FOLLOW US: facebook twitter

«Οι καιροί ου μενετοί» – Στις Βρυξέλλες ο Μάκης Μπαλαούρας

Ημερομηνία: 11-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

makis-brussels

Παρέμβαση του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στη διάσκεψη για τη χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Γεράσιμος Μπαλαούρας, εκπροσώπησε την Βουλή των Ελλήνων στη Διοργανική Διάσκεψη για τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, στo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν βουλευτές από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και μέλη της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τους Ιδίους Πόρους του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού, ενόψει της διαμόρφωσης συστάσεων από την τελευταία, στα τέλη του τρέχοντος έτους. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν τον ρόλο του Προϋπολογισμού της Ε.Ε., το ενδεχόμενο νέων πηγών εσόδων, αλλά και την εναρμόνιση μεταξύ ενωσιακού και εθνικών προϋπολογισμών.

Ο κ. Μπαλαούρας, κατά την παρέμβασή του, αναφέρθηκε στη σημασία της Διοργανικής Διάσκεψης τονίζοντας: «Επιτέλους, διεξάγεται μια συζήτηση από εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων για το μέλλον του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι πρόκειται για μια συζήτηση που αφορά ουσιαστικά το μέλλον της Ευρώπης. Μπορεί όμως το μέλλον της Ευρώπης να διαμορφώνεται από κάποιους λογιστές ορισμένων κρατών και όχι από το σύνολο των είκοσι οκτώ κρατών μελών; Από λογιστές που έχουν τη νοοτροπία του ‘‘παρ’ τα όλα’’, ενός παιδικού παιχνιδιού, και στο τέλος αφήνουν τον ‘‘μουτζούρη’’ στα χέρια εκείνων που είναι πιο αδύναμοι και πιο φτωχοί.

Αντίθετα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι λογιστικά, αλλά οικονομικά και κοινωνικά. Οι αρχές της σύγκλισης, της αντιμετώπισης των ανισοτήτων, της δίκαιης ανάπτυξης -που πολλοί τις αναφέρουμε χωρίς όμως όλοι να τις πιστεύουν και να τις υπηρετούν- πλήττονται βάναυσα, όταν περικόπτονται δαπάνες που αφορούν την υγεία, την παιδεία, την απασχόληση, την έρευνα, τον πολιτισμό, όπως αποφάσισε πρόσφατα το Συμβούλιο. Πώς θα αντιμετωπιστεί άραγε η φτώχεια; Μας απασχολεί; Πώς θα βοηθήσουμε, οικονομικά, κράτη που αντιμετωπίζουν τα κύματα ανήμπορων προσφύγων; Με λογιστικά τρικ και τερτίπια;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ακόμα σε οικονομική κρίση, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, παρότι επλήγησαν από την κρίση ταυτόχρονα. Πώς λοιπόν θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και κυρίως στα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο; Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τελευταία, πώς θα χρησιμοποιηθούν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία; Κι εδώ με λογιστές; Ή με κοινωνική ευαισθησία και με προοπτική ανάπτυξης; Τι απαντούν άραγε, όχι μόνο οι λογιστές, αλλά και οι θεματοφύλακες των συνθηκών, όταν για παράδειγμα η Γερμανία έχει πλεόνασμα 8% του ΑΕΠ παραβιάζοντας τις συνθήκες; Υπάρχει μια αρχαία έκφραση που λέει “οι καιροί ου μενετοί”. Θα ακολουθήσουν, φοβάμαι, κι άλλα exit» σημείωσε ο κ. Μπαλαούρας.

Δείτε το σχετικό βίντεο:


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος