FOLLOW US: facebook twitter

Ο Μάκης Μπαλαούρας στην ECON στις Βρυξέλλες

Ημερομηνία: 08-10-2018 | Συντάκτης:

Ο Βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλήςθα συμμετάσχει, μαζί με τους ομολόγους του από το Ευρωκοινοβούλιο και από όλα τα κράτη-μέλη, στη συνεδρίαση τηςΟικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου, όπου θα συζητηθούν οι «Οικονομικές πολιτικές της ζώνης του ευρώ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Το εξαιρετικά σημαντικό ΕυρωπαϊκόΕξάμηνοκαθιερώθηκε το 2010, προκειμένου,νααντιμετωπιστεί η κρίση, δημιουργώντας έναν ετήσιο κύκλο συντονισμού της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην ΕΕ, κατά τον οποίον παρέχονται κατευθυντήριες γραμμές στα κράτη, πριν αυτές λάβουν πολιτικές αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο.

Η έναρξη του συμπίπτει με την δημοσίευση της Ετήσιας Επισκόπησης για την Ανάπτυξη, η οποία προσδιορίζει τις οικονομικές προτεραιότητες της ΕΕ για το επόμενο έτος σε 3 αλληλένδετους άξονες που είναι η προώθηση των επενδύσεων, η επίτευξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η επιδίωξη δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η Κομισιόν διατυπώνει  συστάσειςανά χώραπου πρέπει να επιτευχθούν εντός των επόμενων 12-18 μηνών.Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ενσωματώσουν τις συστάσεις στα δημοσιονομικά σχέδια, τα οποία υποβάλλουν στην Ευρ. Επιτροπή τον Οκτώβριο, και να τις εφαρμόσουν τους επόμενους 12 μήνες.

Επισημαίνεται ότι, για οικονομικές «ανισορροπίες», έχουν εντοπιστεί 12 χώρες και ως εκ τούτου θα καλυφθούν από τη διαδικασία  εμπεριστατωμένης επισκόπησης εντός του 2018. Οι χώρες αυτές είναι οι:  Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία(!), Γερμανία(!!), Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία  και  Σουηδία.

Η Ελλάδα, απαλλασσόταν από την Διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, επειδή βρισκόταν σεπρόγραμμαμακροοικονομικής προσαρμογής(μνημόνιο), αν και ο Μ. Μπαλαούρας συμμετείχε ως παρατηρητής με δικαίωμα όμως παρέμβασης, πράγμα που έκανε. Όμως μετά την έξοδό της Ελλάδας από τα μνημόνια, λαμβάνει πια κανονικά μέρος στηδιαδικασία, όπως τα λοιπά Κράτη- Μέλη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος