FOLLOW US: facebook twitter

Πανελλαδικές: Αρχαία για διαβασμένους και Μαθηματικά για μαθητές με «έφεση»-Συνέχεια αύριο με Ιστορία, Φυσική και ΑΕΠΠ

Ημερομηνία: 12-06-2018 | Συντάκτης:

Με χαμόγελα, αποχωρούσε από τα εξεταστικά κέντρα της Ηλεία, οι πλειοψηφία των υποψηφίων των ΓΕΛ που διαγωνιστήκαν στα Αρχαία Ελληνικά, όχι όμως και εκείνων που έγραφαν Μαθηματικά καθώς και φέτος τα θέματα που επιλέχθηκαν χαρακτηρίστηκαν ιδιαίτερα απαιτητικά και εξαιρετικής δυσκολίας το τέταρτο ερώτημα.

Στο μάθημα των Αρχαίων για τους υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, το διδαγμένο κείμενο ήταν από την Πλάτωνος Πολιτεία (519c-520a) ενώ το αδίδακτο κείμενο ήταν από την Αριστοτέλους Ρητορική και συγκεκριμένα ένα απόσπασμα για τη σχέση ρητορικής και διαλεκτικής. Τα Μαθηματικά κατεύθυνση για την ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και την Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής και φέτος ήταν για μαθητές που έχουν «έφεση» στα μαθηματικά.

Οι υποψήφιοι, συνεχίζουν τα διαγωνίσματα αύριο Τετάρτη σε ένα εκ των εξής μαθημάτων: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Γεωργία Παρασκευοπούλου, αρχαία ελληνικά

«Θεωρώ ότι τα θέματα για όποιον είχε διαβάσει ήταν βατά. Ήθελαν βέβαια λίγο ανάπτυξη παραπάνω, οι ασκήσεις δεν ήταν απαιτητικές ενώ το άγνωστο ήταν αρκετά καλό. Είμαι πολύ ικανοποιημένη και αναμένω τα αποτελέσματα».

Παναγιώτης  Μπέλλιας, μαθηματικά

«Κλιμακούμενης δυσκολίας θα χαρακτήριζα τα θέματα των Μαθηματικών καθώς το πρώτο και δεύτερο θέμα ήταν εύκολα αν είχες διαβάσει, το τρίτο ήταν πιο δύσκολο απ’ ότι περιμέναμε ενώ το τέταρτο ήταν δύσκολο και λίγο περίεργο. Στο τελευταίο ερώτημα ήταν ζόρικη η γραφική παράσταση…»

Διονυσία Αγωγιάτη και Δανάη Γιαννοπούλου, αρχαία

«Σχετικά εύκολα θα έλεγα ότι ήταν τα θέματα και όσοι είχαν προετοιμαστεί θα μπορούσαν να τα απαντήσουν. Ευτυχώς δεν έπεσε Πολιτεία! Γενικά είμαι ευχαριστημένη και για το γνωστό και το άγνωστο…» τόνισε η Διονυσία Αγωγιάτη ενώ η συμμαθήτρια της Δανάη Γιαννοπούλου πρόσθεσε: «Για τους καλά διαβασμένους ήταν εύκολα και το άγνωστο κείμενο ήταν στα μέτρα που είχαμε προετοιμαστεί. Είμαι αρκετά χαρούμενη…!».

Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας: «Ευκολότερα των τελευταίων ετών»

Το μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας κ. Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, σχολιάσει τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών. «Σχετικά με το διδαγμένο κείμενο, τα ζητούμενα ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια.   Το κείμενο που δόθηκε στους μαθητές συνδυάζει την 12η (απόσπασμα) και 13η (απόσπασμα) ενότητα του σχολικού βιβλίου από το έργο του Πλάτωνα « Πολιτεία». Στις παραπάνω ενότητες (Πολιτεία 519c-520a ) ο Πλάτων δηλώνει ευθαρσώς την ηθική υποχρέωση των φιλοσόφων να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική και να υπηρετήσουν τους νόμους και τους πολίτες. Πέραν της μεταφραστικής ερώτησης, συνοδευόταν από δύο ερμηνευτικές ερωτήσεις αναφορικά με την πορεία προς την κατάκτηση του αγαθού , τον σκοπό του νόμου και του τρόπου πραγμάτωσης αυτού. Ειδικότερα, στην πρώτη ερώτηση  ζητήθηκε από τους μαθητές με όχημα τα εκφωνήματα του κειμένου να αποσυμβολοποιήσουν τη σκέψη του φιλόσοφου αναφορικά με τη διαδικασία προσέγγισης του Αγαθού από τους εκκολαπτόμενους φύλακες. Προς την κατεύθυνση αυτή το σχολικό βιβλίο, παρείχε διαφωτιστικές διευκρινίσεις.

Στη δεύτερη  ερώτηση οι εξεταζόμενοι κλήθηκαν να σχολιάσουν τη κοινωνικοκεντρική αντίληψη του Σωκράτη για την λειτουργία του προσωποποιημένου Νόμου στην ιδανική Πολιτεία. Οι συγκεκριμένες  ερωτήσεις χαρακτηρίζονται κατανοητές και προσπελάσιμες από τους μαθητές.   Η ερώτηση εισαγωγής  (Β3) είχε τη μορφή αντιστοίχησης, χωρίς κάποια παγίδα. Ωστόσο,  απαιτούσε όχι μόνον αποστήθιση της εισαγωγής αλλά και την εις βάθος κατανόησή της. Στις λεξιλογικές παρατηρήσεις (Β4) ελέγχθηκαν αφενός οι γνώσεις των μαθητών στην ετυμολογική συγγένεια των λέξεων και αφετέρου η αλλαγή που συμβαίνει στο σημασιακό φορτίο λέξεων της Νέας Ελληνικής σε σχέση με την Αρχαία γλώσσα.

Το αδίδακτο κείμενο αντλήθηκε από το  Α΄ Βιβλίο της Ρητορικής του Αριστοτέλη( Αριστοτέλους Ρητορική, Α΄1-2). Στις παραγράφους 1 και 2 ο φιλόσοφος ξεκινά από την εμπειρική παρατήρηση ότι η ρητορική και η διαλεκτική μοιράζονται κοινό πεδίο στην ανθρώπινη δραστηριότητα και υποστηρίζει την ανάγκη επιστημονικής διερεύνησης της ρητορικής τέχνης. Ο λόγος του Σταγειρίτη είναι λιτός, επιστημονικός, γεγονός που βοηθά τον μαθητή να επικοινωνήσει με το κείμενο. Θεωρούμε ότι κατά την επεξεργασία του αποσπάσματος οι μαθητές μπορούσαν να αξιοποιήσουν την επαγωγική πορεία σκέψης του Αριστοτέλη με την οποία είναι εξοικειωμένοι αλλά και τις αρκετές σημασιολογικές διευκρινίσεις που τους δόθηκαν. Τέλος, οι γραμματικές και συντακτικές παρατηρήσεις είναι απλές  και δε θα δυσκολέψουν μαθητές με στοιχειώδεις γνώσεις στην Αρχαία Γλώσσα.

Τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών εξετάσεων αξιολογούνται ως τα ευκολότερα των τελευταίων ετών. Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές επιτυχία και καλή συνέχεια στα υπόλοιπα μαθήματά τους».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος