FOLLOW US: facebook twitter

Ομοίωμα του Υποβρυχίου «Παπανικολής» στο Λάτσειο

Ημερομηνία: 15-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

liatsis-ypovrixio

Δώρισαν χθες στο Δήμο Πύργου Απόστρατοι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού

Ομοίωμα του υποβρυχίου «Παπανικολής», κοσμεί από χθες το γραφείο του Δημάρχου Πύργου, και αποτελεί δωρεά Αποστράτων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στο Δήμο.

Η παράδοση, του συγκινητικού αυτού δώρου, έγινε από τον ίδιο των δημιουργό του ομοιώματος, τον Υποπλοίαρχο Νικόλαο Βούλγαρη, παρουσία του Σημαιοφόρου Χαράλαμπου  Γιακουβάκη (αντιπροέδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων), τον Αντιπλοίαρχο Ζώη Υφαντή (πρόεδρο Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ηλείας) και τον Αντιπλοίαρχο Αναστάσιο Αράπογλου (αντιπρόεδρο της ΕΑΑΝ Ηλείας).

liatsis-ypovrixio1

Ο Δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής, εξέφρασε τη συγκίνηση του για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων και κυρίως για την προσφορά του ομοιώματος του υποβρυχίου στο Δήμο. «Το παρέλαβα από δυο Απόστρατους Αξιωματικούς που την υπόθεση Πατρίδα την έχουν μέσα τους, σε όσο πιο καλή θέση γίνεται. Ο ένας κατασκεύασε το υποβρύχιο «Παπανικολής» που τίμησε όσο κανένας άλλος, ο κυβερνήτης του, ο Ιατρίδης. Μιλάω για τον κ. Νικόλαο Βούλγαρη και τον κ. Χαράλαμπο Γιακουβάκη και σήμερα πήρε την θέση του, το υποβρύχιο στο γραφείο Δημάρχου και εδώ θα παραμείνει για πολλά χρόνια, για να θυμίζει ότι από αυτή την πόλη ξεκίνησε ένας ήρωας που είχε, από ότι μου περιέγραψαν και από ότι έχω διαβάσει, μια μοναδικότητα. Ένας ξεχωριστός αξιωματικός, ένας υπέροχος Έλληνας, μια ολόκληρη ιστορία για το Ναυτικό.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που κάνατε αυτή την τιμή, την ξεχωριστή για την πόλη, για το Δήμο και για μένα και πάντα να είμαστε καλά και να γιορτάζουμε την επέτειο που αυτός ο άνθρωπος έκανε αυτά τα πράγματα που θα μείνουν άσβεστα στην ιστορία των Ελλήνων».

Ο Απόστρατος Αξιωματικός κ. Γιακουβάκης, υπηρέτησε όπως είπε, στο υποβρύχιο «Παπανικολής» το 1974, είχε ταξιδέψει με το καινούργιο υποβρύχιο «Παπανικολής» C120 το γερμανικό, ενώ συμμετείχε και στην Κυπριακή τραγωδία το 1974 με το υποβρύχιο «Γλαύκος». «Την ιστορία του Ιατρίδη την έχουν ακούσει όλοι στο Ναυτικό, υπάρχουν στοιχεία τα οποία είναι γνωστά και στοιχεία τα οποία είναι άγνωστα. Αυτό το άγνωστο ήρθαμε να τιμήσουμε σήμερα. Το «Παπανικολής» άφησε ιστορία στο Πολεμικό Ναυτικό. Ευχαριστώ τον κύριο Δήμαρχο για την τιμή που μου έκανε να προσφέρω στο Δήμο Πύργου και στον ίδιο κυβερνήτη Μίλτων Ιατρίδη, την μνήμη και την δόξα που αξίζει στους υποβρύχιους».

Την τιμή και τη συγκίνηση του, εξέφρασε και ο Απόστρατος Αξιωματικός Νικόλαος Βούλγαρης, που κατασκεύασε το ομοίωμα τονίζοντας ότι είναι το μοναδικό που υπάρχει σαν το «Παπανικολής» της εποχής εκείνης. «Με μεγάλη τιμή το προσφέρουμε στον κ. Δήμαρχο και στην πόλη σας από την οποία ήταν ο Ιατρίδης και πιστεύω ότι κάναμε το καθήκον μας στο ακέραιο».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος