FOLLOW US: facebook twitter

Πληρώνεται η ποιότητα στο καρπούζι: Στην Ηλεία 14 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό και 18-20 λεπτά για τις «βαρέλες»

Ημερομηνία: 02-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Στην απορρόφηση από την εγχώρια αγορά και πολύ λιγότερο από το εξωτερικό στηρίζει το εμπόριο τη διακίνηση του όψιμου καρπουζιού, το οποίο έχει δεχτεί μεγάλης έκτασης ζημιά από την κακοκαιρία του Ιουνίου.

Μετά τις βροχές που προκάλεσαν μέχρι και ολική απώλεια παραγωγής και πτώση της ποιότητας, οι έμποροι και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ πληρώνουν έως και 14-15 λεπτά της καλής ποιότητας ποσότητες. Στην Ηλεία, για τα καλά στρογγυλά της ποικιλίας Florida, ο παραγωγός απολαμβάνει 14 λεπτά το κιλό, όπως μας είπε ο παραγωγός Αχιλλέας Διονυσόπουλος από την Αμαλιάδα, ενώ για τις βαρέλες 18-20 λεπτά το κιλό.

Κατέβασε ταχύτητα η ζήτηση απ’ έξω

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Κορδονούρη, από το τμήμα πωλήσεων της Pantazis Fruits στην Ηλεία «το τελευταίο δεκαπενθήμερο, η ζήτηση από το εξωτερικό έχει κατεβάσει ταχύτητα. Στην αρχή, τα πρώιμα πήγαν πολύ καλά, πριν μπουν στην αγορά ανταγωνίστριες χώρες, οι οποίες απευθύνονται στους ίδιους προορισμούς με εμάς, από Κ. Ευρώπη μέχρι Σκανδιναβία. Αφού μπήκαν και αυτοί, δεδομένων των μεταπτώσεων του καιρού, αλλά και του ότι ξεκίνησαν και τα πυρηνόκαρπα που παίρνουν μερίδιο από την αγορά φρούτων, η ζήτηση έχει μειωθεί αισθητά. Από εδώ και πέρα, ό,τι δουλευτεί θα είναι για την εσωτερική αγορά».

Ο ίδιος σημειώνει ότι χαρακτηριστικό της φετινής σεζόν ήταν ότι κράτησε για μεγαλύτερο διάστημα η καλή τιμή, με την οποία ξεκίνησε το προϊόν έναντι της περσινής. Στην αρχή, αναφέρει, η τιμή για τις εξαγωγές έφτανε ακόμα και τα 40 λεπτά συσκευασμένο, και τώρα κυμαίνεται μεταξύ 15 και 18 λεπτών, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση και η διακίνηση γίνεται σε πιο απλή μορφή «σχεδόν χύμα».

Πηγή: Ypaitrhos.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος