FOLLOW US: facebook twitter

Υπόμνημα του ΕΒΕ για πληγείσες από την κακοκαιρία επιχειρήσεις

Ημερομηνία: 13-02-2017 | Συντάκτης:

koutsoukos

-Παράταση για ένα μήνα και εξόφληση σε τέσσερις μήνες

Ο Γ. Κουτσούκος υπέβαλλε  προς τον Υπουργό Οικονομικών το υπόμνημα του ΕΒΕ Ηλείας για ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων του νομού που επλήγησαν από την κακοκαιρία

-Να εφαρμοστούν άμεσα διατάξεις για να τακτοποιήσουν οι επιχειρήσεις τις υποχρεώσεις τους

Υπόμνημα του Επιμελητηρίου Ηλείας, σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων για τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων του Ν. Ηλείας που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ κ. Γιάννης Κουτσούκος, προς τον  Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο ζητώντας να παρέμβει άμεσα έτσι ώστε να δοθεί λύση και να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Ειδικότερα αναφέρει

”Κύριε Υπουργέ,

Σας υποβάλλω το υπόμνημα του Επιμελητηρίου Ηλείας σχετικά με τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων του Ν. Ηλείας, που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι οποίες  μετά την παράταση που δόθηκε, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους,  επιβαρύνθηκαν με πρόσθετες προσαυξήσεις εξαιτίας της αδυναμίας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων να αποδώσουν την πραγματική εικόνα των υποχρεώσεων τους.

Παρακαλείσθε για τις δικές σας ενέργειες.”

Το υπόμνημα του Επιμελητηρίου Ηλείας

nikoloutsos-kostas

Το Επιμελητήριο Ηλείας κατέθεσε το παρακάτω υπόμνημα τοις τους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας και Υποδομών, το παρακάτω υπόμνημα, ζητώντας την εφαρμογή διατάξεων για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Ηλείας, αναφέροντας τα εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Με την παρούσα επιστολή σας θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τον έντονο προβληματισμό μας, σχετικά με τις προφανείς και άμεσες επιπτώσεις, που θα προκληθούν άμεσα στον επιχειρηματικό κλάδο του τόπου μας, καθώς σύντομα εκπνέει η προθεσμία αναστολής του χρόνου πληρωμής των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στα πλαίσια της εφαρμογής των διατάξεων των ΠΟΑ 1132/2016 και 1133/2016 . Οι συγκεκριμένες διατάξεις που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ Β’ 3021/21-9-2016, πράγματι υπήρξαν ένα ισχυρό επιχειρηματικό εργαλείο καθώς έδωσε πίστωση χρόνου στους επιχειρηματίες να τακτοποιήσουν τις τρέχουσες και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι και την 06-03-2017.

Ωστόσο εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα το γεγονός , ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων παρουσιάζουν αδυναμία να υποστηρίξουν τις ανωτέρω διατάξεις , καθώς εξακολουθούν να εμφανίζουν ως ληξιπρόθεσμες οφειλές κάθε υποχρέωση των επιχειρήσεων από τη δημοσίευση της ανωτέρω διάταξης στο ΦΕΚ έως σήμερα, επιβαρύνοντας τους επιπροσθέτως με τέλη και προσαυξήσεις.

Απόρροια του συγκεκριμένου γεγονότος είναι οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να λαμβάνουν Φορολογική ενημερότητα, και για την λήψη αυτής, οφείλουν να πληρώσουν το επιβαρυμένο πόσο το οποίο λανθασμένα εμφανίζει η Ταυτότητα Οφειλής τους . Ειδάλλως να προσέλθουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. , και να εμπλακούν σε μια χρονοβόρα διαδικασία διευθέτησης των οφειλών τους . Επίσης σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά που εμφανίζονται λανθασμένα ως ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις , τους δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα τόσο με παράλληλες υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου όσο και με το τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι εκτός από τα ακραία φυσικά φαινόμενα ενός ιδιαίτερα βαρύ φετινού χειμώνα και τις ζημίες που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις , η αγοραστική κίνηση σε όλη αυτή την περίοδο ήταν εξαιρετικά περιορισμένη και υποτονική, σε σημείο που να μην ανταποκρίνεται πλέον στις σχετικές προσδοκίες τους.

Ευθύς αμέσως στο δίχως όρια αγώνα για την επιβίωση τους , έρχεται να προστεθεί και το δυσβάστακτο φορτίο που βεβαιώνεται προς οφειλή , ανεξάρτητα ακόμα κι αν είναι και το ορθό , από τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ που θα εκτοξεύσει την ασφυξία των ταμειακών ροών τους από τα τέλη Φεβρουάριου και κάθε μήνα επιπλέον . Συνεπώς εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει, τη θέση που έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις του νομού , όπου εκτός από την κρίση, επλήγησαν και από τις πλημμύρες , συνυπολογίζοντας , και τις νέες διατάξεις, όπως για παράδειγμα το κόστος αντιρρήσεων από τους δασικούς χάρτες , που προκαλούν περαιτέρω αφαίμαξη στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Καταλυτική η παρέμβαση της κυβέρνησης

Δεδομένης της ιδιαίτερης ευαισθησίας με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα θέματα που αφορούν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, προσβλέπουμε στην καταλυτική σας παρέμβαση για τα κάτωθι:

(α) Την άμεση άρση όλων των προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων και την επαναφορά και αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας υποχρεώσεων των επιχειρήσεων .

(β) Τον καθορισμό του τρόπου αποπληρωμής , συμψηφισμού και διευθέτησης της πραγματικής εικόνας των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για ένα εύλογο χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών .

(γ) Την αποδοχή του καθόλα ρεαλιστικού αιτήματος μας που αφορά την επιπλέον παράταση εφαρμογής των συγκεκριμένων διατάξεων, για ένα ακόμη μήνα .

Με την προτεινόμενη ενέργεια σαφώς θα υπάρξει και ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να πραγματοποιηθούν και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες που θα απεικονίζουν την πραγματική εικόνα οφειλών κάθε επιχείρησης , αλλά και θα δώσει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις και επιπλέον να μην απολέσουν το δικαίωμα ρύθμισης παρελθουσών οφειλών .

Με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα , θα παρακαλούσαμε κάθε δυνατή και άμεση παρέμβασή σας ώστε να διασφαλιστεί το επιχειρηματικό μέλλον της ευρύτερης και πολύπαθους περιοχής της Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος