FOLLOW US: facebook twitter

Περιοδεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας στις πληγείσες περιοχές

Ημερομηνία: 12-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

vouleutes-katastrofes1

Στο επίκεντρο οι αποζημιώσεις

Αυτοψία στον τόπο της καταστροφής στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και στο δήμο Ήλιδας πραγματοποίησαν οι τρεις βουλευτές Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ συνοδευόμενοι από τους δημάρχους των δύο δήμων. Η Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο Μάκης Μπαλαούρας επισκέφθηκαν περιοχές στα Λεχαινά, τη Βουπρασία και το Χάβαρι προκειμένου να δουν την έκταση των ζημιών και να μιλήσουν με τους πληγέντες για να καταγράψουν τις απόψεις τους. Το θέμα των ΠΣΕΑ, που όπως είπαν οι παραγωγοί, αποτελεί ένα αγκάθι, καθώς μέσω αυτής της διαδικασίας οι αποζημιώσεις κυρίως για τις εγκαταστάσεις όπως θερμοκήπια και στάβλοι, καθυστερούν πάρα πολύ. Όσο για το φυτικό κεφάλαιο όλοι τόνισαν πως ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες καθώς οι παραγωγοί δεν έχουν άλλες αντοχές και σε κάποιες περιοχές όπως η Βουπρασία τα χτυπήματα του καιρού είναι σοβαρά και πολλά τον τελευταίο χρόνο. Το κλιμάκιο βουλευτών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε περιοχές όπως το Μοσχονέρι, το Κουρτέσι, η Βουπρασία, η παραλία Λεχαινών και το Χάβαρι. Κυρίως στο σταφιδοχώρι του δήμου Ήλιδας ήταν έντονη η αντίδραση στο θέμα των ΠΣΕΑ με τους παραγωγούς να ξεκαθαρίζουν πως θα πρέπει να βρεθεί άλλο – πιο άμεσο πλαίσιο αποζημιώσεων.

Η Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, χαρακτήρισε την εικόνα στα θερμοκήπια τραγική και καταστροφική. «Δεν είχε συμβεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν και δεν υπάρχει το κατάλληλο εργαλείο για να μπορέσουμε άμεσα να μπούμε στη διαδικασία να ανακουφιστούν οι άνθρωποι. Κάνουμε κάθε προσπάθεια με την Πολιτική Προστασία για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να δούμε πώς θα χαρακτηριστεί αυτό το φαινόμενο λόγω του ανεμοστρόβιλου, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ για να δούμε αν μπορεί να ενταχθεί στα ΠΣΕΑ η καταστροφή στα θερμοκήπια» είπε και ενημέρωσε πως αύριο στην Ηλεία θα βρεθεί η γενική διευθύντρια του ΕΛΓΑ, κα Σουλίου, για το θέμα των εκτιμήσεων και των αποζημιώσεων.  «Εμείς θα συνδράμουμε και θα πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση και να εντάξουμε ότι δεν προβλεπόταν ως τώρα». Σχολίασε δε στο θέμα των ΠΣΕΑ πως έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα του παρελθόντος και οι διαδικασίες προχωρούν πλέον γρήγορα.

vouleutes-katastrofes2

Συνοπτικά μίλησε ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η χρήση του όρου ακραία καιρικά φαινόμενα αδικεί αυτό που έχει συμβεί, διότι εδώ μιλάμε για μια καταστροφή τεράστια, τόσο στη φυτική παραγωγή όσο και στις υποδομές. Εμείς θα πιέσουμε και θα επιδιώξουμε να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος για να μην αναγκαστούν οι άνθρωποι να εγκαταλείψουν τη γη τους και να συνεχιστεί η αγροτική παραγωγή. Ελπίζω ως την Παρασκευή που θα έρθει ο υπουργός Ανάπτυξης, να έχουν ληφθεί οι καλύτερες αποφάσεις».

Ο Μάκης Μπαλαούρας, μίλησε για πρωτοφανή καταστροφή και σημείωσε πως μετά από συνεννόηση που υπήρξε μεταξύ των βουλευτών και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ο τελευταίος θα έρθει στο νομό την ερχόμενη Παρασκευή. «Έχουμε αποτυπώσει την πραγματικότητα, υπάρχουν τεράστιες ζημιές, μπορούμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις και να διεκδικήσουμε ώστε να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες ανθρώπους. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, η φυτική παραγωγή πιο εύκολα μπορεί να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ, αλλά κοιτάμε και τις υλικές ζημιές, που είναι πολλά θερμοκήπια, στα οποία στηριζόταν όχι μόνο η ηλειακή οικονομία, αλλά και η ελληνική, με εξαγωγές φράουλας και άλλων προϊόντων σημαντικών. Θα πρέπει η κυβέρνηση να το δει με αυτό το πνεύμα και να το ενισχύσει όπως έχει κάνει με πολλές ομάδες πληγέντων» κατέληξε ο κ. Μπαλαούρας.

Οι δήμαρχοι που ακολούθησαν στην περιοδεία των βουλευτών στην περιοχή τους, αναφέρθηκαν ο καθένας στα τοπικά προβλήματα των δήμων του και ζήτησαν να υπάρξει αρωγή άμεσα για να σταθούν οι παραγωγοί στον πρωτογενή τομέα όρθιοι, καθώς τα χτυπήματα του καιρού είναι πολλά το τελευταίο διάστημα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος