FOLLOW US: facebook twitter

Ο κόσμος του παιδιού: Τοστάκι! Πόσο υγιεινό είναι για το παιδί μας;

Ημερομηνία: 16-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα, Υγεία

Δεν υπάρχει μαμά σε αυτόν τον πλανήτη, που να μην έχει φτιάξει ένα τοστάκι στο παιδί της, μια που πρόκειται για τα πιο εύκολα και υγιεινό σνακ. Πότε όμως τοστ, παύει να γίνεται υγιεινό… και μεταμορφώνεται σε ανθυγιεινό;

Το σωστό ψωμί 
Να προτιμήσουμε μαύρο ή λευκό ψωμί; Η αλήθεια είναι ότι ψωμί του τοστ, δεν παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, μια που οι θερμιδικές διαφορές μεταξύ των δύο αυτών επιλογών είναι μικρές. Μία κοινή μαύρη φέτα σικάλεως προσφέρει 61 θερμίδες και μια λευκή γύρω στις 80. Η διαφορά τους έγκειται στα θρεπτικά συστατικά της κάθε μίας. Και εδώ είναι που υπερέχει το μαύρο ψωμί, καθώς περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πλήθος άλλα από τα οποία το λευκό ψωμί είναι κενό.

Το σωστό αλλαντικό 
Το ποιο αλλαντικό είναι ποιο κατάλληλο, είναι το κλασσικό δίλημμα. Το ζαμπόν και η γαλοπούλα αποτελούν τις δύο καλύτερες επιλογές, συγκριτικά με το σαλάμι, την πάριζα ή το λουκάνικο. Επίσης, η επιλογή του κοτόπουλου είναι απόλυτα ασφαλής και θρεπτική.

Το σωστό τυρί 
Το τυρί είναι ο γευστικός πρωταγωνιστής του τοστ, και οι επιλογές είναι αμέτρητες. Τα κίτρινα τυριά είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή. Τυριά όπως το κασέρι, το έμενταλ, η γκούντα αλλά και η γραβιέρα είναι επιλογές που αν δεν ξεπερνάνε την μία φέτα, μπορούν να θεωρηθούν μια υγιεινή επιλογή. Απ’ την άλλη μεριά, η φέτα και διάφορα άλλα λευκά τυριά όπως το cottage, ή το κατίκι, είναι επίσης καλές επιλογές. Το σημαντικό με το τυρί είναι το μέτρο. Και μέτρο σημαίνει να μην ξεπερνάμε τα 30 γραμμάρια.

Βούτυρο: Ναι ή όχι; 
Πολλοί χρησιμοποιούν μια ποσότητα βουτύρου πριν το ψήσιμο του τοστ, για βελτιστοποίηση της γεύσης. Όμως πρόκειται για μια προσθήκη καθόλου αθώα. Περιέχει μεγάλο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών και επιπλέον έχει αρκετές θερμίδες.

Μαγιονέζα; 
Ακόμη μία επιπρόσθετη επιλογή που χρησιμοποιείται για επιπλέον νοστιμιά, αλλά δίνει πολλές extra θερμίδες και λιπίδια, εκτοξεύοντας την θερμιδική του αξία. Γι’ αυτό, καλύτερα όχι!

Λαχανικά 
Εννοείται πως τα λαχανικά μπορούν να προστεθούν άφοβα στο τοστ του παιδιού, μια που αποτελούν μια απόλυτα υγιεινή προσθήκη. Λίγη ντομάτα ή ένα φύλλο μαρουλιού μπορεί να κάνει την διαφορά  στη γεύση αλλά και στο τελικό θρεπτικό αποτέλεσμα, χωρίς να ανεβάζει τις θερμίδες του υπέροχου αυτού σνακ

Τα τοστ και οι θερμίδες τους

Τοστ με τυρί: 180- 200 θερμίδες
Τοστ με γαλοπούλα και τυρί: 250 θερμίδες
Τοστ με ντομάτα, τυρί, μαρούλι, ζαμπόν: 365 θερμίδες
Τοστ Κλαμπ με ζαμπόν-τυρί-μπέικον: 576 (θερμίδες)
Τοστ με κοτόπουλο (1 λεπτή φέτα): 227 (θερμίδες)

(immomy)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος