FOLLOW US: facebook twitter

Πανελλαδικές εξετάσεις ημερήσιων Επαγγελματικών Λυκείων: Σχολιασμός θεμάτων από το φροντιστήριο «ΑΛΜΑ»

Ημερομηνία: 07-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών έγινε η πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων. Φέτος, για πρώτη φορά, ο νέος τρόπος αξιολόγησης απαιτούσε την εξέταση των μαθητών σε δύο μη διδαγμένα κείμενα, ένα μη λογοτεχνικό και ένα λογοτεχνικό.

Το πρώτο σκέλος του διαγωνίσματος περιελάμβανε ένα μη λογοτεχνικό κείμενο του Yuval Noah Harari, καθηγητής Πανεπιστημίου της Παγκόσμιας Ιστορίας που ήταν εύληπτο. Οι δραστηριότητες αφορούσαν ερωτήσεις τύπου «Σωστό- Λάθος», εύκολες στην προσέγγισή τους, ενώ οι υπόλοιπες συνδέονταν με τον τίτλο του κειμένου και την απόδοση συνώνυμων λέξεων. Στην παραγωγή λόγου η σύνταξη μιας επιστολής προς το συγγραφέα του κειμένου απαιτούσε την έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων των μαθητών σχετικά με ένα συγκεκριμένο χωρίο που αφορούσε την καταστροφή του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο.

Στο δεύτερο σκέλος του διαγωνίσματος το μη λογοτεχνικό κείμενο που δόθηκε ήταν του Θανάση Βαλτινού. Οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια ερώτηση αντιστοίχισης. Έπειτα να χαρακτηρίσουν τη συμπεριφορά του ζώου που παρουσιάζεται στο διήγημα. Η 2η δραστηριότητα αφορούσε τον εντοπισμό μιας μεταφοράς και τη λειτουργικότητά της καθώς και το ρόλο μιας ερωτηματικής πρότασης.

Τέλος, η παραγωγή λόγου ζητούσε τη γνώμη των μαθητών απέναντι στη στάση του ήρωα προς το ζώο και να παρουσιάσουν τη δική τους θέση σε παρόμοια περίπτωση.

Όλα τα ζητούμενα ήταν κατανοητά και μπορούσαν να αναπτυχθούν επαρκώς από τους άρτια προετοιμασμένους υποψηφίους.

Φιλολογική ομάδα

«ΑΛΜΑ»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος