FOLLOW US: facebook twitter

Πανελλήνιες: Απαντήσεις στην Ιστορία Γενικής Παιδείας από το φροντιστήριο «ΑΛΜΑ»

Ημερομηνία: 19-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Έκτακτο, Νέα

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΘΕΜΑ Α1.

α) Σχολικό βιβλίο σελ. 70 και  73 « Η Βουλγαρία … και μυστική»

β) Σχολικό βιβλίο σελ 135 – 136 « Κατά το Σύμφωνο … Σκόμπυ»

γ) Σχολικό βιβλίο σελ. 154 « Τον Μάϊο …  δικαιωμάτων»

 

ΘΕΜΑ Α2.

α) Σωστό

β) Λάθος

γ) Σωστό

δ) Σωστό

ε) Λάθος

 

ΘΕΜΑ Β1.

Σχολικό βιβλίο σελ. 60 « Τέσσερις ήταν … πίστης της χώρας»

 

ΘΕΜΑ Β2.

α) Σχολικό βιβλίο σελ. 86 «Ο  εθνικισμός … Μεγάλου Πολέμου»

β) Σχολικό βιβλίο σελ. 87 – 88 « Διαφορετικά προβλήματα … τρία χρόνια»

 

ΟΜΑΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

ΘΕΜΑ Γ1

α) Από τις πηγές έπρεπε τα αξιοποιηθούν τα εξής:

 

ΚΕΙΜΕΝΟ Α

Μέλη του φασιστικού κινήματος της Ιταλίας με μαύρη ενδυμασία κινούνται με μένος εναντίον των στόχων τους διαπράττοντας βίαιες ενέργειες σε όσους δεν χαιρετούν με διάθεση υποταγής τα σύμβολα του φασισμού που φέρουν μαζί τους ή τυχαίνει η ένδυση του να περιλαμβάνει κάποιο είδος πορφυρού ενδύματος.

Το μέγεθος της βαναυσότητα καθοριζόταν από την αντίδραση των πολιτών ή από την τυχαία έκβαση κάποιας εμπλοκής σε βάρος κάποιου φασίστα.

Στο στόχαστρο των φασιστών βρίσκονταν η έδρα του ταμείου εργασίας του, του συνδικάτου όπου οι καταστροφές και οι εμπρησμοί συνοδεύονταν με άγριους ξυλοδαρμούς και δολοφονίες των παρισταμένων.

 

ΚΕΙΜΕΝΟ Β

Οι μέθοδοι προσηλυτισμού των Ιταλών πολιτών και των δύο φύλων στο φασισμό συμπεριλαμβάνει την διαπαιδαγώγηση τους από οκτώ ετών μέχρι το πανεπιστήμιο ώστε να αποβούν γενναίοι, φανατικοί και απόλυτα πειθαρχημένοι στις αρχές του φασισμού χωρίς ίχνος ελεύθερης βούλησης.

Η προσομοίωση συγκρούσεων με φιλελεύθερες ομάδες και οι παρελάσεις συνιστούν σύνηθες φαινόμενο

Η ομαδικότητα και ο στρατιωτικός τρόπος ζωής προβάλλεται ιδιαίτερα στους μαθητές ώστε να εθίζονται από νεαρή ηλικία σε αυτόν

Η διαπαιδαγώγηση των κοριτσιών αποσκοπεί στο να τους καλλιεργήσει συναισθήματα αυτοθυσίας για την πατρίδα ώστε να αποβούν ικανές να θυσιάσουν τα παιδιά τους για την πατρίδα και τον Μουσολίνι.

β) Σχολικό βιβλίο σελ. 100 : Η άλλη πρόταση … του αυταρχισμού.

 

ΘΕΜΑ Δ1

α)Σχολικό βιβλίο σελ. 158 : Η δικτατορία βρισκόταν …καθεστώτος.

Από τις πηγές έπρεπε τα αξιοποιηθούν τα εξής:

 

ΚΕΙΜΕΝΟ Α

Βασικό μέσο επιβολής της δικτατορίας ήταν η απαγόρευση της κυκλοφορίας των βιβλίων, τα οποία συνιστούν μέσο διάδοσης του φιλελευθερισμού και καλλιέργειας της κριτικής σκέψης των πολιτών.

Τα έργα των αριστερών συγγραφέων, οι κοινωνιολογικές μελέτες και οι μεταφράσεις αρχαίων κλασικών από αριστερούς συγγραφείς κατασχέθηκαν και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία τους καθώς θεωρήθηκαν μέσο αφύπνισης των συνειδήσεων, άρα αποτελούσαν εμφανή κίνδυνο για την διατήρηση της δικτατορίας.

 

ΚΕΙΜΕΝΟ Β

Η εξορία και ο εγκλωβισμός πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές, η καταδίκη τους για αντιστασιακές ενέργειες συνιστούσαν τακτικές φίμωσης των φιλελεύθερων πνευμάτων της εποχής.

Έκτακτα στρατοδικεία συγκροτήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όχι μόνο για να καταδικάσουν όσοι θεωρούνταν κατά του νέου καθεστώτος αλλά κυρίως για τον εκφοβισμό των πολιτών και της κοινής γνώμης ώστε να αποσοβηθούν τυχόν προσπάθειες ανατροπής της υφιστάμενης κατάστασης.

Το σύνολο των στρατοδικείων και των εφετείων που πραγματώθηκαν την περίοδο της δικτατορίας 1967-1974 εξέδωσε 4.493 καταδίκες.

β)Σχολικό βιβλίο σελ. 159 : Κορύφωση του αντιστασιακού ρεύματος … βασανισμούς.

Από τις πηγές έπρεπε τα αξιοποιηθούν τα εξής:

 

ΚΕΙΜΕΝΟ Γ

Η Νομική Σχολή της Αθήνας αποτέλεσε τον πυρήνα της αντίστασης των φοιτητών όπου τραγούδησαν το τραγούδι «Ξαστεριά»

Τα συνθήματα «Κάτω η Χούντα» και «Δημοκρατία» εκφράστηκαν δημόσια με αποδέκτες όλους τους πολίτες που βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας αλλά και την αστυνομία

Ο φόβος των πολιτών αποτινάχτηκε με την αντιστασιακή πράξη των φοιτητών οι οποίοι ανάρτησαν στην ταράτσα του κτιρίου μεγάλα χαρτόνια με το σύνθημα «Ε-Λ-Ε-Υ-Θ-Ε-Ρ-Ι-Α»

Στον αγώνα των φοιτητών συμπαραστάθηκαν και κάποιοι πολίτες οι οποίοι δήλωσαν την υποστήριξη τους φωνάζοντας «Είμαστε μαζί σας!»,

 

ΚΕΙΜΕΝΟ Δ

Στη Θεσσαλονίκη ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πολυτεχνείου λειτουργεί ως καταπέλτης στην αυταρχική πολιτική του καθεστώτος.

Οι φοιτητές απευθύνονται στο λαό ζητώντας του να αναλάβει τις ευθύνες του και τνα τους συνδράμει στον αγώνα τους.

Επίσης απευθύνονται στους στρατιώτες αναδεικνύοντας τα ανθρωπιστικά και εθνικά ιδεώδη που πρέπει να διέπουν κάθε Έλληνα, επιζητώντας τους τον αφοπλισμό.

Τέλος με εκκλήσεις σε κάθε πολίτη επιζητούν την ενεργοποίηση τους ενάντια στον αυταρχισμό ζητώντας την καθολική συμπαράσταση.

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ «ΑΛΜΑ»

Βλάσση Ιωάννα

Βλάσση Μιμίκα

Βόλλαρη Ξακουστή

Λούπη Βασιλική

Παναγιωτοπούλου Όλγα

Παναγοπούλου Πένυ

Πανοπούλου Ιωάννα

Παπαδόπουλος Σάκης

Τσουκαλά Αναστασία


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος