FOLLOW US: facebook twitter

Ο προγραμματισμός της Energean για την ανάπτυξη του κοιτάσματος στο Κατάκολο: Βασικά σημεία της παρουσίασης στο Δ. Σ. Πύργου από τα στελέχη της εταιρίας

Ημερομηνία: 04-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

Σε ηγετική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο έχει εξελιχθεί ο όμιλος της Energean, επεσήμανε στην ομιλία του στο πλαίσιο ειδικής ενημερωτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Πύργου, ο  κ. Δημήτρης Γόντικας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energeanστην Ελλάδα. Ο κ. Γόντικας ανέφερε ότι ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 4 χώρες, διαθέτοντας 13 άδειες έρευνας και παραγωγής, 17 ενεργούς γεωτρήσεις καθώς και πιστοποιημένα από ανεξάρτητους οίκους 2,4 δισεκ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου 2C δυνητικά αποθέματα,  51 εκατ. βαρέλια 2P βεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου και 55,8 εκατ. βαρέλια 2C δυνητικά αποθέματα πετρελαίου, ενώ απασχολεί σταθερά 386 εργαζόμενους, χωρίς σε αυτούς να συμπεριλαμβάνονται διάφορες επιμέρους κατηγορίες (υπεργολαβικοί, ναυτικοί κ.α.)

Η ημερήσια παραγωγή στον Πρίνο έχει υπερβεί τις 4.000 βαρέλια. Ο ίδιος τόνισε ότι ότι η εταιρεία, η οποία είναι η μοναδική παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, έχει επενδύσει 400 εκατ. δολάρια ως τώρα στην χώρα, έχοντας πραγματοποιήσει 14 επιτυχείς γεωτρήσεις στην Πρίνο – η πλέον πρόσφατη (Μάρτιος 2018) στον Βόρειο Πρίνο όπου χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της οριζόντιας γεώτρησης, η οποία θα χρησιμοποιηθεί και στο Κατάκολο. Επιπλέον η Energean «τρέχει» ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα 350 εκατ. δολαρλίων που περιλαμβάνει έως 24 γεωτρήσεις και την εγκατάσταση μίας νέας εξέδρας στον Κόλπο της Καβάλας ως το 2021.

Αναφερόμενος στην επίδραση που έχει η πετρελαϊκή δραστηριότητα στην περιοχή της Καβάλας, ο κ. Γόντικας ανέφερε ότι στη δεκαετία 2008-2017, η Energean έχει εισφέρει

140 εκατ.δολάρια στην τοπική οικονομία της Καβάλας καθώς και 190 εκατ. δολάρια στο Δημόσιο (φόροι, ασφαλιστικά ταμεία, εταιρείες δημοσίου συμφέροντος). Παράλληλα, επεσήμανε ότι το 86% των εργαζομένων της εταιρείας προέρχεται από τις περιοχές της Καβάλας και της Θάσου και πρόσθεσε ότι για σε κάθε άμεση θέση εργασίας διατηρούνται τρεις έμμεσες.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Γόντικας στη συνεργασία της εταιρείας με το ΤΕΙ Καβάλας, τονίζοντας ότι πάνω από 100 εργαζόμενοι είναι απόφοιτοι του συγκεκριμένου ιδρύματος. Παραίνεσε, δε, τους αρμόδιους παράγοντες του Πύργου να μεριμνήσουν για την δημιουργία και ενίσχυση δομών που θα δημιουργήσουν εξειδικευμένους εργαζόμενους στην περιοχή, προκειμένου αυτοί να στελεχώσουν στο μέλλον την δραστηριότητα στην Ηλεία.

Επίσης ο κ.Γόντικας παρουσίασε τα σχέδια της εταιρείας στη Δυτική Ελλάδα και την Αδριατική (Μαυροβούνιο), καθώς και το μεγάλο project ανάπτυξης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ (επένδυση ύψους 1,6 δισεκ. δολ.) όπου η εταιρεία φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν ενεργειακό κόμβο εντός του ευρύτερου κόμβους την Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, κ.Γόντικας αναφέρθηκε στην πρόσφατη είσοδο της Energean στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Από την πλευρά του ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, τεχνικός σύμβουλος του ομίλου,

τόνισε ότι η εταιρεία λειτουργεί με βάση σύμβαση που έχει κυρωθεί με νόμο του ελληνικού Δημοσίου και έχει δεσμεύσεις έναντί του. Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στην ιστορία των ερευνών υδρογονανθράκων στο Κατάκολο και την ευρύτερη περιοχή, όπου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τριάντα οκτώ  γεωτρήσεις. Τόνισε δε ότι ο ίδιος ερεύνησε για πρώτη φορά την περιοχή το 1976 με τη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου.

Ο κ.Νικολάου παρουσίασε στοιχεία από την ανακάλυψη του κοιτάσματος του Δυτικού Κατακόλου το 1981, όπου υπήρξε δοκιμαστική παραγωγή 11 εκατ. κυβικών ποδιών αερίου και 1.500 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως.

Επίσης, ανέλυσε τα σενάρια που εξετάσθηκαν και τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε από την Energean η γεώτρηση (οριζόντια) από ξηρά, δίπλα από τον Βιολογικό Καθαρισμό, με πορεία 600 έως 800 μέτρα κάτω από τον πυθμένα προς το κοίτασμα,  χωρίς να στηθεί εξέδρα στην θάλασσα και χωρίς οποιαδήποτε επαφή με τον βυθό, καθώς και η μεταφορά από θάλασσα με την χρήση αγκυροβολίου.

Εκτίμησε δε ότι η παραγωγή θα μπορούσε να φτάσει έως και τις 3.000 βαρέλια.

Ως προς τα ρήγματα και τη σεισμικότητα της περιοχής., ο κ.Νικολάου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχουν γνώσιν οι φύλακες» και, επικαλούμενος και τις δηλώσεις  ειδικών σεισμολόγων, ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν μπορεί να επηρεάσει τη σεισμικότητα της περιοχής.

Τέλος ο κ.Νικολάου αναφέρθηκε στις εκτενείς περιβαλλοντικές μελέτες που έχει εκπονήσει η Energean, γνωστοποιώντας ότι υποβάλλεται εντός του Μαΐου η τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, η οποία θα τύχει διαβούλευσης και της οποίας η έγκριση (προβλέπεται εντός 4 μηνών) αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των εργασιών. Η τελευταία, εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδιορίζεται περί τα τέλη του έτους με στόχο την εκτέλεση της πιλοτικής γεώτρησης την επόμενη χρονιά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος