FOLLOW US: facebook twitter

Πέτρινα ελαιοτριβεία σαν άλλοτε…: Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα της χρήσης τους

Ημερομηνία: 19-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Πολλές φορές παρατηρείται η τάση της υιοθέτησης παλαιών, «παραδοσιακών» μεθόδων ως τις πλέον κατάλληλες σε σχέση με τις σύγχρονες. Αυτή η άποψη αποτελεί το επιχείρημα πολλών ελαιοπαραγωγών και κοινή πεποίθηση για μεγάλο αριθμό καταναλωτών, ως προς τη χρήση των πέτρινων ελαιοτριβείων συγκριτικά με τις σύγχρονες, μεταλλικές κατασκευές.

Η λειτουργία των πέτρινων ελαιοτριβείων βασίζεται σε κυλίνδρους ή τροχούς από γρανίτη οι οποίοι μετατρέπουν τις ελιές σε πάστα. Η χρήση των πέτρινων ελαιοτριβείων δεν σημαίνει καλύτερη απόδοση σε ελαιόλαδο, απλά διαφοροποιεί τη διαδικασία δίνοντας έναν τόνο πιο ρομαντικό. Όπως όλες οι κατασκευές, έτσι και το πέτρινο ελαιοτριβείο έχει ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Μειονεκτήματα

  • Σε ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο δεν υπάρχει η δυνατότητα συνεχούς εντατικής λειτουργίας, ειδικά στην περίπτωση των πράσινων ανώριμων ελιών όπου  απαιτείται παρατεταμένο άλεσμα (παραγωγή αγουρέλαιου).
  • Ένα άλλο πρόβλημα είναι η δυσκολία καθαρισμού τους, η οποία απαιτεί περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση ενώ ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος απώλειας των αρωματικών ουσιών από το ελαιόλαδο.
  • Επίσης, το ελαιόλαδο που εξάγεται από ένα πέτρινο ελαιοτριβείο εκτίθεται περισσότερο στο οξυγόνο με αποτέλεσμα να περιέχει λιγότερα αντιοξειδωτικά. Αυτό σημαίνει μικρότερη διάρκεια ζωής και θρεπτική αξία.
  • Τέλος, τα πέτρινα ελαιοτριβεία απαιτούν μεγαλύτερο χώρο εγκατάστασης από τα σύγχρονα, η χρήση τους είναι λιγότερο ευέλικτη (π.χ. δεν ρυθμίζονται οι επιθυμητοί παράγοντες αλέσματος) και κοστίζουν πιο ακριβά.

Πλεονεκτήματα

  • Καταρχάς, το πέτρινο ελαιοτριβείο προσδίδει μια ρομαντική εικόνα στην παραγωγή του ελαιολάδου προσφέροντας μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος, μέσω προσέλκυσης επισκεπτών.
  • Παράλληλα, η προβολή του παραδοσιακού τρόπου εξαγωγής ελαιολάδου έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό διαφημιστικό εργαλείο.
  • Όταν η χρήση της λίθινης διάταξης συνδυαστεί με σύγχρονα μέσα είναι δυνατό να επιτευχθούν σημαντικά οφέλη ως προς την τελική απόδοση, την ποιότητα και την τιμή του ελαιολάδου.
  • Ένα σχετικό πλεονέκτημα από τη χρήση του πέτρινου ελαιοτριβείου είναι η παραγωγή ελαιολάδου με βουτυρώδη γεύση, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι προτιμητέα από τους νέους καταναλωτές.

Η απαλή γεύση που επιτυγχάνεται είναι αποτέλεσμα κυρίως της απώλειας των αντιοξειδωτικών ουσιών, αλλά και της μικρής απελευθέρωσης χλωροφύλλης λόγω του μικρότερου βαθμού αφαίρεσης της επιδερμίδας του ελαιοκάρπου σε σχέση με τα σύγχρονα ελαιοτριβεία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος