FOLLOW US: facebook twitter

Ο καθηγητής Ιστορίας Χρ. Λούκος θα οργανώσει το δημοτικό αρχείο: Με επιτυχία η εκδήλωση του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών

Ημερομηνία: 15-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Στην κατάμεστη αίθουσα του κτιρίου Μαστροβασίλη, στον πεζόδρομο της Αγοράς  στα Λεχαινά, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση από τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Χρήστος Λούκος ομότιμος καθηγητής  Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της  Κρήτης. Στην εμπεριστατωμένη ομιλία του με θέμα « Προτάσεις για την μελέτη των κοινωνικών σχηματισμών στο ελληνικό κράτος: πηγές, βοηθήματα, ερμηνευτικές προσεγγίσεις», ο κ. Λούκος ανέδειξε  τα χαρακτηριστικά που συγκροτούν τη φυσιογνωμία ενός κοινωνικού σχηματισμού ( κοινότητα, χωριό, πόλη) αναλύοντας το πως αυτά συνθέτουν την ιστορία του. Ιδιαίτερα, εστίασε την προσοχή του στην ανάγκη διάσωσης, αποκατάστασης και αξιοποίησης του  αρχειακού υλικού (κοινότητας, δήμου, εκκλησίας, σχολείων, σωματείων) το οποίο και αποτελεί πρωτογενή πηγή άντλησης ιστορικών , κοινωνικών και πολιτιστικών πληροφοριών.

Αντικειμενικός στόχος, βέβαια, η μελέτη αυτού του υλικού και η ερμηνευτική του προσέγγιση ως απαραίτητη προϋπόθεση στην προσπάθειά μας να συμβάλλουμε αφενός στην ουσιαστική γνώση του παρελθόντος και αφετέρου στον σχεδιασμό ενός καλύτερου μέλλοντος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η πρόταση του κ. Λούκου προς τη Δημοτική Αρχή του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης, πρόταση που βρήκε θετική ανταπόκριση, να αναλάβει, εθελοντικά, με ομάδα φοιτητών την ταξινόμηση και οργάνωση του δημοτικού αρχείου, ώστε αυτό να καταστεί προσβάσιμο  σε κάθε ενδιαφερόμενο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος