FOLLOW US: facebook twitter

Οι παραδοσιακοί σπόροι έχουν τη δική τους ιστορία

Ημερομηνία: 02-03-2017 | Συντάκτης:

5o-dhmotiko-sporoi-idritria-omadas-paradosiakwn-sporwn3

Η ιδρύτρια της Ομάδας Παραδοσιακών σπόρων Ν. Ηλείας ξεκίνησε τις ανοιξιάτικες εξορμήσεις της στα σχολεία του νομού από το 5ο δημοτικό Πύργου

Την ανοιξιάτικη ενημερωτική εκστρατεία της στα σχολεία με την δημιουργία και των πρώτων λαχανόκηπων, ξεκίνησε αμέσως μόλις μπήκε ο Μάρτης, η ιδρύτρια της Ομάδας Παραδοσιακών σπόρων Ν. Ηλείας Όλγα Βενιζέλου Ρουβά.

5o-dhmotiko-sporoi-idritria-omadas-paradosiakwn-sporwn4

Έτσι χθες, πρώτη ημέρα ημερολογιακά της άνοιξης,  και με πρόγραμμα επίσκεψης σε 10 δημοτικά σχολεία της Ηλείας για τον μήνα Μάρτιο, με την βοήθεια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του 5ου Δημοτικού σχολείου Πύργου,  η κ. Ρουβά έκανε την αρχή από το 5ο δημοτικό.

5o-dhmotiko-sporoi-idritria-omadas-paradosiakwn-sporwn6

Όλοι οι μαθητές συγκεντρώθηκαν σε μια αίθουσα και μίλησαν για τους παραδοσιακούς σπόρους, την αξία τους και την διάδοση και διάσωσή τους, τα υβρίδια και τα μεταλλαγμένα και οι μαθητές εκτός των άλλων έμαθαν και για τα αρωματικά φυτά της χώρας μας, πολλά από αυτά φύονται και στην Ηλεία, όπως και για την χρήση τους, στην μαγειρική, ως ροφήματα αλλά στην θεραπευτική τους χρήση. Η κ. Ρουβά είχα όπως πάντα μαζί της και πολλά γλαστράκια με αρωματικά φυτά τα οποία παρουσίασε στα παιδιά, καθώς και παραδοσιακούς σπόρους.

5o-dhmotiko-sporoi-idritria-omadas-paradosiakwn-sporwn5

Παράλληλα μίλησαν για την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση, γιατί οι καθαροί σπόροι θέλουν και καθαρό περιβάλλον, έμαθαν πώς να κάνουν σπορεί, πώς δημιουργούν ταρατσόκηπους και βεραντόκηπους με ανακυκλώσιμα υλικά  και μετά την ενημέρωση μπήκαν στην βιωματική διαδικασία, φτιαχνοντας σβώλους για αναδάσωση που σε κάποια εκστρατεία τους στο βουνό θα τους σπείρουν στη φύση αλλά και σβώλους από θαλασσόκρινα που είναι υπό εξαφάνιση.

5o-dhmotiko-sporoi-idritria-omadas-paradosiakwn-sporwn

Επίσης χάρισε στα παιδιά παραδοσιακούς σπόρους για να τους φυτέψουν στο σπίτι τους, ενώ πολλά παιδάκια είχαν φέρει μαζί τους και δικά τους σπόρια σε κυπελάκια. Η ενημέρωση θα συνεχιστεί και σήμερα και θα ακολουθήσει και δημιουργία λαχανόκηπου.

5o-dhmotiko-sporoi-idritria-omadas-paradosiakwn-sporwn1

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από την όλη διαδικασία, γιατί είναι διαδραστική και έχει τη μορφή παιχνιδιού και περιμένουν με λαχτάρα και την σημερινή μέρα για να ολοκληρωθεί η εμπειρία τους.

5o-dhmotiko-sporoi-idritria-omadas-paradosiakwn-sporwn2


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος