FOLLOW US: facebook twitter

Πανελλαδικές: Φυσική για καλά προετοιμασμένους, βατά Ιστορία και ΑΕΠΠ-Συνέχεια με Λατινικά, Χημεία και ΑΟΘ την Παρασκευή

Ημερομηνία: 14-06-2018 | Συντάκτης:

Για καλά προετοιμασμένους ήταν τα θέματα Φυσικής και βατά τα θέματα Ιστορίας και Ανάπτυξης Εφαρμογών, για τους υποψηφίους των πανελλαδικών. των Γενικών Λυκείων που διαγωνίστηκαν χθες.

Οι εξετάστηκαν κύλησαν για ακόμα μια ημέρα ομαλά στην Ηλεία με τα θέματα να δίνονται στους υποψηφίου λίγα λεπτά πριν τις 9 το πρωί.

«Τα θέματα της Φυσικής Προσανατολισμού κάλυπταν όλο το φάσμα της εξεταστέας ύλης» σημειώνει η ομάδα Φυσικών του Φροντιστηρίου «Άλμα» και συνεχίζει «Απευθύνονταν σε πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές, καθώς η πραγματοποίηση  πολλών  πράξεων ήταν αναγκαία για την επίλυση των ερωτημάτων ενώ παράλληλα θα έπρεπε να διαχειριστούν καλά το χρόνο τους. Ειδικότερα, το θέμα Δ4 ζητούσε μεγάλη προσοχή από τους υποψηφίους αφού χαρακτηρίζεται υψηλών απαιτήσεων».

Θέματα βατά που καλύπτουν βασικά κομμάτια της εξεταστέας ύλης κρίνονται εκείνα της Ιστορίας Προσανατολισμού. Όπως ανάφερε η Φιλολογική ομάδα του «Άλμα» τα θέματα κρίνονται αναμενόμενα αλλά απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές. «Συγκεκριμένα, τα θέματα της Α’ Ομάδας ήταν ευκρινή στη διατύπωση και αντίστοιχης έκτασης με τα περσινά. Η Β’ Ομάδα θεμάτων που απαιτεί το σχολιασμό παραθεμάτων σε συναρμογή με τις γνώσεις του σχολικού βιβλίου προϋπέθετε ιδιαίτερη καλλιέργεια της αφαιρετικής και κριτικής ικανότητας των μαθητών, η οποία επιτυγχάνεται με την επίλυση πολλών ασκήσεων αυτού του τύπου κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Αξιοσημείωτο είναι ότι στα φετινά θέματα η σωστή διαχείριση του χρόνου θα αποτελέσει θεμελιώδες έρεισμα για την επίτευξη υψηλών βαθμολογιών, αφού οι απαντήσεις των μαθητών πρέπει να είναι μακροσκελείς σε συνάρτηση με το πλήθος των παραθεμάτων».

Φιλολογική ομάδα «Άλμα

Κλιμακούμενης δυσκολίας, χαρακτήρισε τα θέματα στο μάθημα «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» η κ. Σταυρούλα Μακρή του φροντιστηρίου «Αλμα». «Συγκεκριμένα, οι μαθητές δε θα αντιμετώπισαν ιδιαίτερες δυσκολίες στο Α΄ και Β’ Θέμα καθώς κρίνονται προσεγγίσιμα. Το Γ’ και Δ’ θέμα, όπως κάθε χρόνο, ήταν απαιτητικά σε αρκετά σημεία καθώς οι υποψήφιοι έπρεπε να κατανοήσουν πλήρως ποια είναι τα ζητούμενα και τα δεδομένα του κάθε προβλήματος».

Το πρόγραμμα

Οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των γενικών λυκείων συνεχίζονται την Παρασκευή 15 Ιουνίου με τα μαθήματα των Λατινικών (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), της Χημείας (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής),ενώ θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου με το μάθημα της Βιολογίας (Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού). Στα εξεταστικά τους κέντρα επιστρέφουν σήμερα, Πέμπτη, οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων με μαθήματα ειδικότητας, ενώ οι εξετάσεις τους ολοκληρώνονται την επόμενη Πέμπτη, 21 Ιουνίου.

Κωνσταντίνα Πανοπούλου, Φυσική

«Τα θέματα δεν ήταν πολύ εύκολα, είχε ερωτήματα από όλη την ύλη. Το Δ4 ήθελε κάποια προσοχή και η θεωρία είχε κάποια σημεία που ήταν λίγο πιο ζόρικα, αλλά δεν ήταν ακατόρθωτα. Ήταν πολλά τα ζητούμενα και το τελευταίο πεντάλεπτο για να τα δούμε τα θέματα, ήταν λίγος ο χρόνος. Ήταν θέματα για καλά προετοιμασμένους ωστόσο είμαι σχετικά ικανοποιημένη».

Παναγιώτης Μπέλλιας, Πληροφορική

«Ήταν πολύ ωραία θέματα. Η αλήθεια είναι ότι τα περίμενα πιο δύσκολα και κάποια που έχω κάνει ως προετοιμασία ήταν πιο δύσκολα από αυτά. Όλα μια χαρά, περιμένω πολύ καλό βαθμό. Αν όχι 20, 19 σίγουρα. Στο Α4 είδα μια δυσκολία, αλλά το σκέφτηκα λίγο και το έγραψα τελικά».

Χάρης Φερλές, Ιστορία

«Εύκολα ήταν τα θέματα και η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα ότι θα το πω αυτό, αλλά ήταν βατά, κι  ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής έγραφε. Οι απαντήσεις ήταν συγκεκριμένες, από συγκεκριμένα κεφάλαια, όχι συνδυαστικά. Περιμέναμε δύσκολα αλλά γενικά ήταν εύκολα».

Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας-Σχολιασμός θεμάτων Ιστορίας

Τα θέματα της ιστορίας για τους υποψηφίους της ομάδας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών σπουδών μπορούν να χαρακτηριστούν σαφή, εύκολα και αναμενόμενα.

Τα θέματα της πρώτης ομάδας δεν παρουσίαζαν δυσκολίες καθώς θεωρούνταν σημαντικά και είχαν ζητηθεί πολλές φορές και στο παρελθόν. Το θέμα Α1 ζητούσε βασικούς ορισμούς ενώ το θέμα Α2 (τύπου Σ – Λ) δεν έκρυβε κάποια παγίδα. Το θέμα Β1 ζητούσε να  αναφέρουν ονομαστικά τα αντιβενιζελικά κόμματα καθώς και τα κοινά χαρακτηριστικά τους. Στο θέμα Β2 οι υποψήφιοι θα έπρεπε να αναφερθούν στην  οργάνωση της Κρητικής πολιτείας καθώς και στα οικονομικά μέτρα που θέσπισε. Αυτά τα θέματα είχαν ζητηθεί και στο παρελθόν αλλά για πρώτη φορά η ανάπτυξη των απαντήσεων δεν απαιτούσε μεγάλη έκταση.

Τα θέματα της δεύτερης ομάδας ήταν αναμενόμενα καθώς αναφέρονταν σε σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής ιστορίας. Στο θέμα Γ1 οι υποψήφιοι θα έπρεπε να αναφέρουν τις προσδοκίες που καλλιεργούσε η ιδέα της ανάπτυξης του σιδηροδρομικού δικτύου στη Ελλάδα,  σε ποιο βαθμό εκπληρώθηκαν καθώς και τις δυσκολίες που συνάντησε η πραγματοποίησή του. Τα δύο παραθέματα και ο πίνακας ήταν κανονικής έκτασης και έδιναν τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη. Στο Δ1  οι υποψήφιοι θα έπρεπε να αναπτύξουν το ζήτημα της παραχώρησης αγροτικού  κλήρου στους πρόσφυγες και τις ωφέλειες που αποκόμισε η αγροτική οικονομία από την εγκατάστασή τους. Τα παραθέματα από τα οποία θα έπρεπε να αντλήσουν στοιχεία ήταν 3 ενώ για πρώτη φορά το κάθε ερώτημα αναφερόταν στο συγκεκριμένο παράθεμα το οποίο θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν οι εξεταζόμενοι.

Τα ερωτήματα κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα της ύλης. Η προσεκτική μελέτη, η καλή γνώση αλλά και η συνδυαστική σκέψη ώστε οι εξεταζόμενοι να συνθέσουν ολοκληρωμένες απαντήσεις αξιοποιώντας δημιουργικά τις ιστορικές τους γνώσεις με τα στοιχεία των παραθεμάτων ήταν βασικοί όροι για την επιτυχία τους.

Ο σύνδεσμος φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας πάντα κοντά στην προσπάθεια  των μαθητών μας εύχεται καλή συνέχεια και καλή  επιτυχία  για να πραγματωθούν τα όνειρα τους και οι στόχοι τους. 

Μαίρη Μαραγκού

Φιλόλογος

μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου φιλολόγων


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος