FOLLOW US: facebook twitter

Σχέδια & προτάσεις για διαχείριση των αποβλήτων Δυτ. Ελλάδας: Θα χρηματοδοτηθούν οι ώριμες λύσεις

Ημερομηνία: 20-03-2018 | Συντάκτης:

Σχέδια και προτάσεις για  την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων στη Δυτική Ελλάδα-Σύντομα θα δημοσιευτούν οι προσκλήσεις

Bασική επιδίωξη και ευθύνη της Περιφέρειας ήταν να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, που θα διασφαλίζει ότι η Δυτική Ελλάδα θα εξελιχθεί, με βάση το ευρωπαϊκό όραμα, σε μια κοινωνία της ανακύκλωσης εντός της επόμενης εικοσαετίας. Για τον σκοπό αυτό η Περιφέρεια ενεργοποιεί πόρους 34 εκ. ευρώ , μέσω του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Η υλοποίηση του οράματος αυτού διασφαλίζει το φυσικό και κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, πλην όμως προϋποθέτει ρεαλιστικό σχέδιο, ικανό να υλοποιηθεί και να ενσωματωθεί στο σύνολό του στα δεδομένα της Περιφέρειας, καθώς και σοβαρές αλλαγές τόσο στη συμπεριφορά των καταναλωτών όσο και στην διαδικασία παραγωγής των προϊόντων. Πρέπει να δούμε το επίπεδο ετοιμότητας για να γίνουμε αποτελεσματικοί”. Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στην εισαγωγική του τοποθέτηση, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των Δήμων και των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Δυτικής Ελλάδας στην χθεσινή τεχνική συνάντηση με αντικείμενο την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων στη Δυτική Ελλάδα και τη χρηματοδότηση έργων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020.

Κατά τη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην Πάτρα, οι δικαιούχοι ενημερώθηκαν για την απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα να προχωρήσει  στην ενεργοποίηση   προσκλήσεων   από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, κινητοποιώντας σημαντικούς πόρους, οι οποίοι θα κατευθυνθούν σε  έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

«. Η υλοποίηση του νέου σχεδίου εξαρτάται από τον συγκερασμό δράσεων και πρωτοβουλιών και των δυο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά κυρίως από την έγκυρη, αξιόπιστη και πρωτίστως αποτελεσματική ενεργοποίηση των Δήμων τόσο σε ότι αφορά τις επονομαζόμενες soft δράσεις (όπως την πρόληψη, τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση), όσο φυσικά και στις hard ενέργειες (ΜΕΑ, ΜΕΒ, ΧΥΤΥ, κλπ.). Στην κατεύθυνση αυτή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο, το οποίο έχει δεσμευτεί ότι θα χρηματοδοτήσει το σύνολο των μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων της Δυτικής Ελλάδας, προτίθεται να ενεργοποιήσει μέσω της δικής της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 τους απαιτούμενους πόρους» ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης.

Από την Ηλεία παρευρέθηκαν στη χθεσινή τεχνική σύσκεψη ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γ. Γεωργιόπουλος, ο ανιτπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Π. Μπράμος, ο δήμαρχος Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος, ο  δήμαρχος Αδνραβίδας- Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ, αντιδήμαρχοι και πολλοί εκπρόσωποι Δήμων και φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων και από τον νομό και από όλη τη Δυτική Ελλάδα


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος