FOLLOW US: facebook twitter

Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας: Κατεδάφιση επικίνδυνου ετοιμόρροπου κτιρίου στις ιαματικές πηγές Καϊάφα

Ημερομηνία: 20-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Το 2013 η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας (ΠΕΔΗ) προσέφυγε στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη» για να υποστηρίξει το αίτημά της για την ελεύθερη πρόσβαση τους χειμερινούς μήνες  των ενδιαφερομένων πολιτών στις ιαματικές πηγές του εξωτερικού σπηλαίου των Ανιγρίδων Νυμφών στην περιοχή Καϊάφα.

Η Αρχή με την υπευθυνότητα που τη διακρίνει προέβη σε εις βάθος έρευνα για το ιδιοκτησιακό και αδειοδοτικό καθεστώς που διέπει  το σπήλαιο και  για το σκοπό αυτό απευθύνθηκε εγγράφως  στους αρμόδιους φορείς.

Επιπλέον έκανε αυτοψία, μετά από την οποία εστίασε στο ετοιμόρροπο κτίσμα που βρίσκεται σε αχρησία μέσα στο σπήλαιο, για το οποίο όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες αποφάνθηκαν υπέρ της κατεδάφισής του, πλην της υπηρεσίας του Δήμου Ζαχάρως.

Η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας με νέο έγγραφο της προς το Δήμο Ζαχάρως αναφέρεται στο τελευταίο έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνήγορου του Πολίτη με θέμα «Κατεδάφιση επικίνδυνου ετοιμόρροπου κτίσματος στα Λουτρά Καϊάφα» μέσω του οποίου καλεί την εταιρεία Ε.Τ.Α.Δ.Α.Ε. (Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων Δημοσίου) να προβεί άμεσα στην κατεδάφιση του συγκεκριμένου κτίσματος, και σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί, τη διαδικασία αυτή πρέπει να αναλάβει ο Δήμος Ζαχάρως.

Η ΠΕΔΗ στο έγγραφο της επισημαίνει: «Είναι απορίας άξια η αντίρρηση του Δήμου Ζαχάρως, παρ’όλο που η Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Οικοδομών Δυτικής Ελλάδος σε έκθεσή της έχει κρίνει το κτίσμα ως επικινδύνως ετοιμόρροπο και επ’αυτού έχουν γνωματεύσει και συνηγορήσει στην κατεδάφιση οι κατ’εξοχήν αρμόδιες υπηρεσίες και συγκεκριμένα:

α) Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού από το 2002

β) Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού από το Φεβρουάριο 2017 και

γ) Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Π.Ε. Ηλείας που ζητά την ταχύτερη κατεδάφιση εντός καθορισμένης προθεσμίας.

Η «Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας», βασιζόμενη σε όλα τα έγγραφα που της έχουν κοινοποιηθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα. Σε κάθε περίπτωση η κατεδάφιση του εν λόγω ετοιμόρροπου και επικίνδυνου κτίσματος δεν ζημιώνει το δημόσιο συμφέρον, δεν μειώνει την αξία της δημόσιας περιουσίας και δεν εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία του σύγχρονου υδροθεραπευτηρίου, με το οποίο δεν υφίσταται καν λειτουργική επικοινωνία. Αντίθετα, η κατεδάφιση του επικίνδυνα ετοιμόρροπου κτίσματος αποκαθιστά  το φυσικό τοπίο και το κάλλος του χώρου, ο οποίος πρέπει να ειπωθεί ότι είναι κηρυγμένος ως αρχαιολογικός».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος