FOLLOW US: facebook twitter

Πλούσιος ο μποναμάς των Χριστουγέννων: Κοινωνικό Μέρισμα, δώρα Χριστουγέννων, έξτρα επίδομα θέρμανσης και νέα επιδότηση ενοικίου

Ημερομηνία: 18-10-2018 | Συντάκτης:

Πλούσιος θα είναι ο μποναμάς που θα δώσει φέτος η Κυβέρνηση και ο «σάκος» των δώρων θα ανοίξει τα Χριστούγεννα και θα περιλαμβάνει έξτρα επίδομα θέρμανσης, έκτακτο επίδομα σε ανέργους αλλά και «αυξημένη» επιδότηση ενοικίου

Μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου  κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι εξετάζεται η δυνατότητα ενίσχυσης του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης από το υπερπλεόνασμα ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ο διπλασιασμός το ποσού του επιδόματος θέρμανσης το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 12,5 ευρώ το λίτρο τουλάχιστον στα 25 ευρώ το λίτρο για τους δικαιούχους της πρώτης ζώνης. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η αύξηση να αφορά και άλλους νομούς.

Το επίδομα, με τα σημερινά δεδομένα χορηγείται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το ύψος του, το οποίο κυμαίνεται από 50 έως και 250 ευρώ, διαφοροποιείται ανάλογα με την κλιματική ζώνη στην οποία διαμένουν οι δικαιούχοι.

Επίδομα Ενοικίου

Ήδη στον προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί το κονδύλι για το νέο επίδομα ενοικίου. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στην Κομισιόν η διαφορά σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου είναι ότι το κονδύλι για το νέο στεγαστικό επίδομα που θα χορηγηθεί αρχές του 2019 έχει αυξηθεί στα 200 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου έχει στα σκαριά την νέα υπουργική απόφαση που θα ορίζει τα νέα κριτήρια για την χορήγηση του.  Το επίδομα ενοικίου θα κυμανθεί από 70 έως 210 ευρω το μήνα και δεν θα αφορά μόνο όσους πληρώνουν ενοίκιο αλλά και όσους έχουν στεγαστικό δάνειο. Το επίδομα θα χορηγείται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Μετά την αύξηση του κονδυλίου θα αφορά πάνω από 350.000 οικογένειες.

Έκτακτο «δώρο» Χριστουγέννων σε ανέργους του ΟΑΕΔ και «αδύναμους»

Το Κοινωνικό Μέρισμα θα «σπάσει» παράλληλα σε πολλές «ειδικές» κοινωνικές ομάδες όπως οι άνεργοι. Και φέτος όπως εξετάζουν στην κυβέρνηση, στους δικαιούχους θα συμπεριληφθούν οι νέοι άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Το εν λόγω μέρισμα είχε ονομαστεί έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης και αφορούσε μη επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ, ηλικίας 18 έως 24 ετών. Το μέρισμα για τους νέους ανέργους έφτανε στο ποσό ύψους των 400 ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο εκφράζεται η αισιοδοξία, ότι και φέτος θα διανεμηθεί το μέρισμα, ακόμη και στα μεσαία οικονομικά στρώματα, κάτι που είχε συμβεί και πέρσι, με το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο να είχε οριστεί στα 27.000 ευρω.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος