09/07/18 Παράσταση

Γιώργου Γαλίτη: «Ραδίκια ανάποδα»

Πρόκειται για την πιο μαύρη, άραχλη, σπαραξικάρδια, ξεκαρδιστική και selfie παράσταση για τσέμπαλο, φαγκότο, φέρετρο και οστεοφυλάκιο. Ένα one dead man show, ένα black total κωμικό μονόλογο με δεκατρείς ρόλους. Δεκατρείς κωμικούς επικήδειους που και νεκρούς ανασταίνουν!

Τους ρόλους έχει γράψει, τους κλαίει, τους οδύρεται, μα και τους υποδύεται, ο αξιομακάριστος Γιώργος Γαλίτης, ενώ σκηνοθετεί, με σπαραγμό ψυχής, πλερέζα και δάκρυα στα μάτια, ο αείμνηστος Βλαδίμηρος Κυριακίδης.

Δευτέρα 23/07/18 Παιδική Παράσταση

Γιάννη Καλατζόπουλου: «Η νεράιδα του φεγγαριού», με τη Σάρα Εσκενάζυ

Κυριακή 15/07/18, Τρίτη 17/07/18 & Πέμπτη 19/07/18 (Α΄ Μέρος)

Τρίτη 24/07/18, Τετάρτη 25/07/18 & Πέμπτη 26/07/18 (Β΄ Μέρος)

 

Βραδιές Προβολών Ταινιών Μ. Κακογιάννη

«Α’ μέρος κινηματογραφικού αφιερώματος στον Μιχάλη Κακογιάννη με τίτλο: Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ»

ΚΥΡΙΑΚΗ 15/07/18 «ΗΛΕΚΤΡΑ» (1962)

Πρωταγωνιστούν: Ειρήνη Παππά, Γιάννης Φέρτης, Αλέκα Κατσέλη, Μάνος Κατράκης, Νότης Περγιάλης, Τάκης Εμμανουήλ

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

ΤΡΙΤΗ 17/07/18 «ΤΡΩΑΔΕΣ» (1971)

Πρωταγωνιστούν:  Κάθριν Χέμπορν, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Ειρήνη Παππά, Ζενεβιέβ Μπιζόλντ

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Βραβείο: Διεθνούς Οργάνωσης Ειρήνης

ΠΕΜΠΤΗ 19/07/18 «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ» (1977)

Βασισμένο στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι

Πρωταγωνιστούν: Τατιάνα Παπαμόσχου, Ειρήνη Παππά, Κώστας Καζάκος, Κώστας Καρράς, Πάνος Μιχαλόπουλος

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

«Β’ μέρος κινηματογραφικού αφιερώματος στον Μιχάλη Κακογιάννη με τίτλο: ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ»

ΤΡΙΤΗ 24/07/2018 «ΓΛΥΚΕΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ» (1986)

Πρωταγωνιστούν: Ράντι Κουέηντ , Φράνκο Νέρο , Τζέιν Αλεξάντερ,  Ειρήνη Παπά, Κάτια Δανδουλάκη, Κάρολ Λωρ, Τζον Κόλλουμ, Τζοάννα Πέττετ, Ζαν-Πιέρ Ωμόντ, Πιέρ Βανέκ

Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/07/2018 «ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΩΣ» (1992)

Κωμωδία με τους: Ειρήνη Παππά, Στράτος Τζώρτζογλου, Ελένη Γερασιμίδου, Πάνος Μιχαλόπουλος

Το απερίγραπτο μωσαϊκό της ζωής στην σύγχρονη Αθήνα, μέσα από τις περιπτώσεις διαφόρων ατόμων που η τύχη ενώνει για  ένα 24ωρο.

ΠΕΜΠΤΗ 26/07/2018 «ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ»

Από το ομώνυμο έργο του Άντον Τσέχοφ

Μουσική: Τσαϊκόφσκι

Ηθοποιοί: Άλαν Μπέιτς, Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Κάτριν Κάρτλιτζ, Φράνσις ντε Λα Τουρ

 

Σάββατο 28/07/18 – Εκδήλωση

3ο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών

Ο Δήμος Ήλιδας σε συνεργασία με την Πανηλειακή Ομοσπονδία  Ομογενών Αμερικής – Καναδά και με την συμμετοχή των απόδημων Ηλείων από κάθε σημείο του πλανήτη, διοργανώνει για Τρίτη συνεχή χρονιά το «3ο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και φέτος το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου και συγκεκριμένα το Σάββατο 28 Ιουλίου 2018, στις 21:15 το βράδυ, στον κήπο της ιστορικής οικείας Τατάνη στην Αμαλιάδα.

Σάββατο 04/08/18 – «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα

Με απεριόριστο σεβασμό και αγάπη στον Αριστοφάνη, διατηρώντας τον λόγο και το ύφος του αρχαίου κειμένου, μέσα από την αριστουργηματική μετάφραση του Πολύβιου Δημητρακόπουλου, ο Αλέξανδρος Ρήγας εντάσσει την σύγχρονη ματιά στη διαχρονική αυτή κωμωδία, την οποία προσαρμόζει στο εικαστικό και δραματουργικό πλαίσιο του πρωτότυπου έργου.

Τρίτη 14/08/18 – ΔΗΠΕΘΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα: «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»

Για την εν λόγω παράσταση, η οποία θα παρουσιαστεί σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, δε θα απαιτηθούν σκηνικές ή φωτιστικές εγκαταστάσεις μέσα στο χώρο του θεάτρου μιας και η παράσταση θα παίζεται με φυσικό φωτισμό ξεκινώντας γύρω στις 7:30 το απόγευμα και θα έχει ολοκληρωθεί περίπου στις 9:00 το βράδυ.

Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 

Εκδήλωση «Νύχτες Πανσελήνου 2018»-Αίθριο Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου-Είσοδος Ελεύθερη

Κυριακή 26/08/18 – Συναυλία

Μουσικό Σύνολο «Τα χρώματα της Ήλιδας»

Η μεγαλύτερη ορχήστρα του νομού Ηλείας επί σειρά ετών παρουσιάζει ξεχωριστές παραστάσεις – μουσικά αφιερώματα σε μεγάλους Έλληνες συνθέτες, δίνοντας τον δικό τους ξεχωριστό τόνο, μέσω μελωδιών συμφωνικής μουσικής.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ και θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΝΥΧΤΕΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και του ΥΠ.ΠΟ. στους αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος