FOLLOW US: facebook twitter

Ο Δεκαπενταύγουστος, αφορμή για να ξαναβρεθούμε!: Πλημμύρισαν κόσμο τα χωριά της Ηλείας με την κάθοδο των όπου γης ξενιτεμένων και ετεροδημοτών

Ημερομηνία: 16-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Κοινωνία, Νέα
Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και αντιδήμαρχοι Ολυμπίας στο Αντρώνι με τη Γλυκερία

Με Ανταμώματα, πανηγύρια και κλαρίνα γιορτάζουν οι Ηλείοι

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι για τους Ηλείους όπως και για όλους τους έλληνες, γιορτή ιερή, το μικρό Πάσχα του καλοκαιριού και γι αυτό οι ετεροδημότες μας κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να βρεθούν αυτές τις μέρες στον τόπο τους, στα χωριά μας που ζωντανεύουν και πλημμυρίζουν κόσμο.

To αντάμωμα των Ωλεναίων

 

Απ’ την άλλη, όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι των περισσότερων χωριών της Ηλείας αλλά και οι τοπικές κοινότητες, διοργανώνουν τοπικά πανυγήρια ενόψει της Παναγίας, ανταμώματα ντόπιων, ετεροδημοτών και ομογενών και λαϊκά γλέντια, που βοηθούν στην σύσφιξη των σχέσεων των μόνιμων κατοίκων της υπαίθρου και των εντός και εκτός «ξενιτεμένων» μας. Χαρακτηριστικά ήταν δύο Ανταμώματα που έγιναν ενόψει 15Αυγουστου αυτές τις μέρες και τα οποία στέφθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία και φυσικά πολύ κόσμο. Το ένα ήταν το καθιερωμένο Αντάμωμα των Ωλεναίων που έγινε την περασμένη Παρασκευή, όπου οι επί γης Ωλεναίοι συγκεντρώθηκαν, συνέφαγαν, διασκέδασαν και γλέντησαν ως το πρωί με πρωτοβουλία του Πολιτστικού Συλλόγου του χωριού.

To αντάμωμα των Πελοπαίων

 

Την Κυριακή το βράδυ έγινε και το 3ο κατά σειρά καλοκαιρινό των Πελοπαίων όπου τα μέλη του εκεί Πολιτιστικού Συλλόγου διοργάνωσαν μια πολύ ωραία γιορτή με πλούσια εδέσματα και γλέντι μέχρι πρωϊας, ενώ 11 και 12 Αυγούστου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στρεφίου διοργάνωσε μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους που περιελέμβανε έκθεση φωτογρφαίας, εκδήλωση   «Τα παιδία παίζει…όπως παλιά», χορευτικά από την χορευτική ομάδα του χωριού και τον Μορφωτικό Σύλλογο Ήλιδας «Ελίσσα» και βραδιές με γλέντι και πλούσια εδέσματα από τις γυναίκες του χωριού.

15αύγουστος στο Αντρώνι

 

Στο Αντρώνι, ο εκεί Εκπολιτιστικός Σύλλογος διοργάνωσε προχθές μια μοναδική γλεντζέδικη βραδιά με την Γλυκερία, όπου πολύς ήταν ο κόσμος, ντόπιοι, ετεροδημότες και προσκεκλημένοι που διασκέδασαν με  τα τραγούδια της αγαπημένης ερμηνεύτριας.

«Τα παιδία παίζει…όπως παλιά» στο Στρέφι

 

Και οι γιορτές και τα πανηγύρια ως τόπος συνάντησης των χωριών συνεχίστηκαν έως και ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο με κλαρίνα και παραδοσιακά τραγούδια, ανεβάζοντας ψηλά το ηθικό των Ηλείων που παρά την ταλαιπωρία και τα προβλήματά του, ξέρει να διασκεδάζει και τέτοιες μέρες να δείχνει την φιλοξενία του και την ανάγκη να ανατρέχει στις ρίζες του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος