FOLLOW US: facebook twitter

Πήγασος- Δεσμεύεται η περιουσία του Φώτη Μπόμπολα

Ημερομηνία: 20-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα

Πορεία ΔΟΛ, και δη χωρίς εγγυήσεις για έλευση… «λευκού ιππότη» και υποψήφιου αγοραστή, ακολουθεί πλέον ο “Πήγασος”, ο μέχρι πρότινος κραταιός εκδοτικός όμιλος της οικογένειας Μπόμπολα.

Η σημερινή δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων του επικεφαλής του ομίλου Φώτη Μπόμπολα ήταν ένα ακόμη, προδιαγεγραμμένο, βήμα στον δρόμο της απαξίωσης του εκδοτικού οργανισμού τα θεμέλια του οποίου είχε βάλει το 1981 ο Γιώργος Μπόμπολας.

Η εφημερίδα Εθνος – «σημαία» κάποτε, παραπλεύρως των “Νέων” της δημοκρατικής παράταξης – δεν κυκλοφορεί εδώ και τρεις εβδομάδες στα περίπτερα, ο κύκλος της αγωνίας κορυφώνεται για περίπου 400 εργαζομένους που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και σχεδόν 6 μήνες, και τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου βγαίνουν στο σφυρί από τις τράπεζες στις 26 Ιουλίου.

Η δέσμευση των λογαριασμών του Φώτη Μπόμπολα ήρθε μετά από τις  ποινικές διώξεις για απιστία και ηθική αυτουργία στην πράξη σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος στελεχών τραπεζών και του επιχειρηματία Γιώργου Μπόμπολα για τα δάνεια του ομίλου ΠΗΓΑΣΟΣ – δάνεια τα οποία ξεπερνούν πλέον τα 160 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πλειστηριασμός της 26ης Ιουλίου

Η καταγγελία αυτών των δανείων από τις τράπεζες, και το παράλληλο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για είσοδο στην επιχείρηση του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, άνοιξε και τον δρόμο για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του “Πήγασου” μέσω του πλειστηριασμού που έχει προγραμματιστεί για τις 26 Ιουλίου.

Η διαφορά εδώ σε σχέση με την διαδικασία που ακολουθήθηκε στον ΔΟΛ είναι πως η περιουσία του «Πήγασου» θα πουληθεί τμηματικά, καθώς πρόκειται για εταιρία συμμετοχών. Ως εκ τούτου, δια της οδού της ειδικής εκκαθάρισης, οι θυγατρικές του εταιρίες και οι συμμετοχές του μπορούν να βγουν στον πλειστηριασμό καθεμία ξεχωριστά – γεγονός, που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την προοπτική μιας εξαγοράς με βάση το μοντέλο Μαρινάκη στον ΔΟΛ.

Με αυτό το δεδομένο, και μετά την είσοδο Μαρινάκη και Σαββίδη στο Mega, το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται στο εάν, ποιος και πόσο θα “χτυπήσει” το ποσοστό του 13% που διατηρεί ο “Πήγασος” στο Mega, ενώ άγνωστο παραμένει εάν θα υπάρξει ενδιαφερόμενος για την απόκτηση του “Εθνους” και των βαρών που αυτό κουβαλάει σε υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους και δάνεια.

Η περιουσία του “Πήγασου”

Αναλυτικά, τα περιουσιακά στοιχεία του “Πήγασου” που θα εκπλειστηριαστούν στις 26 Ιουλίου είναι τα εξής:

  • Το 100% της Εκδόσεις ΕΘΝΟΣ Α.Ε. που εξέδιδε τις εφημερίδες «Εθνος» και «Ημερησία»
  • Το 13,09% της Τηλέτυπος. Η αρχική συμμετοχή της Πήγασος ήταν 32,73% αλλά μετά την πώληση ποσοστού περίπου 20% στον Ιβάν Σαββίδη περιορίστηκε στο 13,09%,
  • Το 26,53% του πρακτορείου διανομής Τύπου ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.
  • Το 50% της εκτυπωτικής Ιρις
  • Το 97,3% της Α.Ε. Μουσικών Εκδηλώσεων και Παραγωγών “Ανωση” που έκανε τις τηλεοπτικές παραγωγές
  • Το 100% της Pegasus Magazines Publications S.A. που εξέδιδε περιοδικά
  • Το 100% της Πήγασος Ιnteractive που υποστήριζε τις δραστηριότητες του ομίλου στο Διαδίκτυο
  • Το 50% της ΝSP RADIO A.E. που έχει το ραδιόφωνο του ομίλου
  • Το 50% της Word of Mouth, υπεύθυνης διανομής κινηματογραφικών ταινιών
  • Το 33,3% της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος που εξέδιδε τον «Αγγελιοφόρο»
  • Το 20% της Αποστολή Α.Ε. Διανομών
  • Το 50% της Μέλλον Group A.E., της οποίας η επωνυμία φαντάζει ειρωνική με τις σημερινές συνθήκες.

Ενώπιον της προοπτικής της εκποίησης, οι εργαζόμενοι στον “Πήγασο” έχουν καταθέσει – και εκδικάζονται σήμερα – ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα –πρόκειται για οφειλές 5,5 μηνών– και να μη μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση του ομίλου.

Ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτης Αθανασίου, διέταξε τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία Φώτη Μπόμπολα ύστερα από εντολή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

Σύμφωνα με πληροφορίες της efsyn.gr, στο πλαίσιο έρευνας για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή προέκυψαν, για διάφορα έτη, αναντιστοιχίες ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ και μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, τα στοιχεία θα διαβιβαστούν από το ΚΕΦΟΜΕΠ στον εισαγγελέα Αθανασίου, ο οποίος θα τα αξιολογήσει και θα αποφασίσει αν θα ασκήσει διώξεις.

Να σημειώσουμε ότι το «Έθνος» μετράει πάνω από δυο εβδομάδες εκτός περιπτέρων ενώ όλοι οι δημοσιογράφοι, οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι τεχνικοί σε όλα τα μέσα του Ομίλου απεργούν καθώς όπως καταγγέλλουν βρίσκονται «αντιμέτωποι με την εντελώς παράνομη, αντεργατική και καταχρηστική συμπεριφορά της εργοδοσίας, η οποία, αφενός τους οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές, που αντιστοιχούν στις αποδοχές των μηνών Ιανουαρίου 2017, Φεβρουαρίου 2017, Μαρτίου 2017, Απριλίου 2017, Μαΐου 2017 και αφετέρου συστηματικά καταπατά κάθε συμφωνία και δέσμευση από την πλευρά της».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος