FOLLOW US: facebook twitter

Οργή λαού στη Βάρδα: Μεγάλη κινητοποίηση για το Κέντρο Υγείας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών

Ημερομηνία: 27-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Καμία έκπτωση στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Βάρδας είναι το βασικό αίτημα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, που χθες πραγματοποίησαν μια δυναμική κινητοποίηση έξω από την υγειονομική μονάδα. Εκατοντάδες κάτοικοι της Βουπρασίας, εκπρόσωποι φορέων και του δήμου, συμμετείχαν σε αυτή την κινητοποίηση με στόχο να αποτρέψουν τον περιορισμό του χρόνου της ημερήσιας λειτουργίας του και την ενίσχυση με προσωπικό.

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, τόνισε σε δηλώσεις του πως η δημοτική αρχή δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία του ΚΥ Βάρδας. «Εμείς θέλουμε να παραμείνει ως κεντρική υγειονομική δομή του δήμου μας και να προσφέρει ιατρική περίθαλψη για όλο το δήμο 24 ώρες το 24ωρο 365 ημέρες το χρόνο. Θα επιμείνουμε σε αυτό και δεν θα επιστρέψουμε σε κανέναν να το αλλάξει. Θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, παρά τις διαβεβαιώσεις της 6ης ΥΠΕ, με έναν έτοιμοι φάκελο με όλα τα στοιχεία του ΚΥ Βάρδας. Παροχές υγείας χωρίς γιατρούς και προσωπικό δεν γίνεται. Πάντα μια αναδιοργάνωση μειώνει το οικονομικό κόστος και ότι συνεπάγεται. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στην υγεία, την ασφάλεια, την παιδεία. Δεν θα παιχτεί κανένα παιχνίδι στην πλάτη των πολιτών μας».

«Αγωνιζόμαστε για να παραμείνει το Κέντρο Υγείας στη Βάρδας. Είναι η μοναδική υγειονομική δομή στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Τα μηνύματα που έχουμε λάβει από την ΥΠΕ είναι ενθαρρυντικά. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τον αγώνα για να μπορέσουμε στο τέλος να παραμείνει το Κέντρο Υγείας στην περιοχή και να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους κατοίκους και στη γύρω περιοχή. Μας έδωσαν διαβεβαιώσεις πως θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του. Αυτή την ώρα κάνουμε αυτό που λένε «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής του Γ.Ν. Αμαλιάδας και κάτοικος Βάρδας Γιάννης Λέντζας.

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, Νίκος Κούτρας, τόνισε πως «ο κόσμος απαιτεί να παραμείνει ανοιχτό, καλύπτουμε μια μεγάλη περιοχή, τα κοντινότερα Κέντρα Υγείας είναι της Γαστούνης και της Κάτω Αχαγιάς, σε απόσταση 25 χλμ το καθένα. Σε περίπτωση που το Κέντρο Υγείας κλείσει το βράδυ θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα» επισήμανε και συμπλήρωσε πως η περιοχή έχει επιπλέον να καλύψει χιλιάδες αλλοδαπούς εργαζόμενους στις καλλιέργειες, ενώ ήδη βρίσκεται σε καραντίνα λόγω εμφάνισης κρουσμάτων ελονοσίας. «Πιστεύω να κυριαρχήσει η λογική και το Κέντρο Υγείας να παραμείνει ανοιχτό όλο το 24ωρο διότι έτσι είναι το σωστό και το δίκαιο» συμπλήρωσε.

«Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της περιοχής, Ανδρέας Τσίρος, από την πλευρά του μίλησε με σκληρή γλώσσα λέγοντας πως η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα. «Θα αντισταθούμε στις μνημονιακές πολιτικές, που θέλουν όποιος έχει λεφτά να μπορεί να ζήσει και όποιος δεν έχει να πεθάνει. Ο λαός της Βουπρασίας σύσσωμος και τα μαγαζιά και ο κόσμος γύρω από την περιοχή, βρίσκεται συγκεντρωμένος εδώ – τα καταστήματα είναι κλειστά – προκειμένου να διεκδικήσουν την 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, 365 μέρες το χρόνο.

Δεν εννοούμε και δεν παζαρεύουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας, σε καμία περίπτωση και εάν το πρόβλημα τους είναι οικονομικό, να κόψουν το σβέρκο τους, όποιοι κι αν είναι αυτοί να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας. Στη νυχτερινή βάρδια εξυπηρετεί τουλάχιστον 150 βαριά περιστατικά το μήνα και καταλαβαίνετε πως δεν εννοούμε να θρηνήσουμε κανέναν συντοπίτη μας. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Όποιοι απεργάζονται σχέδια για κλείσιμο να ξέρουν πως θα βρουν την τοπική κοινωνία απέναντί τους» είπε.

Ως εκπρόσωπος της ΠΟΕΔΗΝ αλλά και με την ιδιότητά του ως προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ.Ν. Αμαλιάδας Βασίλης Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα της δημόσιας Υγείας αλλά και επιμέρους σε αυτά των Κέντρων Υγείας. «Το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας μπορεί στα χαρτιά να γράφει ότι θέλουν, αλλά στην ουσία είναι ανεφάρμοστα. Αν ποτέ τεθεί σε εφαρμογή ταυτόχρονα έχουμε συρρίκνωση πολλών κέντρων Υγείας στης χώρας, πολλά θα κινδυνέψουν να κλείσουν, γιατροί θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία για εφημερίες και βέβαια, ελαχιστοποίηση του ωραρίου λειτουργίας τους. Ο λαός της Βουπρασίας δίνει σήμερα δυναμικό παρόν. Τα προβλήματα είναι κοινά τους συμπαραστεκόμαστε, θα παλέψουμε και στο τέλος θα νικήσουμε».

Τέλος ο επικεφαλής του Συλλόγου Φίλων ΚΥ Βάρδας Παναγιώτης Χατζής, κατήγγειλε μεθοδεύσεις για το Κέντρο Υγείας Βάρδας. «Θα δώσουμε σύντομα στη δημοσιότητα στοιχεία για αυτά που λέμε για το Κέντρο Υγείας Βάρδας. Διεκδικούμε να μην υποβαθμιστεί στο ελάχιστο το Κέντρο Υγείας που σώζει ζωές. Αν μπορεί κάποιος να βγει και να πει επίσημα πως δεν είναι χρήσιμο το Κέντρο Υγείας Βάρδας και να αναλάβει τις ευθύνες του. Αν γίνει κάτι και κλείσει τις νυχτερινές ώρες την ευθύνη θα την έχουν εκείνοι που θα το πράξουν. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και εδώ ξεκινάμε πόλεμο».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος