FOLLOW US: facebook twitter

Οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών: Αναζητούνται τα πρόσωπα και τα κίνητρα

Ημερομηνία: 22-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Για ένα ακόμα καλοκαίρι γινόμαστε μάρτυρες μεγάλων πυρκαγιών στον τελευταίο μεγάλο πνεύμονα του δήμου Ήλιδας. Μετά τις μεγάλες φωτιές σε Ανάληψη, Γεράκι και Περιστέρι πέρυσι και άλλες πολλές στην περιοχή τα τελευταία χρόνια το κακό συνεχίζεται. Πέρυσι η φωτιά ξεκίνησε από τον Κρυονέρι για να φτάσει να απειλεί το Περιστέρι μετά από ώρες. Φέτος πέντε φωτιές σε μικρό χρονικό διάστημα στην έναρξή τους στην ίδια ευρύτερη περιοχή, “φωνάζουν” για τον εμπρησμό… Όσοι γνωρίζουν την περιοχή ξέρουν πως δεν υπάρχει άλλο ενδεχόμενο… Κάποιοι έχουν βαλθεί να κάψουν τα πάντα στη συγκεκριμένη ζώνη… Στο τμήμα γης που περικλείεται από τα χωριά Γεράκι, Ανάληψη, Περιστέρι, Δαφνιώτισσα, Κρυονέρι. Αναζητείται το κίνητρο και οι εμπνευστές του σχεδίου καταστροφής αυτής της γωνιάς της Ηλείας. Είναι κάποιος παρανοϊκός που για προσωπικούς λόγους θέλει να σπείρει την καταστροφή ή συμφέροντα που έχουν βάλει στο μάτι την περιοχή που αποτελεί έναν από τους τελευταίους πνεύμονες της Ηλείας. Θα πρέπει πρώτα να αναρωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες τι συμβαίνει και κάποιοι βάζουν φωτιές και έπειτα να βοηθήσουν τις Αρχές να μπει ένα τέλος στα όσα συμβαίνουν. Γιατί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν θα αργήσουμε να θρηνήσουμε θύματα…

Σε ότι αφορά το περιβάλλον αν και υπήρξαν πολλές φωτιές υπάρχει πολύ πράσινο ακόμα και η φύση εκεί που κατά το παρελθόν πέρασε ξανά έχει αντιδράσει θετικά με τη φυσική αναβλάστηση.

Εκατοντάδες στρέμματα έγιναν στάχτη

Ο απολογισμός των εκτάσεων που κάηκαν δεν έχει γίνει γνωστός επισήμως. Πρόκειται για παρθένο δάσος στην περιοχή της Δαφνιώτισσας και αναγεννημένο στην περιοχή Γερακίου – Ανάληψης. Στην δεύτερη περιοχή εκτιμάται πως κάηκαν περί τα 120 στρέμματα δάσους, σε περιοχή που και πέρυσι είχε καεί τουλάχιστον δύο φορές. Στη Δαφνιώτισσα η φωτιά σύμφωνα με πληροφορίες έχει κάψει και αγροτικές εκτάσεις και εκτιμάται πως έγιναν στάχτη περισσότερα από 400 στρέμματα.

Εφτά πυρκαγιές σε μια μέρα

Πηγές της Πυροσβεστικής μιλώντας για τα τελευταία περιστατικά πυρκαγιών, τόνισαν πως εκτιμούν ότι αφορούν σε περιπτώσεις εμπρησμού και οι εφτά φωτιές που εκδηλώθηκαν σε λιγότερο από 24 ώρες. Η πρώτη ήταν αυτή στη Δαφνιώτισσα το μεσημέρι της Δευτέρας και ακολούθησαν ακόμα δύο με διαφορά είκοσι λεπτών στην έναρξή τους στην περιοχή «Κεραίες» σε κοντινή σχετικά απόσταση με την πρώτη. Νωρίς το απόγευμα ξέσπασε νέα διπλή πυρκαγιά στην περιοχή Γερακίου – Ανάληψης, ενώ χθες ξέσπασαν ακόμα δύο, η πρώτη στα Λυμπερέικα Γερακίου και η δεύτερη πίσω από τη θέση «Κεραίες» κοντά στο Τζαμί Πηνείας. Όλες αντιμετωπίστηκαν με μεγάλες δυνάμεις από την Πυροσβεστική.

Εννέα εναέρια μέσα

Για πρώτη φορά ίσως μετά το 2007, η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος φρόντισε η κάλυψη των πυρκαγιών στην Ηλεία, από αέρος, να είναι πλήρως καλυμμένη και από την πρώτη στιγμή. Έτσι από το μεσημέρι της Δευτέρας έως και χθες, από αέρος επιχειρούσαν τέσσερα αεροσκάφη Canadair, δύο ελικόπτερα Erickson, δύο ελικόπτερα Chinook και ένα ελικόπτερο Super Puma με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Μάλιστα σε περιπτώσεις που εκδηλώθηκαν νέες πυρκαγιές, πέραν των αναζωπυρώσεων, η επέμβαση από αέρος των Erickson, υπήρξε καταλυτική στην κατάσβεση των εστιών αυτών.

Ανησυχία για τους εμπρησμούς

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι φορείς στην περιοχή του δήμου Ήλιδας με τις πολλαπλές πυρκαγιές. Χθες το μεσημέρι στο Γεράκι, υπήρξε από όλους άμεση κινητοποίηση και βρέθηκαν κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς μεταξύ άλλων οι αντιπεριφεριάρχες Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος, Οικονομικών κ. Μπράμος, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χριστοδουλόπουλος και η βουλευτής Ηλείας κα Γεωργοπούλου – Σαλτάρη.

«Παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη των πυρκαγιών και των δύο μετώπων που υπήρχαν στην περιοχή μας. Το πολύ καλό και σημαντικό είναι ότι πολλές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες κινητοποιήθηκαν άμεσα και κατασβήσαν τα μέτωπα. Είμαστε σε συνεχή επαφή και με τον περιφερειακό διοικητή και το διοικητή των Π.Υ. Ηλείας. Έδωσαν μάχη οι πυροσβέστες όλη η νύχτα και ευτυχώς δεν είχαμε θύματα ή εκκένωση χωριών. Να συγχαρούμε τους ανθρώπους αυτούς που έκαναν αγώνα για να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Οι ταυτόχρονες εστίες μας βάζουν σε υποψίες για εμπρησμούς. Είναι δουλειά του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής για συλλέξει στοιχεία» σχολίασε η βουλευτής Ηλείας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος αναφερόμενος στα τελευταία γεγονότα σχολίασε πως «… μας προβληματίζει αρκετά γιατί σε μια ακτίνα λίγων χιλιομέτρων εμφανίζονται συνεχώς εστίες το τελευταίο διήμερο αλλά και το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Η Αστυνομία είναι ενήμερη, όλη η περιοχή παρακολουθείται, έχουν γίνει επισημάνσεις στους κατοίκους. Είμαστε όλοι υπό τις οδηγίες της Πυροσβεστικής. Το συντονιστικό έχει συνεδριάσει από το απόγευμα της Δευτέρας και έχουν τεθεί όλα τα μέσα που έχουν ζητηθεί από την Πυροσβεστική, στις διαταγές της, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να έχουμε το λιγότερο επώδυνο αποτέλεσμα».

Έκδηλη είναι και η ανησυχία του δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου.

«Δυστυχώς οι φωτιές δεν έχουν τέλος. Είχαμε εκδήλωση καινούργιας εστίας στο Γεράκι στα Μάρμαρα, σε απόσταση 200 μ. από τα τελευταία σπίτια του χωριού. Ευτυχώς που οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν στην περιοχή και ενήργησαν αμέσως και μπόρεσαν να την σβήσουν. Αυτό πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίο. Δεν είναι δυνατόν, στην ίδια θέση έβαλαν φωτιά πριν από είκοσι ημέρες. Μίλησα με τον αρχηγό της Αστυνομίας και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής και ζήτησαν να «σηκώσουν» και εναέρια μέσα για να παρακολουθούν την περιοχή. Αν υπάρχουν ύποπτοι να δει και η Ασφάλεια τι θα κάνει. Έχουμε μεικτές περιπολίες με εθελοντές και προσωπικό από την 117 ΠΜ και την ΣΕΤΤΗΛ, αλλά και με το δήμο, γιατί αυτές οι ημέρες είναι επικίνδυνες. Οι φωτιές εκδηλώνονται σε σημεία που δεν είχαν καεί ξανά. Δηλαδή στόχος είναι να μην μείνει τίποτα από τα δάση. Πρέπει και οι πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων με τις ομάδες πυροπροστασίες και όλοι μας να εντείνουμε την προσοχή μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Προσαγωγές για τις φωτιές

Τουλάχιστον πέντε άτομα έχουν προσαχθεί για να καταθέσουν σε πρώτη φάση σχετικά με τις πυρκαγιές στο δήμο Ήλιδας, από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι εφτά πυρκαγιές που ξέσπασαν στην ευρύτερη περιοχή Δαφνιώτισσας, Γερακίου, Ανάληψης τις τελευταίες ώρες θορύβησαν πολύ τις Αρχές. Μετά τη φωτιά που ξέσπασε στη θέση Μάρμαρα στα Λυμπερέικα Γερακίου έγιναν αρκετές προσαγωγές ατόμων, είτε υπόπτων για εμπρησμό είτε για να καταθέσουν σχετικά με το αν και τι γνωρίζουν για τις πυρκαγιές.

Από την άλλη πλευρά οι δυνάμεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, ενισχυμένες και με αστυνομικούς από την Αχαΐα περιπολούν σε περιοχές όπου αποτελούν πιθανούς στόχους να υπάρξει πυρκαγιά. Κυρίως οι δυνάμεις της ΟΠΚΕ έχουν εξαπλωθεί σε διάφορα σημεία στην περιοχή. Το συντονισμό του έργου έχει αναλάβει ο αναπληρωτής του Αστυνομικού Διευθυντή Ηλείας Βαγγέλης Αναγνωστάκης. Αξίζει να σημειώσουμε πως η κινητοποίηση της Αστυνομίας στις πυρκαγιές από το μεσημέρι της Δευτέρας, υπήρξε υποδειγματική, υποβοηθώντας το έργο της Πυροσβεστικής και δρώντας προληπτικά σε πολλές περιπτώσεις για τους πολίτες.

Δολιοφθορά στις δεξαμενές της Πυροσβεστικής στην Ανάληψη

Το οργανωμένο σχέδιο των εμπρηστών φαίνεται να είναι καλά μελετημένο στην περιοχή της Ανάληψης και του Γερακίου. Δεν είναι μόνο τα συχνά «χτυπήματα» και ιδιαίτερα τα τελευταία σε στιγμές που οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι απασχολημένες σε άλλα σημεία με πυρκαγιές. Είναι και η δολιοφθορά που έγινε σε δεξαμενές νερού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας, στην περιοχή της Ανάληψης και κοντά στο μοναστήρι. Μια περιοχή που έχει απειληθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια από πυρκαγιές.

Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ανάληψης Βαγγέλης Παλυβός, «…υπέπεσε στην αντίληψή μου ότι οι δεξαμενές είναι άδειες. Συγκεκριμένα βρήκα τη μια δεξαμενή με την βάνα ανοιχτή και άδεια από νερό και τη δεύτερη με λίγο νερό. Προτείναμε να μας φέρουν σε χώρο του χωριού για να τις έχουμε πάντα γεμάτες και να είναι προφυλαγμένες από δόλιες πράξεις. Μου απάντησαν πως θα εξετάσουν το θέμα, ενώ μου επισήμαναν πως κάποιος τις αδειάζει. Δεν τις έχουν γεμίσει ακόμα. Μπορεί να αδειάστηκαν από δόλο. Θα πρέπει όμως να ξαναγεμίσουν με νερό ώστε σε περίπτωση ανάγκης να χρησιμοποιηθούν» σχολίασε ο κ. Παλυβός, που τα τελευταία χρόνια έχει δει πολλές φορές να απειλείται και να κινδυνεύει το χωριό του από τον πύρινο εφιάλτη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος