FOLLOW US: facebook twitter

«Οργώνει» τις ΗΠΑ το οικονομικό επιτελείο

Ημερομηνία: 10-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Με γνώμονα το χαμηλό κόστος δανεισμού για το Δημόσιο και την ασφάλεια που δίνει το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 24 δισ., η κυβέρνηση οργανώνει με προσεκτικά βήματα την επόμενη έξοδο στις διεθνείς αγορές, βλέποντας παράλληλα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να υποχωρούν.

Η συγκυρία τη δεδομένη χρονική στιγμή χαρακτηρίζεται ευνοϊκή πριν το ενδιαφέρον των επενδυτών αρχίσει να ατονεί και παραμείνει έτσι όσο οδεύουμε προς τον Αύγουστο, όπου οι πράξεις στις αγορές ομολόγων μειώνονται αισθητά.

Από την άλλη όμως η επικείμενη έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια είναι ένα γεγονός το οποίο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές θα μπορούσε να «επισφραγιστεί» με μία πετυχημένη ομολογιακή έκδοση πριν από τις 20 Αυγούστου ή σε μία ημερομηνία κοντά σε αυτή.

Το οικονομικό επιτελείο δεν βιάζεται. Δεν έχει ανάγκη τα λεφτά και παρακολουθεί τις εξελίξεις ώστε να εκμεταλλευτεί το παράθυρο ευκαιρίας που θα παρουσιαστεί μέχρι το φθινόπωρο.

Η επάνοδος στις αγορές θα πρέπει να γίνει με βιώσιμο τρόπο και αυτό το νόημα έχουν οι συναντήσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη με εκπροσώπους διεθνών επενδυτικών οίκων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Μαζί τους είναι και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρης Τσάκωνας.

Το πρόγραμμα συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου με τραπεζίτες, διαχειριστές κεφαλαίων, θεσμικούς επενδυτές και ξένα funds, σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη, έχει οργανώσει ο διεθνής οίκος Rothschild, ο οποίος προσφέρει σειρά εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς το Ελληνικό Δημόσιο, μεταξύ των οποίων είναι και η προετοιμασία για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Κεντρικό θέμα σε αυτές τις επαφές είναι οι προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία μετά τη συμφωνία του Λουξεμβούργου και των μέτρων που ελήφθησαν για το χρέος.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κανάλι άμεσης επικοινωνίας με ένα ευρύ κύκλο επενδυτών, οι οποίοι θα ενημερώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για τα επιτεύγματα της Αθήνας.

Αναμένονται αξιολογήσεις

Η Ελλάδα περιμένει δύο ακόμη αξιολογήσεις για την πορεία της οικονομίας της. Η πρώτη είναι στις 10 Αυγούστου 2018 από τη Fitch και η δεύτερη στις 21 Σεπτεμβρίου από τη Moody’s.

Επίσης, τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν και τα στοιχεία του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο του 2018, τα οποία θεωρούνται σημαντικά για τον εξής απλό λόγοαν η οικονομία αναπτυχθεί με ρυθμό μεγαλύτερο από το 2,3 % του ΑΕΠ του α’ τριμήνου θα δοθεί ένα ισχυρό σήμα για τοποθετήσεις από τις αγορές.

Από τις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης θα ταξιδέψουν απευθείας για Βρυξέλλες προκειμένου να παρευρεθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup που θα λάβει χώρα την προσεχή Πέμπτη και θα είναι η τελευταία του καλοκαιριού.

Κατά την διάρκεια αυτής της συνόδου αναμένεται να οριστικοποιηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης το πλαίσιο ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, στο οποίο θα υπαχθεί η χώρα μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα, προβλέπεται να εξειδικευτούν οι ρήτρες που θα συνοδεύουν την τελευταία δόση, ύψους 15 δισ. ευρώ, από το 3ο μνημόνιο, και να καθοριστεί το πρόγραμμα των τριμηνιαίων αξιολογήσεων από το κουαρτέτο των πιστωτών.

Την Παρασκευή το Δ.Σ. του ESM θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση αυτού του ποσού.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος