FOLLOW US: facebook twitter

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ: «Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα»

Ημερομηνία: 28-10-2016 | Συντάκτης:

mixalopoulos-nikos

Άρθρο του Νίκου Μιχαλόπουλου – γεωπόνου

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο λαός της Ηλείας νοιώθει πικρία – οργή – θυμό και απογοήτευση από τις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις και τις ανέξοδες υποσχέσεις της Πολιτείας αλλά και για το πώς θεσμικοί εκπρόσωποι χειρίστηκαν ή χειρίζονται τα θέματα που έχουν να κάνουν με την αναπτυξιακή προοπτική του Νομού μας. (πραγματοποίηση μεγάλων έργων – λιμάνια – οδικοί άξονες – Πανεπιστημιακές σχολές – σιδηρόδρομος – αρδευτικό δίκτυο – Νοσοκομείο).

Δυστυχώς η Ηλεία έχει το προνόμιο να υφίσταται πάντα μια διαφορετική μεταχείριση.

Νομίζω ότι σε τούτο το Νομό υπάρχει περίσσεια πολιτικής υποκρισίας και ασυνεννοησίας.

Θεωρώ πιο έντιμο και πιο σωστό να δηλώνει κανείς ό,τι αυτά μπορούσα να κάνω και αυτά έκανα από το να προσπαθεί να ωραιοποιεί τα πράγματα και να μεταθέτει ευθύνες ανάλογα με το πώς θα εξασφαλισθεί η πολιτική του επιβίωση.

Σε  ότι αφορά το πρόβλημα με την κατασκευή της «κουτσουρεμένης» πλέον Ολύμπιας Οδού, παρά τις περί του αντίθετου δηλώσεις ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε μείωση του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου, δεν είναι τωρινό, το κλήμα ήταν στραβό από παλιά.

Και όπως κάθε δρόμος έχει τη δική του ιστορία έτσι και για την Ολύμπια Οδό αξίζει κανείς να ανατρέξει σε δηλώσεις εκπροσώπων, φορέων κλπ παραγόντων κυρίως το 2013 για να καταλάβει τι είδους συμβάσεις είχαν υπογραφεί στο ξεκίνημα της διαδικασίας, τι σόι διαπραγμάτευση έγινε, ποιοι επέβαλαν τους όρους, ποιοι παραβίασαν τις  συμβατικές τους  υποχρεώσεις, με ποια επιχειρήματα αποδεχθήκαμε αυτή τη διαπραγματευτική τακτική και ποιοι θυσίασαν την Ηλεία. Και φυσικά δεν χωράει αμφιβολία ότι ο τότε Υπουργός Υποδομών «ο αδιάβαστος» κος Χρυσοχοϊδης και η Κυβέρνησή του   υπήρξε ο μοιραίος άνθρωπος για το έργο.

Όταν στις 26-11-2013 ανακοίνωνε στους Αυτοδιοικητικούς την επανεκκίνηση των έργων και  απένταξε μόνο το Πάτρα – Πύργος από τη σύμβαση παραχώρησης για να εκτελεστεί (αν είναι δυνατόν) ως δημόσιο έργο, το οποίο θα δημοπρατείτο  το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο του 2014 και τα χρήματα που φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το νέο ΕΣΠΑ ,  ΣΕΣ 2014 – 2020  και βέβαια ότι  το επίμαχο τμήμα  θα ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με το Κόρινθος – Πάτρα δηλαδή τέλος του 2016.

Κατά την γνώμη μου  οι  τότε συμμετέχοντες στη σύσκεψη δεν θα έπρεπε  να δεχθούν τη μοναδική απένταξη του έργου από τη σύμβαση παραχώρησης και πολύ περισσότερο  να μην του επιτρέψουν τον Οκτώβρη του 2014 να έρθει στον Πύργο να μας κοροϊδέψει για δεύτερη φορά  ανακοινώνοντας την έναρξη της διαδικασίας της δημοπράτησης.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις 4-12-2013 στην ομιλία του λίγο πριν την ψήφιση του Νόμου 4219/2013 με το άρθρο 5 παραπλάνησε κάποιους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους μας προκειμένου να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που αφορούσε τις νέες συμβάσεις παραχώρησης.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε τη χαρακτηριστική δήλωση του κ. Βιδάλη  (27-2-2012) που είχε οριστεί από την τότε κυβέρνηση ως ειδικός διαπραγματευτής για τις συμβάσεις παραχώρησης: «Τέρμα η Ολύμπια Οδός στο κομμάτι μετά την Πάτρα». Άραγε τι σόι διαπραγμάτευση έκανε ο κ. Βιδάλης και ποιος έψαξε για τυχόν ευθύνες του;

Στις 18-04-2013 ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έλεγε:  «είμαι σίγουρος ότι οι Βουλευτές ιδίως της Πελοποννήσου που θα κληθούν να ψηφίσουν την όποια αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η  αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης δεν είναι μια απλή διαδικασία καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αφενός  έχει κυρωθεί με Νόμο από την Ελληνική Βουλή, αφετέρου το δίκτυο είναι Διευρωπαϊκό (το είπε και ο Χρυσοχοϊδης ότι ήταν ενταγμένο από το 1996 στα ευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών Απόφαση 1692/1996 παράρτημα Ι) χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς πόρους που είναι επιλέξιμοι μόνο όταν ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο δηλαδή μέχρι την Τσακώνα  και τη σύνδεσή του με την Κόρινθο – Τρίπολη – Καλαμάτα».

Αυτές κατά την γνώμη μου και άλλες πολλές δηλώσεις ο τύπος έχει την υποχρέωση (χωρίς διάθεση υπόδειξης) να τις  ξαναφέρει στην επικαιρότητα μήπως επιτέλους σταματήσει το εμείς – εσείς, εσείς – εμείς κλπ, ειδικά όταν πρέπει να διεκδικήσουμε σοβαρά έργα για το Νομό μας.

Να δούμε όμως που βρισκόμαστε σήμερα:

Η σημερινή κυβέρνηση δια του Υπουργού κ. Σπίρτζη λέει ότι η προηγούμενη είχε προγραμματίσει μια διαγωνιστική διαδικασία με ψευδές χρονοδιάγραμμα χωρίς μελέτη κόστους – οφέλους, χωρίς εξασφαλισμένες πιστώσεις. Οι άλλοι λένε ότι το έργο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στην εφημερίδα των ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, έχει πάρει κωδικό και ότι ο  Σπίρτζης κατάργησε παράνομα τον διαγωνισμό .

Απ΄ ότι ξέρω στο Νομό μας ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τρεις Βουλευτές. Δεν μπορούν μαζί με τους άλλους δύο και όλα τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στα πρακτικά της Βουλής να μας πουν ακριβώς τι στο διάολο συμβαίνει με αυτό το έργο; Γιατί προσωπικά μπορεί εγώ να πιστεύω ότι το έργο χάθηκε τότε, όμως και η σημερινή διαδικασία δεν πείθει κανέναν ότι το έργο θα γίνει και μάλιστα με δημόσιες δαπάνες.

Όμως,  επειδή το ζητούμενο είναι να γίνει πάση θυσία ο δρόμος όχι μόνο για την ανάπτυξη της Ηλείας αλλά πρώτα απ’ όλα να μπει ένα τέλος στη μαύρη σελίδα των πολύνεκρων δυστυχημάτων,  θεωρώ ότι:

  • Οι περιφορές για μια ακόμη φορά από Υπουργείο σε Υπουργείο από κόμμα σε κόμμα δεν έχουν κανένα νόημα γιατί δεν θα υπάρξει κανείς που να μην αναγνωρίσει την αναγκαιότητα κατασκευής του έργου.
  • « Οι λεονταρισμοί» του τύπου εμείς δεν κάνουμε πίσω, εδώ και τώρα θέλουμε αυτό, μόνο ως επένδυση για πολιτική επιβίωση μπορεί να την εκλάβει κανείς αφού δεν έγινε τότε που έπρεπε.
  • Πρέπει να γίνουμε πιο πρακτικοί και πιο ουσιαστικοί όταν πρόκειται να διεκδικήσουμε κάτι σοβαρό για το Νομό μας.
  • Η Ηλεία έστω και τώρα μπορεί να μπει σε τροχιά ανάπτυξης αρκεί να εγκαταλείψουμε την ατομική προσπάθεια και να υιοθετήσουμε τη συλλογική δράση.
  • Να αντιληφθούμε ότι η λογική του κατόπιν ενεργειών μου, η δημιουργία θεσμικών μετώπων κλπ, οδήγησε την Ηλεία στην υπανάπτυξη δεδομένου   ότι πάντα  μας προλάβαιναν τα γεγονότα.

Τέλος πιστεύω πως μέχρι τώρα οι εκλεγμένοι και μη δεν έχουμε κάνει το χρέος μας σε αυτή  τη λογική της συλλογικής δράσης και διεκδίκησης. Είναι καιρός να αλλάξουμε συμπεριφορά και νοοτροπία. Νομίζω ότι έχουμε λοξοδρομήσει και πολύ φοβάμαι ότι ο δρόμος για την Ολύμπια οδό θα είναι μακρύς και δύσκολος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος