FOLLOW US: facebook twitter

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή στην Ήλιδα

Ημερομηνία: 07-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

«Εμείς [οι σύγχρονοι άνθρωποι] είμαστε σαν νάνοι στους ώμους των γιγάντων γι’ αυτό και μπορούμε να δούμε μακρύτερα από εκείνους». Η ιστορική αυτή φράση συχνά αποδίδεται λανθασμένα στον Ισαάκ Νεύτωνα, παρότι ο ίδιος ήταν εκείνος ο οποίος την έκανε διάσημη. Η άνωθεν ρήση έχει αποδειχθεί προφητική στην ιστορία των επιστημών και όχι μόνο. Ακόμη και ο μεγαλύτερος νους στέκεται πάνω στους ώμους των γιγάντων του παρελθόντος προκειμένου να δει μακρύτερα και να σηκώσει με τη σειρά του την ανθρωπότητα λίγο ψηλότερα.

Ένας τέτοιος γίγας ήταν και ο Έλληνας πανεπιστήμονας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Φυσικός, μηχανικός, αρχαιολόγος και κατά γενική ομολογία ένα από τα δεινότερα μαθηματικά μυαλά του 20ου αιώνα. «Αν θέλετε να μπείτε στον κόπο να μου εξηγήσετε ακόμα και τους κανονικούς μετασχηματισμούς θα βρείτε έναν ευγνώμονα και ευσυνείδητο ακροατή. Αν όμως λύσετε και το πρόβλημα των κλειστών γραμμών του χρόνου, θα σταθώ μπροστά σας με σταυρωμένα χέρια. Πίσω απ’ αυτό υπάρχει κρυμμένο κάτι που είναι αντάξιο του ιδρώτα των καλυτέρων». Αυτά γράφει ο επιστήμονας των επιστημόνων, Άλμπερτ Αϊνστάιν, σε επιστολή του προς τον Καραθεοδωρή το 1916 και αυτό είναι ένα μόνο δείγμα της τεράστιας σημασίας του έργου του Έλληνα μαθηματικού.

Από τις 4 έως τις 11 Μαΐου, ο δήμος Ήλιδας και το παράρτημα Ηλείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας «Ιππίας ο Ηλείος», δίνουν στο ηλειακό κοινό την μοναδική ευκαιρία να επισκεφθεί την μεγάλη αναδρομική έκθεση στο νέο πολυχώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων του δήμου, η οποία είναι αφιερωμένη στον βίο και την καριέρα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Έτσι, «η Ήλιδα υποδέχεται τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή», σε μία έκθεση όπου παρουσιάζεται πλούσιο αρχειακό υλικό από το «Μουσείο Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή»  του δήμου Κομοτηνής και οι Ηλείοι θα έχουν την δυνατότητα να δουν με τα ίδια τα μάτια, πώς όλοι μας εντέλει στηριζόμαστε πάνω στους ώμους των γιγάντων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος