FOLLOW US: facebook twitter

Πανηγυρίζει αύριο η Ι.M της Παναγίας Σεπετού

Ημερομηνία: 22-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

sepeto-top

Πλήθος προσκυνητών από όλη την Ηλεία αναμένεται στο Μοναστήρι

Σκαλωμένη σ΄ ένα βράχο, πάνω από την όχθη του ποταμού Τρίτωνα, παραπόταμου του Αλφειού, βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγίας Σεπετού, που πανηγυρίζει αύριο  Τρίτη 23 Αυγούστου. Την επιβλητική αυτή Ιερά Μονή μπορεί να την επισκεφθεί κανείς είτε ακολουθώντας τη διαδρομή από Ανδρίτσαινα, είτε από Αρχαία Ολυμπία και Δαφνούλα που είναι πιο δύσκολη αλλά και πιο εντυπωσιακή.

Οι ερμηνείες για την ονομασία της Μονής ποικίλλουν. Σύμφωνα με το θρύλο, η λέξη Σεπετό προέρχεται από τη φράση «σε πετώ», που είπε μια πιστή γυναίκα καθώς πέταγε το παιδί της, ταμένο στη Παναγία, απ’ το παράθυρο της Εκκλησίας, το οποίο και σώθηκε.

Μια άλλη ερμηνεία του Σεπετό, το συνδέει με το σλαβικό SOPOT, που σημαίνει κρουνός, καταρράκτης, αφού στους πρόποδες του βράχου ρέει ο ποταμός Τρίτωνας με το γνωστό καταρράκτη του.

sepeto

Η Μονή ιδρύθηκε το 1150 μ.Χ. και στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας αναδείχθηκε σε κέντρο ιστορικών αποφάσεων για τους σκλαβωμένους Έλληνες.

Μεγάλη ήταν η συνεισφορά της Μονής στους πιστούς της περιοχής τα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας και επίσης μεγάλη η προσφορά της στην Ελληνική Επανάσταση.

Το κρυφό σχολειό, που λειτουργούσε ως το 1821 τροφοδότησε τον τόπο με πολλούς πατριώτες, γνωστούς και άξιους καπετάνιους της Επανάστασης. Στην εικόνα της Παναγίας πολλοί ήταν οι αγωνιστές που έδωσαν τον όρκο «Λευτεριά ή Θάνατος», ανάμεσά τους και ο πρωτοφιλικός Αλέξης Οικονόμου.
Στις 23 Αυγούστου 1915, ημέρα που πανηγυρίζει η Μονή, εκδηλώθηκε φωτιά, που αποτέφρωσε το ναό και τα κειμήλια. Μόνο η εικόνα της Παναγιάς της Σεπετιώτισσας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, σώθηκε από τις φλόγες. Η Μονή ανακαινίστηκε μετά την πυρκαγιά. Στους θησαυρούς της Μονής περιλαμβάνονται πολλές ακόμα αξιόλογες εικόνες, που κοσμούν το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο του Ναού.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος