FOLLOW US: facebook twitter

Οι πρόσφυγες δεν είναι απειλή, βρίσκονται εδώ εξ αιτίας απειλής

Ημερομηνία: 21-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

prosfygesΦαντάσου , ξαφνικά ο κόσμος δίπλα σου να τρελαίνεται , και ο ένας να τουφεκάει τον άλλο .

Δεν είναι φανταστική περίπτωση . Το ζήσανε οι γονείς και οι παππούδες μας .

Φαντάσου ο τόπος που ζεις να πέφτει σε συνθήκες άκρατης φτώχειας , έτσι ώστε να μην έχεις ούτε να φας .

Φαντάσου να σου επιβάλλεταιένα αυταρχικό  καθεστώς , που να σου στερεί κάθε ελευθερία που θεωρείς αυτονόητη .

Τότε φαντάσου τι θα έκανες εσύ! Θα προσπαθούσες να σωθείς και να σώσεις τους δικούς σου με όλα τα μέσα ;Θα έπαιζες και εσύ τη ζωή σου κορόνα γράμματα φεύγοντας και ταξιδεύοντας σε άγνωστη γη και άγνωστα νερά , γιατί αν θα μείνεις το μόνο σίγουρο είναι  ένας φρικτός Θάνατος , από όπλο , από πείνα , από βασανιστήρια ;

Θα είχες σίγουρα ακούσει γιατί έτσι σου έλεγαν για έναν τόπο  όπου υπήρχε σεβασμός για την ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα . Και θα ξεκίναγες για εκεί , για να βρεις την ελευθερία , τη δημοκρατία , τη Ζωή. Στη Οδύσσεια που θα περνούσες , θα συναντούσες όλους τους ληστές και τα τέρατα , και κύκλωπες και Λαιστρυγόνες , ώσπου σχεδόν γυμνό  θα σε ξέβραζε το κύμασε μια ακτή , και θα δόξαζες εκείνη τη στιγμή τον θεό που πιστεύεις για το λόγο ότι είσαι ζωντανός .

prosfyges

Όμως  η περιπέτειά σου δεν έχει τελειώσει ακόμα . Ο άλλος κόσμος που πίστευες ότι υπάρχει δεν είναι ακριβώς όπως πίστευες . Διαπιστώνεις σύντομα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα , δεν είναι για όλους , και προπάντων δεν είναι για σένα . Αμέτρητες γραφειοκρατικές διαδικασίες , άγνωστη γλώσσα , μαφίες , εκμετάλλευση , αυτά είναι για σένα. Περνούν μέρες , μήνες , με την αγωνία για το μέλλον το δικό σου και των παιδιών σου .

Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας . Την οποία δεν έχουν για τελικό προορισμό . Ξέρουν όμωςότι είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκουν στον δρόμο τους . Μια χώρα της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης , η οποία ΕυρωπαϊκήΈνωση μαζί με άλλους είναι από τους υπεύθυνους για την κατάσταση (πόλεμος , φτώχια , καταπίεση αυταρχισμός) στην χώρα τους .

Οι άνθρωποι αυτοί , είναι εδώ από ανάγκη. Όχιαπό επιλογή . Οι περισσότεροι από αυτούς σε άλλες εποχές θα ήταν καλοδεχούμενοι ως τουρίστες ή φοιτητές στις σχολές μας και τα πανεπιστήμιά μας . Ήταν καλοδεχούμενοι όταν μας έφερναν συνάλλαγμα . Τώρα στην ανάγκη; Τους κλείνουμε την πόρτα ;

Η αλήθεια είναι ότι ο λαός μας από την αρχή φάνηκε ηρωικά άξιος (παρότι σε συνθήκες κρίσης ) αγκαλιάζοντας τους πρόσφυγες και προσφέροντας από το υστέρημα του και όχι από το περίσσευμα . Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους ουσιαστικά ξεντρόπιασαν την Ευρώπη  μέρος της οποίας οχυρώθηκε πίσω από φράχτες και τείχη .

Μικρές αλλά θορυβώδεις μειοψηφίες μόνο , προσπάθησαν και προσπαθούν να σπείρουν το φόβο παρουσιάζοντας τους ανθρώπους αυτούς σαν απειλή . Χρησιμοποιούν επιχειρήματα όχι μόνο ψευδή αλλά και γελοία .

Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ούτε φανατικοί , ούτε τζιχαντιστές ούτε φονιάδες. Αν ήταν δεν θα έφευγαν .Έφυγαν γιατί δεν ήθελαν να γίνουν .

Οι άνθρωποι αυτοί , δεν είναι κλέφτες, βιαστές και εγκληματίες . Στην πλειοψηφία τους είναι μέλη της αστικής και μικροαστικής τάξης της χώρας τους . Ανάμεσα τους συναντάς επιστήμονες , φοιτητές , υπαλλήλους ,επαγγελματίες , επιχειρηματίες , ανθρώπους που πριν λίγο καιρό είχαν καλές δουλειές , έμεναν σε όμορφα σπίτια τα οποία χάθηκαν .

Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήρθαν να αλλοιώσουν την δική μας πολιτιστική ταυτότητα. Δεν μπορούν και δεν το θέλουν . Όμως πρέπει να τους αναγνωρίσουμε το δικαίωμα να κρατήσουν την δική τους πολιτιστική ταυτότητα όπως έκαναν και οι δικοί μας μετανάστες στις χώρες που πήγαν . Και στο τέλος ας μιλήσουμε με αριθμούς , η αλήθεια των οποίων είναι αμείλικτη .

Μόνο στην Ηλεία , υπάρχουν ή κατά καιρούς έχουν παραμείνει  περίπου 20.000 , και στη χώρα κοντά στο 1.000.000 , αλλοδαποί με νόμιμη άδεια παραμονής , οι οποίοι έχουν ενταχθεί ομαλά στον κοινωνικό ιστό μέχρι το 2015 .

Το σύνολο από την προσφυγική κρίση παραμενόντων σε όλη τη χώρα είναι περίπου 62.000  και στη Ηλεία 160.Είναι λοιπών δυνατόν αυτό που δεν κατόρθωσαν να κάνουν οι είκοσι χιλιάδες , να το κάνουν οι τριακόσιοι , ή έστω πεντακόσιοι;  Γελοίο και να το σκέπτεται κανείς , αν υπολογιστεί και η αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι το σύνολο σχεδόν των προσφύγων δεν θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα αλλά να μετεγκατασταθεί σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ας κλείσουμε λοιπόν τα αυτιά μας σε κάθε ρατσιστικό και ξενοφοβικό παραλήρημα , και ας απαντήσουμε δυναμικά στην κάθε Ναζιστική προπαγάνδα κεκαλυμμένη ή μη .

Η Γή όπου λατρεύτηκε ο Ξένιος Δίας , ο Λαός που πρώτος από όλους θέσπισε την ιερότητα του Ικέτη και του Ξένου , ο Λαός που έχει στείλει μετανάστες και στις πέντε ηπείρους  , δεν μπορεί να κλείνει την πόρτα στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη ασύλου .

Ας πράξουμε για τους άλλους αυτό που θα θέλαμε να κάνουν και οι άλλοι για εμάς .

Τάκης Γεωργόπουλος

Συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος