FOLLOW US: facebook twitter

Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες για την νεολαία, 43 χρόνια μετά

Ημερομηνία: 18-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

polytexneio-pyrgos-pano

Με ομιλίες, ποιήματα και τραγούδια γιόρτασαν χθες την επέτειο του Πολυτεχνείου στα σχολεία του Πύργου

Με ομιλίες, ποιήματα, τραγούδια και θεατρικές παραστάσεις, γιόρτασαν χθες τα σχολεία του Πύργου και όλης της Ηλείας, την επέτειο του Πολυτεχνείου. 43 χρόνια μετά το σύνθημα ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ παραμένει επίκαιρο και βασικό αίτημα των αγώνων της νεολαίας και του εκπαιδευτικού κόσμου, γι αυτό και χθες πρωτοστατούσε σε όλα τα πανό που ήταν αναρτημένα στα σχολεία μαζί με φωτογραφίες και ντοκουμέντα εκείνης της εποχής, όπου τα τανκς έσπασαν την πύλη του Πολυτεχνείου και η ηρωική εξέγερση εκείνη των ελεύθερων φοιτητών βάφτηκε με αίμα.

polytexneio-pyrgos-2o-gel-pyrgou

Στα αφιερώματα των σχολικών εορτών πρωτοστατούσαν χθες ηχητικά ντοκουμέντα από τον ελεύθερο ραδιοσταθμό των φοιτητών, των ελεύθερων ελλήνων, ομιλίες για την ‘μαύρη. περίοδο της επταετίας της χούντας, θεατρικά αλλά απαγγελίες ποιημάτων μεγάλων ποιητών μας.

polytexneio-pyrgos-2o-dimotikoΤο μουσικό μέρος των εκδηλώσεων  από τις χορωδίες με την συνοδεία μουσικών οργάνων, ήταν εστιασμένο κυρίως σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Μάνου Λοϊζου και πολλών άλλων ελλήνων συνθετών που μέσα από τα τραγούδια τους πατώντας πάνω στα ποιήματα της Ρωμιοσύνης του Γιάννη Ρίτσου με το «Ένα το χελιδόνι» κορυφαίο, με το «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες» και «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ»  του Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και του Αλέκου Παναγούλη με το «Πάλης ξεκίνημα νέοι αγώνες», και του Μάνου Ελευθερίου «ποιος την ζωή μου κυβερνά» και δεκάδες άλλα τραγούδια που συνδέθηκαν με το Πολυτεχνείο, έδωσαν έναν συγκινητικό τόνο στις σχολικές γιορτές.

polytexneio-pyrgos-2o-dimotiko1

Πολλοί ήταν και οι γονείς που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις στα σχολεία, καμαρώνοντας τα παιδιά τους που μέσα από τέτοια αφιερώματα μαθαίνουν να αγωνίζονται και να πατάνε πάνω στο δρόμο που χάραξαν σε αλλοτινούς καιρούς όλοι εκείνοι που δεν συμβιβάστηκαν. Να μαθαίνουν την ιστορία μας στις πραγματικές της διαστάσεις, να είναι πάντα σε εγρήγορση, να αφυπνίζονται σε καιρούς κρίσης και να κρατάνε ζωντανή τη συλλογική μνήμη.

polytexneio-pyrgos-6o-dimotiko1

Γιατί η  εξέγερση του Πολυτεχνείου και ο αντιδικτατορικός αγώνας παραμένουν ζωντανοί όσο ο ελληνικός λαός συνεχίζει να αγωνίζεται για την αξιοπρέπεια, την δημοκρατία  και την ελευθερία. 

polytexneio-pyrgos-7o-dimotiko

polytexneio-pyrgos-7o-dimotiko2

polytexneio-pyrgos-2o-gel-pyrgou1

polytexneio-pyrgos-2o-gel-pyrgou2

polytexneio-pyrgos-6opolytexneio-pyrgos-6o-dimotiko2


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος