FOLLOW US: facebook twitter

Πλημμύρισε η Θεσσαλονίκη

Ημερομηνία: 10-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Σφοδρή κακοκαιρία με καταρρακτώδη βροχή και χαλάζι ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.

Πάνω από 300 κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα ισόγεια και υπόγεια σπίτια και καταστήματα είχε δεχτεί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, μετά την ισχυρή καταιγίδα, συνοδευόμενη από χαλαζόπτωση, που ξέσπασε γύρω στις 12.30 το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, όπως δήλωσε στο Πρακτορείο 104,9 ο συντονιστής επιχειρήσεων Βόρειας Ελλάδας του Πυροσβεστικού Σώματος Ναθαναήλ Ρήγας.

Λόγω του μεγάλου όγκου των υδάτων, που μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια και προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο, ιδίως στην παραλιακή οδό Λεωφόρο Νίκης, πλημμύρισαν ο Λευκός Πύργος και όλα τα υπόγεια του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως γνωστοποίησαν η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου, Θωμάς Ψαράς.

Η σφοδρή βροχόπτωση μετέτρεψε τους δρόμους σε ορμητικά ποτάμια, με αποτέλεσμα πολλά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες να παρασυρθούν στο κέντρο της πόλης, ενώ σημειώθηκαν και τροχαία ατυχήματα.

Στο μεταξύ, διεσώθη η γυναίκα που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στις Συκιές, στην οδό Μεσολογγίου, ενώ ολοκληρώθηκε και ο απεγκλωβισμός τεσσάρων ατόμων στη γέφυρα των Αγίων Πάντων, όπου εξαιτίας της υψηλής στάθμης του νερού, είχαν ακινητοποιηθεί αυτοκίνητα.

Μάλιστα, λόγω των αστραπών που έπεσαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, διεκόπη για λόγους ασφαλείας επί επτά λεπτά ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών με καύσιμα και σημειώθηκαν μικρές καθυστερήσεις στις πτήσεις, αλλά αυτή τη στιγμή το αεροδρομιο λειτουργεί κανοννικά, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου.

Παράλληλα, ο μεγάλος όγκος νερού πλημμύρισε τον αύλειο χώρο του Λευκού Πύργου, στον οποίο εγκλωβίστηκαν 24 μαθητές από το λύκειο της Αργαλαστής Βόλου και 10 τουρίστες από την Αγγλία. Η περιπέτεια τους είχε αίσιο τέλος αφού τελικά απεγκλωβίστηκαν από το εσωτερικό του μνημείου μετά από περίπου τέσσερις ώρες.

Νερά μπήκαν και στους χώρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα, με τις καθαρίστριες να προσπαθούν να διώξουν τα νερά από το ισόγειο του κτιρίου.

Το αμφιθέατρο στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης μετατράπηκε σε πισίνα λόγω υπερχείλισης αποχέτευσης, ενώ τα ορμητικά νερά έσπασαν πόρτα του κτιρίου από την πλευρά του κυλικείου.

Από την ισχυρή βροχόπτωση πλημμύρισε και ο συναυλιακός χώρος της αίθουσας δοκιμών ΚΟΘ «Σόλων Μιχαηλίδης» (πρώην Παλλάς).

Αποτέλεσμα, η ακύρωση της συναυλίας των καθηγητών του Αlabama University Dr. Jonathan Whitaker και Dr. Jeremy Crawford για τρομπόνι και τούμπα, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις 9 το βράδυ.

Χωρίς ρεύμα και νερό το κέντρο 

Προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζει «πολύ μεγάλο τμήμα του κέντρου της Θεσσαλονίκης», λόγω της καταιγίδας που ξέσπασε νωρίτερα, καθώς 11 γραμμές μέσης τάσης βρίσκονταν εκτός λειτουργίας γύρω στις 2 το μεσημέρι, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο περιφερειακός διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας- Θράκης, Ιορδάνης Αμανατίδης.

«Σχεδόν όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει πρόβλημα. Έντεκα γραμμές μέσης τάσης είναι εκτός, καθώς πλημμύρισαν υποσταθμοί από νερά και λάσπες».

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ είναι επί ποδός, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, για την οποία όμως «δεν υπάρχει ακριβής και πλήρης εικόνα» σχολίασε ο κ. Αμανατίδης ο οποίος επισήμανε ότι ο δρόμος της πλήρους αποκατάστασης θα είναι μακρύς.

«Είναι μακρύς ο δρόμος, γιατί για να επανασυνδέσουμε το δίκτυο πρέπει να αντληθούν τα συσσωρευμένα ύδατα από τους υποσταθμούς. Πρέπει πρώτα η Πυροσβεστική να ολοκληρώσει το έργο της», σημείωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας Θράκης.

Προβλήματα σημειώνονται και στην υδροδότηση περιοχών του κέντρου της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας θολότητας, που φαίνεται πως προκάλεσε στο νερό η ισχυρή βροχόπτωση.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, υδροδότηση αναμενόταν να αποκατασταθεί έως τις 16:00. Ωστόσο, η νεότερη ενημέρωση αναφέρει πως θα αποκατασταθεί έως τις 19:00

Χωρίς νερό έχουν μείνει και καταναλωτές στις οδούς Καππαδοκίας και Ιπποδρομίου στις Συκιές, αλλά η συγκεκριμένη διακοπή υδροδότησης εκτιμάται ότι δεν σχετίζεται με τα καιρικά φαινόμενα.

Πηγή: tvxs.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος