FOLLOW US: facebook twitter

Περιμένοντας τον ΕΛΓΑ: Σε θρίλερ εξελίσσεται η άφιξη των γεωπόνων

Ημερομηνία: 02-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Ανάστατοι οι παραγωγοί μεταβαίνουν σήμερα στα γραφεία του οργανισμού στην Πάτρα

Σχεδόν μια εβδομάδα από το πέρασμα της «Νεφέλης» και οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ δεν έχουν έλθει στο νομό για τις εκτιμήσεις. Παρά τις διαβεβαιώσεις για άμεση παρέμβαση από την περασμένη Παρασκευή, οι γεωπόνοι δεν ήρθαν και αυτό δεν αναμένεται να συμβεί ούτε σήμερα. Μάλιστα για να πιέσουν την κατάσταση, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος σε μια κρίσιμη στιγμή για τις καλλιέργειες, παραγωγοί μέλη της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας θα μεταβούν στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Πάτρα προκειμένου να θέσουν ξανά το θέμα της άμεσης εκτίμησης των ζημιών.

Μεγαλώνει ο αριθμός των πληγέντων

Μέρα με τη μέρα προσέρχονται όλο και περισσότεροι αγρότες να δηλώσουν τις ζημιές που υπέστησαν από την κακοκαιρία «Νεφέλη», ενώ αρκετοί είχαν προβλήματα και με το πέρασμα του «Μίνωα» λίγες ημέρες πριν. Ο αριθμός των στρεμμάτων που είχαν δηλωθεί έως την Παρασκευή στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης ξεπερνά τις 4500 στρέμματα από 300 παραγωγούς.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, ανέφερε ότι «… οι παραγωγοί στον Δήμο μας έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό τόσο από το χαλάζι που έπεσε πριν από δέκα ημέρες, όσο και από τις τελευταίες συνεχείς βροχοπτώσεις. Για αυτό τον λόγο το κράτος και ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να δράσουν άμεσα και να ξεκινήσουν τις εκτιμήσεις των ζημιών, που σε αρκετές περιπτώσεις πλησιάζουν ακόμα και το 100%. Η οικονομία στον Δήμο μας βασίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα και είναι κρίσιμο να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την Πολιτεία».

Στο δήμο Πηνειού περίπου 200 παραγωγοί έχουν δηλώσει 4000 στρέμματα καλλιεργειών που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, «… το να πω απλά πως έχουν γίνει μεγάλες ζημιές είναι λίγο. Οι ζημιές είναι τραγικές και θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να έρθουν σύντομα για να μπορέσουν να απαλύνουν τον πόνο της καταστροφής των ανθρώπων, που δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από τις καιρικές συνθήκες χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα. Άμεσα η πολιτεία θα πρέπει να συναισθανθεί το πρόβλημα και να έρθει κοντά στους πληγέντες ανθρώπους που έχουν καταστραφεί».

Να σημειώσουμε πως βάσει της αναγγελίας ζημιών που έχει γίνει στον ΕΛΓΑ οι παραγωγοί θα μπορούν να δηλώσουν τις ζημιές τους έως τις 11 Ιουλίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος