FOLLOW US: facebook twitter

Ούτε για το καντήλι – Η χειρότερη ελαιοκομική χρονιά των τελευταίων 20 ετών

Ημερομηνία: 21-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

elies-mazema

Δάκος, καιρικές συνθήκες και μειωμένη καρποφορία μείωσαν έως και 80% την φετινή παραγωγή

Κακή χρονιά φέτος για το ελαιόλαδο στην Ηλεία

Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για το ελαιόλαδο τη φετινή χρονιά, καθώς η ελαιοκομική περίοδος που έχει ήδη ξεκινήσει μαζί με το λιομάζωμα και το άνοιγμα των ελαιοτριβείων, χαρακτηρίζεται ως μια κακή χρονιά για το λάδι. Η μεγάλη προσβολή από το δάκο, αλλά και το γλιοσπόριο, μια νόσο που οφείλεται σε έναν μύκητα που χτυπάει τις ελιές και τις κάνει να πέφτουν πρόωρα παράγοντας πολύ θολό και με υψηλό βαθμό οξύτητας λάδι, αλλά και η ακαρπία λόγω καιρικών συνθηκών, οδηγούν σε μείωση της παραγωγής στην Ηλεία τουλάχιστον κατά 60% , άλλοι μιλούν για πάνω από 80%, ακόμα και στις παραδοσιακές ελαιοπαραγωγικές περιοχές του νομού. Η περσινή σοδεια. Των 36.000 τόνων ελαιολάδου, φέτος φαντάζει μακρινό όνειρο!

kallimoros-gerasimos

Σε πολλά από αυτά τα θέματα, αναφέρθηκε μιλώντας στην Πρωινή ο πρόεδρος της ΕΑΣ Η-Ο κ. Γεράσιμος Καλλιμώρος, τονίζοντας ότι όντως  η φετινή ελαιοκομική περίοδος είναι μια πολύ κακή χρονιά για το ελαιόλαδο καθώς υπάρχουν πολλαπλά προβλήματα και η ποσότητα για την Ηλεία θα είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 60% συνολικά στο νομό, άλλες περιοχές έχουν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά, κάποιοι δεν θα μπουν καθόλου στο χωράφι να μαζέψουν ελιές, ενώ σε άλλες περιοχές θα είναι λίγο μεγαλύτερο το ποσοστό απόδοσης. Τι φταίει;  Πρώτον υπάρχει μεγάλη προσβολή από το δάκο, δεύτερο λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην ανθοφορία της ελιάς και μετέπειτα, υπάρχει ακαρπία, τρίτον υπάρχει θέμα ποιότητας του ελαιολάδου εξαιτίας όλων των προηγούμενων παραγόντων και ελλιπούς ενδεχομένως φροντίδας και ραντίσματος των ελαιόδεντρων και από τους ίδιους τους παραγωγούς και τέταρτον υπάρχει θέμα τιμής, η οποία δεν είναι μεν χαμηλότερη από πέρυσι, αλλά κινείται σε επίπεδα όχι τόσο ικανοποιητικά για τον ελαιοπαραγωγό.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, ο κ. Καλλιμώρος τόνισε «ότι το παρθένο ελαιόλαδο Λακωνίας έχει μια τιμή που ξεκινά από 3,80- 4,10 ευρώ και το ελαιόλαδο  οξύτητας τριών γραμμών, θα έχει τιμή 3,40 ίσως και κάτι παραπάνω. Η τιμή αυτή είναι ανίκανη να αντισταθμίσει τις απώλειες της μειωμένης παραγωγής. Για το θέμα της ποιότητας ο κ. Καλλιμώρος επισήμανε ότι από τη στιγμή που ο καρπός έχει προσβολές, εννοείται ότι το ελαιόλαδο θα είναι χαμηλής ποιότητας και θα έχει και οξέα, κυρίως από ελαιοπαραγωγούς που δεν φρόντισαν να ραντίσουν μετά της βροχές για τις προσβολές της ελιάς με χαλκούχα σκευάσματα. Όμως ακόμα και αυτοί που το έκαναν, θα έχουν πρόβλημα μικρότερο βεβαίως.»

Ο  κ. Καλλιμώρος τόνισε ακόμα ότι κατά την άποψή του, είναι καλύτερο να γίνει μια προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του ελαιολάδου και ας πάρουν μικρότερες ποσότητες οι ελαιοπαραγωγοί και για το λόγο αυτό θα ήταν προτιμότερο να αφήσουν τις χαλασμένες ελιές να πέσουν από μόνες τους και να μαζέψουν τις υπόλοιπες. Βεβαίως είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς πότε πρέπει να ξεκινήσει το λιομάζωμα, είναι και οι ίδιοι οι παραγωγοί προβληματισμένοι, ωστόσο στις περισσότερες περιοχές έχουν ήδη βγει για ελιές. Πάντως, το  ελαιοτριβείο της Ένωσης έχει ξεκινήσει κανονικά και όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Η-Ο αγοράζουν και ελαιόλαδο από παραγωγούς.

papadopoulos-ladi

Κ. Παπαδόπουλος: «Το λάδι δυστυχώς δεν θα είναι καλής ποιότητας»

Όπως επεσήμανε μιλώντας στο ypaithros.gr ο ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα ελαιοτριβεία του νομού, πιστοποιημένου για παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου, και παραγωγός αγουρέλαιου και Premium εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με πολλά διεθνή βραβεία, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, η παραγωγή αναμενόταν να είναι μειωμένη λόγω του αυξημένου όγκου ελιάς, που παρατηρήθηκε πέρυσι. Αυτό, όμως, που δεν περίμεναν, ήταν οι δυσμενείς για τα ελαιόδεντρα καιρικές συνθήκες με πολλή υγρασία και ζέστη που σάπισαν την ελιά, αλλά και η επέλαση του δάκου.

«Η μισή παραγωγή που είχαμε υπέστη σοβαρό πλήγμα από το δάκο και τις καιρικές συνθήκες. Το λάδι, δυστυχώς, δεν είναι καλής ποιότητας. Είναι μια από τις χειρότερες χρονιές που θυμάμαι», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος. Πέρα από τους φυσικούς παράγοντες, ο κ. Παπαδόπουλος αποδίδει την κατάσταση και στην έλλειψη γνώσης των παραγωγών, οι οποίοι δεν μερίμνησαν για την προστασία της ελιάς, τη στιγμή που θα μπορούσαν να ραντίζουν με χαλκούχα σκευάσματα δύο φορές, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Τέλος, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και διευθυντή του προγράμματος δακοκτονίας στην ΠΕ Ηλείας Γιώργο Μικέογλου, o οποίος επίσης μίλησε στο ypaithros.gr τα μειωμένα κονδύλια επέδρασαν αρνητικά και οδήγησαν σε άγονο διαγωνισμό αφήνοντας αψέκαστα από αναδόχους περίπου δύο εκατ. δέντρα. Κάποιες περιοχές δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, παρότι είχε γίνει η σχετική πρόβλεψη, για καθαρά διαγωνιστικούς λόγους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος