FOLLOW US: facebook twitter

Πάγωσε όλη η Ηλεία

Ημερομηνία: 09-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

xionia-hleia11

Απίστευτος χιονιάς – Χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες παντού – Φόβος για το ‘αύριο’ στις καλλιέργειες

Τριάντα χρόνια είναι να βιώσει τέτοιο εκτεταμένο χιονιά η Ηλεία, με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και χιονόστρωση ακόμα και δίπλα στη θάλασσα. Μπορεί το 2006 να είχε καλυφθεί με χιόνι η νότια Ηλεία από τον ποταμό Αλφειό έως τα όρια με τη Μεσσηνία, αλλά τα φαινόμενα του Σαββάτου, που τοπικά επικράτησαν και την Κυριακή, θύμισαν έντονα σε πολλούς το μακρινό 1987, τότε δηλαδή που χιόνισε σε όλη την Ελλάδα.

xionia-hleia7

xionia-hleia25

xionia-hleia14

xionia-hleia36

Χιόνι είδαν οι περισσότερες περιοχές του νομού με ή χωρίς χιονόστρωση. Πύργος, Αμαλιάδα, Λεχαινά, Ανδραβίδα, Βάρδα, Κρέστενα, Αρχ. Ολυμπία είναι μόνο μερικές από τις αστικές περιοχές που είδαν τις νιφάδες να πέφτουν και σε κάποιες να το στρώνει αρκετά. Η Ε.Ο. Πατρών – Πύργου αρκετές φορές έγινε επικίνδυνη λόγω του σημαντικού ύψους χιονιού που έπεσε από την Αρετή έως το Βουπράσιο, αλλά ευτυχώς αν και δεν καθαρίστηκε δεν προκλήθηκε κάποιο ατύχημα και δεν έκλεισε ο δρόμος.

xionia-hleia23

xionia-hleia22

xionia-hleia35

Τα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους από το απόγευμα της Παρασκευής σε πολλές περιοχές. Στα ορεινά με ένταση στις περιοχές της Λαμπείας, της Φολόης και της Ανδρίτσαινας, ενώ σταδιακά το υψόμετρο που σημειώνονταν οι χιονοπτώσεις υποχωρούσε στα 300 μέτρα. Αλλά και στις πεδινές περιοχές σημειώνονταν μπόρες με χιονοχάλαζο ή χιόνι από το απόγευμα και νωρίς το βράδυ, ως ένα δείγμα του τι θα επακολουθούσε. Κάτι που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί στις πεδινές περιοχές, ακόμα και με μηδενικό υψόμετρο.

xionia-hleia4

xionia-hleia30

xionia-hleia5

xionia-hleia20

Έτσι πέραν των ορεινών περιοχών της Πηνείας, της Λασιώνας, της Φολόης, της Λαμπείας, της Ανδρίτσαινας, της Φιγαλείας που χιονίστηκαν αρκετά και το χιόνι ξεκινούσε στην καλύτερη περίπτωση από τα 15 εκατοστά και έφτανε το μισό μέτρο στον Επικούρειο Απόλλωνα, είχαμε σημαντικά ύψη χιονιού και στα πεδινά. Η Βάρδα ξύπνησε το πρωί του Σαββάτου με δέκα πόντους χιόνι μέσα στην πόλη, ενώ σε περιοχές της Βουπρασίας με μεγαλύτερο υψόμετρο όλα είχαν ασπρίσει.

xionia-hleia8

xionia-hleia18

xionia-hleia9

Η Βουπρασία στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της ντύθηκε στα «λευκά» με τα φαινόμενα να παρουσιάζουν ιδιαίτερη ένταση κάποιες στιγμές. Χιόνια έπεσαν επίσης στην περιοχή της Κυλλήνης, αλλά χιονόστρωση υπήρξε στο Κάστρο και στη συνέχεια στα παράλια του δήμου Πηνειού. Γλύφα και Αρκούδι που βρίσκονται στο επίκεντρο των διακοπών κάθε καλοκαίρι, είδαν έστω και λίγο το χιόνι να συμπληρώνει το σκηνικό. Πέρα από εκεί χιονόστρωση είχαμε και στα ορεινά του δήμου Πηνείου στις περιοχές Όλγα, Μαρκόπουλο, Τραγανό.

xionia-hleia21

xionia-hleia17

Στην Πηνεία επίσης υπήρξε χιονόστρωση με εξαίρεση την περιοχή του φράγματος στο Κέντρο. Ιδιαίτερα από την Οινόη και προς το Σιμόπουλο τα φαινόμενα ήταν έντονα κατά διαστήματα.

xionia-hleia16

xionia-hleia28

xionia-hleia27

xionia-hleia6

Άσπρισε ακόμα και η Κουρούτα!

Η Αμαλιάδα μπορεί να μην είδε πολύ χιόνι, όμως η Κουρούτα κατάφερε να «ασπρίσει» δίπλα στο κύμα. Στον Πύργο σημειώθηκαν κατά διαστήματα χιονοπτώσεις, όχι όμως και χιονόστρωση στην πόλη. Ωστόσο τα κοντινά υψώματα καλύφθηκαν από χιόνι και έδωσαν την ευκαιρία στους κατοίκους να παίξουν με αυτό. Ιδιαίτερα μετά το Χειμαδιό υπήρχαν αξιόλογες χιονοπτώσεις. Προβλήματα αντιμετώπισαν τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Ωλένης. Χιόνια έπεσαν και μέσα στο Καράτουλα. Αξιόλογη χιονόστρωση είχαμε από το Μουζάκι και πιο πάνω, στο Γούμερο, την Αγ. Άννα, το Κλεινδιά και την Πεύκη. Εκεί χρειάστηκε η επέμβαση του δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου και τη ρίψη άλατος για τον μετέπειτα παγετό.

xionia-hleia34

xionia-hleia13

xionia-hleia31

Γρήγορά καθάρισαν οι δρόμοι στο δήμο Αρχ. Ολυμπίας. Η αυτοθυσία των εργαζομένων στην Πολιτική Προστασία είχε αποτέλεσμα και δεν υπήρξαν ουσιαστικοί αποκλεισμοί. Η ΕΟ 111 καθαρίστηκε άμεσα, όπως και οι δρόμοι στο δρυοδάδος της Φολόης. Γρήγορα υπήρξε παρέμβαση στα χωριά Ορεινή και Αστρά, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε λόγω μιας κηδείας στην περιοχή του Πανόπουλου και στα ορεινά χωριά της Λασιώνας. Χιόνι είδαν και τα πεδινά χωριά της Ολυμπίας, η έδρα του δήμου, ο Πλάτανος, το Πελόπιο, το Χελιδόνι, η Καυκανιά, η Λιναριά, η Μιράκα, το Λούβρο, η Μουριά, το Βασιλάκι και το Υψιλόν, πολύ περισσότερο όμως με χιονόστρωση ο Ξηρόκαμπος. Φυσικά χιονίστηκαν το Λάλα, και η Νεμούτα με την Αχλαδινή και από εκεί και πάνω όλη η περιοχή.

xionia-hleia29

xionia-hleia19

xionia-hleia24

xionia-hleia32

Χιόνια στο δήμο Κρεστένων

Στην περιοχή του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων σημειώθηκε χιονόπτωση πάνω από την Κρέστενα. Από το Γρύλλο και πιο πάνω, τα Διάσελλα και τα υπόλοιπα χωριά υπήρξε κατά περιοχές και χιονόστρωση. Όμως πριν την Ανδρίτσαινα και προς τον Επικούρειο Απόλλωνα – αλλά και σε ορεινούς οικισμούς της Αλιφείρας – είχαμε αξιόλογες χιονοπτώσεις. Και εδώ υπήρξε παρέμβαση της πολιτικής προστασίας του δήμου, ώστε να καθαριστούν οι δρόμοι. Στην πλευρά του δήμου Ζαχάρως η περιοχή της Φιγαλείας είχε αξιόλογες χιονοπτώσεις έως και 15 εκατοστά ύψος χιονιού.

xionia-hleia15

xionia-hleia10

Σε κάποιες περιπτώσεις όπως στη βορειοδυτική Ηλεία, τα φαινόμενα επέμειναν τη νύχτα του Σαββάτου αλλά και το πρωί της Κυριακής, με αποτέλεσμα να ντυθεί στα λευκά η παραλία της Καλογριάς στα όρια με την Αχαΐα και το δάσος της Στροφυλιάς, η περιοχή της Μανωλάδας, η Αρετή ξανά καθώς επίσης και η πόλη των Λεχαινών.

xionia-hleia2

xionia-hleia26

Το βάρος στις καλλιέργειες

Ιδιαίτερα η περιοχή της Βουπρασίας και του κάμπου, αυτή τη χρονιά έχουν βιώσει όλα τα καιρικά φαινόμενα. Το χιόνι μάλλον έρχεται να ολοκληρώσει μαζί με τον παγετό που πλέον επικρατεί από χθες ισχυρός τη νύχτα και το πρωί, την καταστροφή στις καλλιέργειες. Οι παραγωγοί περιμένουν να δουν τι θα αφήσει πίσω η «Αριάδνη» για να κάνουν την τελική τους εκτίμηση, τον απολογισμό τους, τι μείνει και τι χάνεται από τον κόπο τους στα χωράφια.

xionia-hleia12

Δεν είναι μόνο οι καλλιέργειες και η παραγωγή της εποχής που κινδυνεύουν, αλλά συνολικά το φυτικό κεφάλαιο του νομού. Προβλήματα έχουν και οι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα εκείνοι που δεν διαθέτουν μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών και θα δυσκολευτούν με τα κοπάδια τους. Σε ότι αφορά τις θερμοκρασίες υπάρχουν προβλέψεις για τιμές στο -5οC στα πεδινά και για το -10οC σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Επίσης δεν αποκλείεται να σημειωθούν και νέες χιονοπτώσεις τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά τις επόμενες ημέρες.

xionia-hleia3

xionia-hleia33

xionia-hleia1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος