FOLLOW US: facebook twitter

«Οι κανόνες στην αγορά εργασίας θα τηρούνται»

Ημερομηνία: 08-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Έμπρακτη απόδειξη του προσανατολισμού της κυβέρνησης για την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων χαρακτήρισε η υπουργός Εργασίας τις αλλαγές στις ρυθμίσεις του προστίμου για την αδήλωτη εργασία. Όπως τονίζει, το πρόστιμο παύει να λειτουργεί τιμωρητικά για τον εργοδότη, ενώ θα αποδίδεται δικαιοσύνη και στον εργαζόμενο.

Με δηλώσεις στην εφημερίδα Real News, η Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή, τονίζει ότι «στην αγορά εργασίας υπάρχουν κανόνες. Και οι κανόνες θα τηρούνται».

Εξηγεί ότι «οι ρυθμίσεις για την αλλαγή του προστίμου για την αδήλωτη εργασία και τη θέσπιση κανόνων στις εργολαβίες αποτελούν άλλη μία έμπρακτη απόδειξη του προσανατολισμού της κυβέρνησης για την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων».

«Μέχρι σήμερα, το πρόστιμο υπηρετούσε μια αμιγώς τιμωρητική για τον εργοδότη και εισπρακτική για το Δημόσιο λειτουργία, αλλά δεν απέδιδε δικαιοσύνη στον αδήλωτο εργαζόμενο» τονίζει.

Πλέον, όπως διευκρινίζει, «με τις ρυθμίσεις που εισηγούμαστε, αυτό αλλάζει, καθώς αφενός μεν ο εργοδότης θα αποδίδει ασφαλιστικές εισφορές τριών μηνών στον αδήλωτο εργαζόμενο αφετέρου δε θα υπάρχει δυνατότητα έκπτωσης στο πρόστιμο, εφόσον ο αδήλωτος εργαζόμενος προσληφθεί με σύμβαση πλήρους απασχόλησης».

Όσον αφορά το καθεστώς των εργολαβιών, επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο θέτει κανόνες, καθώς οι εργολαβίες συχνά χρησιμοποιούνται «καταχρηστικά, ως προκάλυμμα για την καταστρατήγηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων».

Μέσα από αυτές τις θεσμικές παρεμβάσεις, αλλά και την ενισχυμένη δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ένα πράγμα κάνουμε σαφές, προσθέτει: «Στην αγορά εργασίας υπάρχουν κανόνες. Και οι κανόνες θα τηρούνται».

Επιτιθέμενη και στη Νέα Δημοκρατία, η υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί και σήμερα να υποστηρίζει ως «αξιοσημείωτες μεταρρυθμίσεις» τη μείωση του κατώτατου μισθού και την αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, τονίζει, «υπηρετώντας το στόχο της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων με δύο μέσα, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η οποία έχει ήδη νομοθετηθεί για τον Αύγουστο του 2018».

Μεταξύ άλλων, αναφερόμενη στο θέμα των συντάξεων, η Έφη Αχτσιόγλου σημειώνει ότι το στοίχημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος έχει ήδη κερδηθεί και τα πλεονάσματα που εμφανίζει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είναι ένα σημαντικό επίτευγμα.

Δηλώνει δε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να μην μειωθούν οι συντάξεις, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις του επιτρόπου Μοσκοβισί χάλασαν το αντιπολιτευτικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ επισημαίνει ότι την 1η Ιανουαρίου 2019 θα δοθούν κανονικά αυξήσεις σε 500.000 συντάξεις, όπως προέκυψαν από τον επανυπολογισμό τους.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος