FOLLOW US: facebook twitter

Οι Νεόνυμφοι Μάρτυρες Τιμόθεος και Μαύρα, εορτάσθηκαν με λαμπρότητα στο Σκουροχώρι Πύργου

Ημερομηνία: 03-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Φθάνοντας ήδη στο μέσον της Πεντηκοστής, διανύοντας παράλληλα την πανευφρόσυνη Πασχαλινή περίοδο, όπου το Πάσχα αποτελεί το κέντρο της Ορθόδοξης λατρείας και η Ανάσταση του Χριστού είναι η κορωνίδα της Χριστιανικής Πίστεώς μας, η οποία σφραγίζει την πνευματική ταυτότητα των Ορθοδόξων, εορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα αλλά και ιεροπρέπεια το διήμερο 2 και 3 Μαΐου στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Σκουροχωρίου του Δήμου Πύργου, η Ιερή μνήμη δύο πιστών συζύγων και Αγίων Μαρτύρων της Εκκλησίας μας, των Τιμοθέου και Μαύρας, οι οποίοι ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με τον Ιησού Χριστό, πέρασαν από την θλίψη του Σταυρού στην χαρά της Αναστάσεως, υπερασπιζόμενοι μέχρι θανάτου την Αγία Εκκλησία Του και την Ορθόδοξη Διδασκαλία της.

Οι Άγιοι Μάρτυρες Τιμόθεος και Μαύρα νεόνυμφοι οδηγήθηκαν στο μαρτύριο και έμειναν πιστοί στην αγάπη του Χριστού και μεταξύ τους. Έζησαν στα τέλη του 3ου και στις αρχές του 4ου αιώνα. Κατάγονταν από τα μέρη της Αιγύπτου στην περιοχή της Θηβαΐδος και ζούσαν σε μια μικρή πόλη, που ονομάζονταν «Κωμόπολις των Παναπέων»..

Οι Άγιοι Τιμόθεος και η Μαύρα ήσαν σταυρωμένοι, αλλά και αναστημένοι, παραμένοντας σταθεροί και ακλόνητοι όταν υπέστησαν φρικτές δοκιμασίες και βασανιστήρια και τέλος τον 9ήμερο Σταυρικό θάνατο…  Έζησαν ενωμένοι με τα δεσμά της γνήσιας αγάπης, έφυγαν από τον κόσμο αυτό ενωμένοι και αγαπημένοι και εξακολουθούν να ζουν και να προγεύονται την Βασιλεία του Θεού μέχρι την κοινή Ανάσταση. Ταυτόχρονα είναι φάροι πνευματικοί και οδοδείκτες και της δικής μας Σταυροαναστάσιμης πορείας και ζωής.

Την παραμονή της εορτής Τετάρτη 2 Μαΐου, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, υπό του Αιδεσιμολογιοτάτου  π. Γεωργίου Χαρδαβέλλα, Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Γαστούνης, πλαισιουμένου υπό των Αιδ. π. Παντελεήμονος Παπαηλιού, π. Νικολάου Κατσηδήμα, π. Ιωάννου Διαμαντοπούλου, καθώς επίσης και του οικείου Εφημερίου π. Νικολάου Αθανασοπούλου. 

Στην συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας στο Δημοτικό Διαμέρισμα και παρουσιάσθηκαν παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία από χορευτικά τμήματα, ύστερα από πρωτοβουλία του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Σκουροχωρίου.

Την κυρία ημέρα της εορτής Πέμπτη 3 Μαΐου, τελέστηκε η  Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, υπό του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Παναγιώτου Δημητρακοπούλου, Εφημερίου του εν Πύργω  Ιερού Μετοχίου του Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, καθώς επίσης και των Αιδ. π. Νικολάου Κατσηδήμα και π. Νικολάου Αθανασοπούλου. 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε μικρή δεξίωση στο Ενοριακό κέντρο του Ιερού Ναού, από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, προς τους παρευρισκομένους οι οποίοι εξεδήλωσαν για μία ακόμη φορά την τιμή και την ευλάβεια προς τους εορταζομένους Αγίους, προσερχόμενοι και συμμετέχοντες στις ως άνω Θρησκευτικές και λατρευτικές εκδηλώσεις.

(π. Νικόλαος Κατσηδήμας).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος