FOLLOW US: facebook twitter

Πεζοπορία & Ορειβασία στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Ημερομηνία: 13-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα
Ο πρόεδρος του Ορειβατικού κ. Θεοδωρόπουλος, παρουσιάζει στους εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε. Πύργου στοιχεία και εμπειρίες από την Πεζοπορία και την Ορειβασία.

 

Ο πρόεδρος και μέλη του  Ορειβατικού Συλλόγου Πύργου, επισκέφθηκαν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να μοιραστούν με εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενους του σχολείου, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους από την Πεζοπορία και την Ορειβασία. Τον πρόεδρο κ. Κώστα Θεοδωρόπουλο, συνόδευαν τα μέλη του συλλόγου Αθανάσιος Μπράμος, Αθανασία Κατελάνου και Έφη Μακρυκώστα.

Η Πεζοπορία είναι μια σωματική δραστηριότητα που μπορεί να κάνει  ο καθένας από μόνος του ή με παρέα και αφορά σε περπάτημα άνω τον 5 χιλιομέτρων, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις αλλά και χωρίς δυσκολίες ικανότητες . Αντιθέτως η Ορεινή Πεζοπορία απαιτεί εξοικείωση με την πεζοπορία, είναι πάνω από 10 χλμ., σε χαμηλά υψόμετρα, έχει μεγαλύτερη δυσκολία και απαιτεί κάποιο εξοπλισμό.

Η κ. Κατελάνου εξηγεί στην Αριστέα τη χρήση των διαφόρων αντικειμένων του εξοπλισμού.

 

Για την Ορειβασία, παρουσιάστηκαν τα ευρωπαϊκά μονοπάτια Ε4 και Ε6, τα εθνικά και περιφερειακά μονοπάτια (Ε31, 32, 33), ενώ αναφέρθηκε και η «χαρτογράφηση»-σήμανση μονοπατιών που κάνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Πύργου. Αναλύθηκαν παράμετροι που επηρεάζουν την ορειβασία, όπως η εποχή, το υψόμετρο, η κορυφή, το καταφύγιο, η διανυκτέρευση, ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος, οι απαιτούμενες ώρες, η μορφή της πορείας, κτλ.

Παρουσιάστηκε  ο απαιτούμενος ρουχισμός: Τα παπούτσια και μποτάκια, οι κάλτσες, το παντελόνι, η φανέλα-ισοθερμικό, το κολάν, το φλις,  το μπουφάν, το τζάκετ, το καγκούλ, τα γάντια, το μαντήλι, ο σκούφος, η μπαλακλάβα, τα γυαλιά κτλ. Παρουσιάστηκε ο εξοπλισμός: το σακίδιο,  οι γκέτες,  το μπαστούνι, η σκαπάνη, τα κραμπόν , ο φακός, το πολυεργαλείο-σουγιάς, το φαρμακείο, ο χάρτης, το GPS κτλ.

Αναμνηστική φωτογραφία από την επίσκεψη του Ορειβατικού Συλλόγου, στο ΣΔΕ Πύργου.

 

Παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές της ορειβασίας καθώς και η απαιτούμενη προετοιμασία.  Στο τέλος έγινε ενημέρωση για το Σύλλογο, τις δραστηριότητές του και τις κατακτήσεις του (πχ. ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου)  και τις μελλοντικές «εξορμήσεις» του.  Καθ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης οι εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν ενεργά με τον τρόπο τους, μέσω ερωτήσεων και επισημάνσεων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος