FOLLOW US: facebook twitter

Ο Καϊάφας απειλεί τη Ζαχάρω: Πλημμυρισμένη όλη η περιοχή από τη λίμνη έως το στάδιο, από τα ακαθάριστα κανάλια

Ημερομηνία: 22-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

S.O.S εκπέμπει ο δήμαρχος Νίκος Φάμελος και ζητά από την ΕΤΑΔ να αναλάβει τις ευθύνες της

Οι τελευταίες βροχές προκάλεσαν πολλά προβλήματα στην πόλη της Ζαχάρως. Μεγάλες ποσότητες νερού έπεσαν στην περιοχή και τα περισσότερα όμβρια κατέληξαν στην πόλη και τη γύρω περιοχή. Όμως φαίνεται πως δεν υπάρχουν δίοδοι εκτόνωσης των νερών της βροχής και η εικόνα που υπάρχει σήμερα γύρω από την πόλη, φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος. Μεγάλες εκτάσεις έχουν μετατραπεί σε λίμνες και όλη η περιοχή στις παρυφές της Ζαχάρως, λίγο απομένει για να γίνει ένα με τη λίμνη Καϊάφα.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ζαχάρως Νίκος Φάμελος, «… υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή μετά τις βροχές. Τα αποστραγγιστικά κανάλια, οι γράνες είναι ακαθάριστες. Έχουμε στείλει έγγραφα στην ΕΤΑΔ αλλά δεν έχουμε πάρει απάντηση. Καθαρίζουμε όπου μπορούμε για να μην πλημμυρίσει η Ζαχάρω. Ενημερώσαμε αμέσως μετά τις πρώτες βροχές πως αν δεν καθαρίσουν θα προβούμε στις νόμιμες ενέργειες. Για να αποφύγουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ζαχάρω κάνουμε παρεμβάσεις, όμως δεν μπορούμε και δεν γίνεται να σηκώνουμε αυτό το βάρος μόνοι χωρίς καμία στήριξη και κυρίως χωρίς την συνδρομή των αρμοδίων που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ΕΤΑΔ» σχολίασε ο κ. Φάμελος.

Ο δήμος Ζαχάρως ανησυχεί για τον κίνδυνο μεγάλης πλημμύρας που θα απειλήσει όχι μόνο τις ιδιοκτησίες αλλά κυρίως τους πολίτες. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν στην περιοχή άφησαν πίσω τους πληγές και στο δήμο φοβούνται για τα χειρότερα. Ήδη από την πρώτη σοβαρή κακοκαιρία στις 8/11 ο δήμος Ζαχάρως απέστειλε έγγραφο στο οποίο έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από την ΕΤΑΔ να αναλάβει τις ευθύνες της και να καθαρίσει τα αποστραγγιστικά κανάλια περιμετρικά της λίμνης Καϊάφα που αποτελούν ιδιοκτησία της.

Προειδοποιεί δε, πως θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη σε αντίθετη περίπτωση, καθώς την τελευταία πενταετία έχει δαπανήσει 50.000 για τον καθαρισμό τους, προκειμένου να αποφευχθούν οι πλημμύρες. Ο δήμος δεν είχε καμία απάντηση αλλά και επικοινωνία μετά το πρώτο έγγραφο και στις 16/11 απέστειλε και νέο προειδοποιώντας πως ότι προκύψει στην περιοχή λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, την ευθύνη θα έχει η ΕΤΑΔ. Και μετά τη δεύτερη όχληση ο δήμος Ζαχάρως δεν έλαβε καμία απάντηση.

Όπως φαίνεται και από τις εικόνες που καταγράψαμε από ψηλά με drone η περιοχή από τη λίμνη Καϊάφα έως και το δημοτικό στάδιο Ζαχάρως θυμίζει μια απέραντη λίμνη. Η περιοχή έχει κακό παρελθόν καθώς πολλές φορές υπήρξαν καταστροφές από πλημμύρες σε ιδιοκτησίες, ενώ κινδύνεψαν και πολίτες.

Από τη μια η κλειστή μπούκα της λίμνης, από την άλλη τα ακαθάριστα κανάλια εκτόνωσης των όμβριων υδάτων, έχουν δημιουργήσει τεράστια πρόβλημα και στην περιοχή εύχονται να μην έχει άλλες βροχές, έως ότου αποτραβηχτούν τα νερά που σήμερα λιμνάζουν… Η αρμοδιότητα της ΕΤΑΔ επιβεβαιώνεται και με έγγραφα που έχει στην κατοχή του ο δήμος Ζαχάρως, του 1979 όπου ο τότε ΕΟΤ ενημέρωνε πως εργολάβος κατ΄εντολή του θα αναλάβει τις εργασίες διάνοιξης των αυλάκων της λίμνης Καϊάφα…

Παρεμβάσεις και από την Π.Ε. Ηλείας

Όμως όπως αναφέρουν στη δημοτική αρχή, υπάρχουν και άλλα επικίνδυνα σημεία στο δήμο, όπου θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις και εκεί από την αρμόδια αρχή που στις συγκεκριμένες περιπτώσεις αναφέρουν πως είναι η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Τα σημεία που αναφέρονται σε σχετικό έγγραφο που εστάλη πριν λίγες ημέρες στην Π.Ε. Ηλείας είναι η περιοχή πλησίον της διασταύρωσης του δημοτικού σταδίου Ζαχάρως, στην περιοχή Αλτανέικα κοντά στη διασταύρωση Γιαννιτσοχωρίου και ένα ακόμα σημείο πλησίον κατοικίας ιδιώτη. Και εκεί τα όμβρια ύδατα προκαλούν πλημμυρικά φαινόμενα που δημιουργούν κινδύνους τόσο για τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων, όσο και για τους οδηγούς που διασχίζουν την εθνική οδό στα συγκεκριμένα σημεία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος