FOLLOW US: facebook twitter

Ο Γλυπτικός διάκοσμος του Ναού του Διός: Διάλεξη του Δ/ντή του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών στην Ολυμπία

Ημερομηνία: 21-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Μια ενδιαφέρουσα πολιτιστική εκδήλωση με θέμα «Ο Γλυπτικός Διάκοσμος του Ναού του Διός», διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα στο συνεδριακό του ΣΠΑΠ Αρχαίας Ολυμπίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας & το Ινστιτούτο Φιλοσοφικών Ερευνών.

Την διάλεξη για το συγκεκριμένο θέμα, έδωσε ο κ. Απόστολος Πιερρής, Διευθυντής του Ινστιτούτου και εμβριθής γνώστης της αρχαίας Ελληνικής Τέχνης & Φιλοσοφίας, ο οποίος και με την βοήθεια διαφανειών αναφέρθηκε στην μορφολογική ανάλυση και υφολογική ταυτοποίηση στα πλαίσια των ρευμάτων πλαστικής του αυστηρού ρυθμού του Ναού». Όπως και ο ίδιος εξήγησε, «ο ναός του Δία καλύπτει κατασκευαστικά το β΄ τέταρτο του 5ου αι.π.Χ, εποχή πλήρους ανάπτυξης του λεγόμενου αυστηρού ρυθμού. Από αρχιτεκτονικής και γλυπτικής άποψης αποτελεί το αποκορύφωμα του πρώιμου κλασικού ρυθμού ενώ ο συμβολισμός του ήταν πολυεπίπεδος και εξαιρετικά ισχυρός».

Στην εισήγησή του ο Διευθυντής του Ινστιτούτου ανέδειξε σημαντικά θέματα που έχουν σχέση με την  μορφολογική ανάλυση των τριών γλυπτικών ομάδων του ναού , την προσπάθεια απόδοσής τους στα αναγνωρίσιμα ρεύματα του αυστηρού ρυθμού με παράλληλη αναφορά σε αρχαιολογικά δεδομένα και φιλολογικές πηγές
Γ) Παρουσία των κύριων καλλιτεχνών οι οποίοι εργάστηκαν στο ναό και τέλος παρουσίασε τους κύριους καλλιτέχνες οι οποίοι εργάστηκαν στο ναό.

Εισήγηση έκανε και η Έφορος Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησε μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Ολυμπίας κ. Θύμιος Κοτζιάς, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Δεββές, ο πρόεδρος της Λέχσης Τραπεζικών Ν. Ηλείας κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος και κυρίως αρχαιολόγοι και φιλόλογοι που είχαν να διδαχθούν πολύ σημαντικά πράγματα από την παρουσίαση του κ. Πιερρή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος