FOLLOW US: facebook twitter

Περιοδεία Κατσιφάρα στην πληγείσα νότια Ηλεία: Αποκατάσταση με όρους ασφάλειας για τους πολίτες

Ημερομηνία: 05-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Περιβάλλον

Στις πληγείσες περιοχές της νότιας Ηλείας περιόδευσε χθες το πρωί ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας συνοδευόμενος από τους αντιπεριφερειάρχες Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλο και τον Περιφερειακό Διοικητή της Π.Υ. Δυτ. Ελλάδας Γιάννη Πετρούτσο. Συναντήθηκαν με τους δημάρχους Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ζαχάρως, κ.κ. Μπαλιούκο και Φάμελο και είδαν από κοντά τις ζημιές που άφησε πίσω η παρατεταμένη κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών στους δύο δήμους. Παράλληλα επισκέφθηκε το Π.Κ. Κρεστένων και είχε συνομιλία με τους πυροσβέστες που υπηρετούν εκεί, ευχαριστώντας τους για την άμεση ανταπόκριση και την υψηλή αίσθηση καθήκοντος που επέδειξαν τόσο στις θερινές πυρκαγιές, όσο και τώρα με τις πλημμύρες.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση από την πρώτη στιγμή των αντιπεριφερειαρχών και των τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε. Ηλείας, όπως και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και στην ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν στη συνέχεια για τις διαδικασίες που αφορούν στην κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, κάτι που αναμένεται να συμβεί σήμερα για τους δήμους Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ζαχάρως. Άμεση ήταν και η κινητοποίηση του ΙΓΜΕ για την αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, για την αποτύπωση της κατάστασης σε τεχνική έκθεση, πάνω στην οποία θα προχωρήσει η Περιφέρεια για την αποκατάσταση με όρους ασφάλειας για τους πολίτες και τις περιουσίες τους. «Εμείς ως περιφερειακή αρχή θα είμαστε δίπλα στους κατοίκους, δίπλα στις δημοτικές αρχές, αλλά δίπλα και στον κάθε πολίτη. Ιδιαίτερα δε, τις ημέρες που περνάμε καταλαβαίνουμε απόλυτα τι σημαίνει και η μικρο-ιδιοκτησία για τον κάθε έναν πολίτη, τι σημαίνει να έχει δρόμο πρόσβασης για να πάει στο στάβλο του, να πάει στην αγροτική του εκμετάλλευση. Χρειάζεται όμως ηρεμία, ψυχραιμία και πάνω από όλα η τεχνική λύση που θα δώσουμε να είναι αυτή που θα δώσει πραγματικές απαντήσεις στο πρόβλημα» σχολίασε ο κ. Κατσιφάρας.

Επισήμανε πως οι παρεμβάσεις που επιβάλλεται να γίνουν θα πρέπει να είναι στοχευμένες με μακροπρόθεσμη στρατηγική. «Δεν θέλουμε να πηγαίνουμε πάντα πίσω από τα γεγονότα, αντίθετα θέλουμε να σχεδιάσουμε τεχνικά καλύτερα τα περιοχή. Εχουμε πολλά νερά πολλές κατολισθήσεις και κυρίως έχουμε με τα πρώτα ακραία καιρικά φαινόμενα, μεγάλες επιπτώσεις και στο έδαφος και στους οικισμούς».

Απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με τα υπόλοιπα του Ταμείου Μολυβιάτη και την διάθεσή τους για τις ανάγκες της Ηλείας, όπου είναι έντονα ορατές οι επιπτώσεις των πυρκαγιών του 2007, τόνισε πως αντιμετωπίζεται το θέμα με τρόπο ορθό και πολιτικά αντικειμενικό και ρεαλιστικό. Σχολίασε πως δεν μπορεί να συνδέσει τα φαινόμενα αποκλειστικά με τις επιπτώσεις των πυρκαγιών, όμως με προσοχή και επιστημονική τεκμηρίωση αυτό θα φανεί και οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν θα έχουν συγκεκριμένη στόχευση.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε για το Π.Κ. Κρεστένων, που αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της χθεσινής του περιοδείας στη νότια Ηλείας. «Ήταν ένα χρέος μας, ξέρουμε τι τράβηξαν το καλοκαίρι, ξέρουμε τι τράβηξαν πρόσφατα και ξέρουμε ότι η συμβολή τους είναι πάρα πολύ μεγάλη» είπε χαρακτηριστικά. «Από το καλοκαίρι δεν έχουμε καθίσει μια μέρα, είχαμε πολλές φωτιές και ανταποκριθήκαμε, τώρα είχαμε πολλές κατολισθήσεις και πλημμύρες ανταποκριθήκαμε, ξέρω για τον κόσμο τι σημαίνει αυτό το είδα στα μάτια των συμπολιτών μας εδώ. Είδα την αγωνία τους. Εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα των πολιτών. Άρα χρειάζεται υπομονή δουλειά και αποτέλεσμα» σχολίασε ο κ. Κατσιφάρας συνολικά.

Αντιπλημμυρική θωράκιση

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν άμεσα σε συνεργασία και με το ΤΑΣ για την καταγραφή των ζημιών, την οριοθέτηση της θεομηνιόπληκτης περιοχής και την κήρυξή της σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Εξήγησε πως κάποιες διαδικασίες, όπως αυτές που αφορούν αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ είναι χρονοβόρες, αλλά τα αναγκαία βήματα έγιναν. «Θα υπάρξει μια ταλαιπωρία στους κατοίκους για ένα χρονικό διάστημα, θα κοιτάξουμε να το κάνουμε μικρότερο. Αυτή όμως είναι η δουλειά μας, πλημμύρες τώρα, πυρκαγιές το καλοκαίρι, δυστυχώς η νότια Ηλεία έχει αυτά τα θέματα. Θα παρότρυνα τους δημάρχους από τούδε και στο εξής να βλέπουμε και να κάνουμε έναν πολύ καλό σχεδιασμό, στην περιφέρεια τον έχουμε αρχίσει, και στο περιφερειακό συμβούλιο έχει γίνει σχετική συζήτηση, αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης. Αυτό αν είναι για όλη την χώρα είναι αναγκαίο για τη νότια Ηλεία είναι αδήριτη ανάγκη. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε καθόλου» σχολίασε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Ο δήμαρχος Ζαχάρως Νίκος Φάμελος, ευχαρίστησε από την πλευρά του τον Περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες για την άμεση ανταπόκρισή τους και τόνισε πως θα γίνουν οργανωμένες κινήσεις για την αποκατάσταση. Ζήτησε δε από τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «… δεν μπορούμε αύριο το πρωί, να φτιάξουμε τους δρόμους για να περάσουμε. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι κάνουμε να είναι σωστό και να μην έχουμε τα προβλήματα τα οποία είδαμε μέχρι τώρα».

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ταξιαρχών Γιάννης Θάνος, σχολίασε θετικά την άμεση κινητοποίηση Περιφέρειας και Δήμου στην αντιμετώπιση του προβλήματος, λέγοντας πως πιστεύει στις άμεσες ενέργειες τους, για την αποκατάσταση. Παράλληλα επισήμανε την σημασία του δρόμου που κατέρρευσε από τις κατολισθήσεις και καθιζήσεις, λέγοντας πως εξυπηρετεί τις περιούσιές των κατοίκων της περιοχής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος