FOLLOW US: facebook twitter

Ο χορός των τεράτων

Ημερομηνία: 18-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Έχω χρησιμοποιήσει κι άλλοτε τον τίτλο ο οποίος παραπέμπει, τυπικά μόνο, στην ομώνυμη και καθόλα αξιόλογη κινηματογραφική παραγωγή. Ωστόσο νομίζω ότι μέχρι σήμερα τούτες οι λέξεις δεν αντιστοιχούσαν ακριβώς στο θλιβερό όσο και αποτρόπαιο νόημα πρόσφατων γεγονότων.

Γιατί υπάρχουν τέρατα ανάμεσά μας, ακριβώς όπως υπάρχουν και αγγελούδια. Μπορεί τα μεν να είναι πολύ λιγότερα από τα δε, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία απλούστατα επειδή σε κανένα αγγελούδι δεν αξίζει να υποφέρει. Και σε κανένα τέρας το οποίο δέρνει, κακοποιεί, βιάζει ή βασανίζει καθ’ οιοδήποτε τρόπο ένα αγγελούδι, δεν θα πρέπει να χαρίζεται ο νόμος.

Από την άλλη, τί να πει κανείς και για το νόμο; Προβλέπονται συγκεκριμένα αδικήματα με κάθε λεπτομέρεια και αντίστοιχες ποινές. Ε και; Δικαίως και σύμφωνα με το νόμο καταδικάστηκε σε δεκαεννέα έτη φυλάκισης το ζευγάρι των τεράτων το οποίο προκάλεσε κατάγματα και εγκαύματα στο ίδιο του το σπλάχνο σε ηλικία, άκουσον άκουσον, μόλις επτά μηνών! Τουλάχιστον το παιδί γλίτωσε από δαύτους. Καλύτερα σε ίδρυμα, όσο καλό μπορεί να θεωρηθεί κάτι τέτοιο. Αλλά ποια ποινή και ποιο δικαστήριο θα επανορθώσει για τα τραύματα στην ψυχή του που θα τα κουβαλά μια ζωή;

Υπάρχουν και χειρότερα, θα μπορούσε να πει κανείς, αναφερόμενος στη ζοφερή πραγματικότητα των τελευταίων μηνών, Μέσα σε ελάχιστο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας όχι μία αλλά δύο περιπτώσεις δολοφονίας νεογέννητων, παρότι η δεύτερη συνιστά την εξιχνίαση παλαιότερης υπόθεσης. Η μία γυναίκα το παράτησε να ξεψυχήσει από την πείνα και την παγωνιά στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας, και η άλλη το έπνιξε με τα ίδια της τα χέρια. Ειλικρινά, είναι από τις περιπτώσεις που δεν ξέρει τι να πεις κανείς. Δεν ξέρει αν υπάρχουν λόγια…

Άκουσα την μαρτυρίας μιας γειτόνισσας της μητροκτόνου στο δεύτερο από τα περιστατικά, η οποία επεσήμανε το αυτονόητο: Ποτέ, τουλάχιστον στο πρόσφατο παρελθόν, δεν συνέβαιναν τέτοια πράγματα. Ίσως τελικά οι συνέπειες αυτής της ύφεσης την οποία βίωσε η ελληνική κοινωνία την τελευταία οκταετία να πηγαίνουν πολύ βαθύτερα απ’ ότι μπορούσαμε να φανταστούμε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος