FOLLOW US: facebook twitter

Περιοδεία Μητρόπουλου στα σταφιδοχώρια της Ώλενας

Ημερομηνία: 29-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Αναζητούνται τα αίτια της μειωμένης βλάστησης  των σταφιδαμπέλων της Ηλείας

Περιοδεία στα χωριά του πρώην Δήμου Ωλένης πραγματοποίησε  την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου  ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος μαζί  με τέσσερα  κλιμάκια, στα οποία μετείχαν συνολικά 10 γεωπόνοι, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Δ.Ε, του Τμήματος Ποιοτικού & Φυτουγειονομικού Ελέγχου της ΠΕ Ηλείας  αλλά και γεωπόνο του Τμήματος Φυτοπροστασίας Πάτρας  από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, προκειμένου να συζητήσουν  με παραγωγούς των περιοχών για την εξέλιξη του φαινομένου  της  μειωμένης βλάστησης  των σταφιδαμπέλων της περιοχής.

Συγκεκριμένα τα συνεργεία  διένειμαν ερωτηματολόγια σε αγρότες των τοπικών διαμερισμάτων Σοπίου, Χειμαδιού και Καράτουλα, συλλέγοντας στοιχεία  και δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν για τη διερεύνηση του αιτίου που προκαλεί τη ζημιά στην καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας.

Αντίστοιχη δράση ενημέρωσης και συλλογής στοιχείων από τους παραγωγούς  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στα χωριά του πρώην Δήμου Ιάρδανου Βροχίτσα και  Αμπελώνα.

Επίσης  έγινε καταγραφή του προβλήματος σε ειδικό ερωτηματολόγιο προκειμένου να επεξεργαστεί από το τμήμα  Φυτοπροστασίας Πάτρας  ΕΛΓΟ Δήμητρα, από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και να συντονιστούν οι επόμενες ενέργειες  ώστε   μέσω κατάλληλης δειγματοληψίας να διερευνηθούν τα πιθανά αίτια που οδήγησαν  στην έξαρση αυτού του φαινομένου σε συνάρτηση πάντα και με τη εξέλιξη της καλλιέργειας .

Όπως τόνισε ο  Αντιπεριφερειάρχης κ.  Μητρόπουλος  συνομιλώντας με τους παραγωγούς   “η ενέργεια αυτή είναι το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της δέσμευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου στην διερεύνηση και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η ΠΔΕ με την συνεργασία που έχει ξεκινήσει με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα στοχεύει στην διαρκή διερεύνηση των φυτοπαθολογικών προβλημάτων που προκύπτουν στις καλλιέργειες, ώστε να δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες στους παραγωγούς, δεδομένου ότι για την ΠΔΕ ο πρωτογενής τομέας συνιστά έναν από τους βασικούς πυλώνες της περιφερειακής οικονομίας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος