FOLLOW US: facebook twitter

Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας

Ημερομηνία: 08-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

i-imera-tis-ginaikas1

Η 8η Μαρτίου Διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) γιορτάζεται κάθε χρόνο αν σήμερα, στις 8 Mαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Η παγκόσμια ημέρα των γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητα των γυναικών.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, η οποία θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Τιμούν σήμερα και στον Πύργο τη γυναίκα

Εκδήλωση- ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας διοργανώνουν σήμερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας – Τμήμα Διοίκησης Οικονομίας & Επικοινωνίας , Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων. Η εκδήλωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ στον Πύργο και θα αναπτυχθούν εισηγήσεις με αναφορές στο γυναικείο ζήτημα και τον διαρκή αγώνα της γυναίκας στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της, ενώ θα ακολουθήσουν θεατρικό και χορευτικό δρώμενο, ενώ θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφίας. Ανάλογη εκδήλωση διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στο χώρο του ΤΕΙ Πύργου και η Ομάδα Γυναικών Πύργου, που είναι μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Θα γίνει προβολή DVD με τη δράση της ΟΓΕ και ομιλία-συζήτηση για την εργασία και τα δικαιώματα των γυναικών στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για τη μητρότητα κλπ, ενώ στο χώρο θα λειτουργήσει και τμήμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος