FOLLOW US: facebook twitter

Ολιγωρία και αδιαφορία «κλείνουν» σήμερα τη ΜΕΘ Πύργου!

Ημερομηνία: 13-04-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Στο … και πέντε, αναζητά λύση η 6η ΥΠΕ που είναι ενήμερη από τις αρχές Μάρτη

Δεν «εμφανίστηκαν» οι δυο γιατροί από τη Ζάκυνθο

Η απίστευτη ολιγωρία, που επέδειξε η Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, οδηγεί σήμερα την ζωτικής σημασίας Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Πύργου σε «λουκέτο». Με την κατάσταση να έχει φτάσει στο … «μη παρέκει», η Διευθύντρια της ΜΕΘ Έφη Βρεττού, αιτήθηκε την προσωρινή αναστολή της Μονάδας από σήμερα Μ. Τετάρτη 13 Απριλίου, κάτι για το οποίο υπήρξε και ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Ηλείας που διαβιβάστηκε προς τελική έγκριση στο ΕΚΕΠΥ, τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ.

Σαράντα πέντε περίπου μέρες, από τις αρχές Μαρτίου, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Πύργου με συναντήσεις στο Υπουργείο Υγείας και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, έχει ενημερώσει για το πρόβλημα υποστελέχωσης της Μονάδας – μετά την συνταξιοδότηση του Δ/ντή και την παραίτηση ενός γιατρού- αναζητώντας εναγωνίως λύση ώστε να μην οδηγηθεί η ΜΕΘ σε αναστολή της λειτουργίας της, καμία όμως ουσιαστική ενέργεια δεν έγινε για την αποφυγή του «λουκέτου» παρά μόνο, την περασμένη Παρασκευή όπου ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Τάκης Νικολόπουλος, έδωσε εντολή – κατά δήλωση του- σε δυο γιατρούς της ΜΕΘ Ζακύνθου που δεν λειτουργεί, να μετακινηθούν στη Ν.Μ. Πύργου.  Οι γιατροί ωστόσο, ενώ θα έπρεπε να «εμφανιστούν» στη ΜΕΘ Πύργου προχθές Τρίτη 11 Απρίλη, δεν ήρθαν, ενώ ο ένας ήδη αιτήθηκε αναρρωτική άδεια έξι ημερών, δηλαδή μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα…

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, οι δυο εναπομείναντες Εντατικολόγοι της ΜΕΘ Πύργου, έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο ανθρώπινης αντοχής και ορίων, καθώς κράτησαν «ζωντανή» τη Μονάδα για περισσότερο από ένα μήνα, αιτήθηκαν την αναστολή της λειτουργίας της…  Όπως εξηγεί όμως, η Διευθύντρια της ΜΕΘ Πύργου κ. Βρεττού, αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία στους συγγενείς των τεσσάρων βαριά ασθενών που νοσηλεύονται τους οποίους θα συνεχίσουν να καλύπτουν και να φροντίζουν έως ότου κενωθεί και η τελευταία κλίνη.

«Δεν είναι η μοναδική φορά που συζητάμε το θέμα αλλά είναι η πιο σημαντική μέρα γιατί μετά από προσπάθειες σοβαρές όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση λύση. Η διοίκηση του Νοσοκομείου είναι ενήμερη για το πρόβλημα υποστελέχωσης σε εξειδικευμένο προσωπικό από τα τέλη Φλεβάρη και έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανεύρεση εξειδικευμένων ιατρών από άλλα Νοσοκομεία, κατέστη όμως αδύνατο. Από εμάς, τους δυο εξειδικευμένους ιατρούς (εκτός από εμένα και την Επιμελήτρια Α κ. Σκλάβου) δόθηκε όλο το χρονικό περιθώριο, καλύπτοντας όχι μόνο στη καθημερινή εργασία και εφημεριακά τη λειτουργία της Μονάδας.

«Αδυνατούμε να λειτουργούμε κάτω από αυτές τις συνθήκες και αυτή την ένταση και αιτούμαστε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της ΜΕΘ, αν και είναι κάτι βεβαίως που το απευχόμαστε και δεν το θέλουμε» τόνισε η Διευθύντρια της Μονάδας κ. Βρεττού.

Όλα τα διαβήματα δεν καρποφόρησαν. Είχαμε μια γραπτή ενημέρωση προχθές το μεσημέρι για την απόσπαση 2 γιατρών από την Μονάδα του Νοσοκομείου Ζακύνθου που δεν λειτουργεί. Δεν εμφανίστηκαν οι γιατροί και ενόψει της εξάντλησης του εφημεριακού προγράμματος – αύριο (σ.σ. σήμερα) η τελευταία ημέρα –  αδυνατούμε να λειτουργούμε κάτω από αυτές τις συνθήκες και αυτή την ένταση και αιτούμαστε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της ΜΕΘ. Είναι κάτι βεβαίως που το απευχόμαστε και δεν το θέλουμε. Θέλουμε να έρθει άμεσα γιατρός που να μπορεί να μας βοηθήσει!» δήλωσε η κ. Βρεττού και επανέλαβε πως αν δεν έρθει η στήριξη που αναμένουν, η ΜΕΘ θα παραμείνει σε πλήρη λειτουργία από το προσωπικό της έως ότου κενωθεί και η τελευταία κλίνη. «Με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα και με μετακίνηση ασθενών σε όμορες μονάδες. Το σίγουρο όμως είναι πως δεν μπορούμε να δεχθούμε καινούργιους ασθενείς. Αυτό σημαίνει, ότι η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος (ανήκουμε στο ΕΚΑΒ Δυτ. Ελλάδας) χάνει 5 πολύτιμα κρεβάτια ΜΕΘ!».

Την 6η ΥΠΕ, το ΕΚΕΠΥ, το ΕΚΑΒ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για «εγκληματική αδιαφορία» κατήγγειλε χθες ο κ. Μυλωνόπουλος, τακτικό μέλος του Δ.Σ. του Γ.Ν. Ηλείας τονίζοντας ότι εδώ και δυο μήνες περίπου γνωρίζει το πρόβλημα και δεν κάνει τίποτα για την λειτουργία της πιο σημαντικής μονάδας ενός Νοσοκομείου που ονομάζεται ΜΕΘ

«Εγκληματική αδιαφορία»

Ο κ. Παναγιώτης Μυλωνόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Γ.Ν. Ηλείας, κατήγγειλε όπως είπε την 6η ΥΠΕ, το ΕΚΕΠΥ, το ΕΚΑΒ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για «εγκληματική αδιαφορία» τονίζοντας ότι εδώ και δυο μήνες περίπου γνωρίζει το πρόβλημα και δεν κάνει τίποτα για την λειτουργία της πιο σημαντικής μονάδας ενός Νοσοκομείου που ονομάζεται ΜΕΘ. «Παρά τις επισκέψεις του Διοικητή στην 6η ΥΠΕ και στο Υπουργείο, εδώ και δυο μήνες τώρα, μας εμπαίζουν και αδιαφορούν τελείως.  Θέλω να καλέσω τον Δήμαρχο της πόλης, τους επικεφαλής των αυτοδιοικητικών παρατάξεων του Δημ. Συμβουλίου σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρουμε αποφάσεις για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά το Νοσοκομείο και την ασφάλεια των ασθενών».

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφερθεί ότι σήμερα στις 12 το μεσημέρι, ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος θα ενημερώσει στο γραφείο του για το θέμα, τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο και τον αντιδήμαρχο Πύργου Διονύση Μπέλτσο.

«Είναι λυπηρό για την Ηλεία και την περιφέρεια η αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ καθώς οι βαρέως πάσχοντες θα γίνονται… «μετανάστες» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών κ. Γκανταΐφης.

«Λυπηρό αυτό που συμβαίνει…»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νίκος Γκανταΐφης, χαρακτήρισε «λυπηρό» για την Ηλεία και την Περιφέρεια την αναστολή λειτουργίας της Μονάδας, εκφράζοντας την στήριξη του, στους συναδέλφους του Εντατικολόγους που με προσωπική κατάθεση ψυχής συνέχισαν και στήριξαν τη λειτουργία της ΜΕΘ. «Πλέον, δεν μπορούν να παραμείνουν με μόνο δυο γιατρούς, γιατί καθίσταται επικίνδυνη η λειτουργία της και για τους ασθενείς και για το προσωπικό που έχει περάσει τα όρια των δυνατοτήτων του. Ως εκ τούτου, σήμερα αιτήθηκε το Δ.Σ. του Νοσοκομείου την αναστολή της λειτουργίας της υπό τις παρούσες συνθήκες. Αυτό είναι λυπηρό για την κοινότητα και την περιφέρεια της Ηλείας διότι χάνει τη στήριξη όσον αφορά τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς  οι οποίοι θα γίνονται «μετανάστες» ιατρικοί οι βαρέως πάσχοντες.

Έχουμε στενή συνεργασία σαν Ένωση και με το Διοικητή και τους θεσμικούς παράγοντες και τη Δ/ντρια και τους γιατρούς της Μονάδος σε ότι αφορά τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν για να στηριχθεί και να βρεθεί λύση στο ζήτημα των ανθρώπινων πόρων με την έννοια των γιατρών της ΜΕΘ, δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση από την ΥΠΕ και όλες οι λύσεις που προτάθηκαν  και προσπάθησαν να βρεθούν από το Υπουργείο και την Περιφέρεια δεν τελεσφόρησαν. Ως εκ τούτου, και για την ασφάλεια αρρώστων και εργαζομένων εάν δε βρεθεί μια λύση μέσα στις επόμενες ώρες, γιατί έχουν συμπληρώσει τις υπηρεσίες του οι γιατροί της Μονάδας, η ΜΕΘ θα κλείσει».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος